Národní cena za studentský design slaví již třiadvacáté výročí! Poprvé byla vyhlášena Design Cabinetem CZ v roce 2008. Navazuje však na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design.

Martin Beinhauer (Mlátička John Deere S 700, model).První místo a titul Národní cena za studentský design udělila porota Pavlu Cufalíkovi za práci "kniha Zlín". Ocenění Excelentní studentský design obdrželi mladí designéři Petr Duba (práce "Svítidla Rekonfigurace"), Martina Žilková ("Kobaltové mísy"), Věra Kunhartová ("Seiza křeslo pro postižené"), Lucie Smyslová ("Kamna MALMÖ") a Martin Beinhauer ("Mlátička John Deere S 700, model ").

Slavnostní vyhlášení soutěže proběhlo v divadle DISK v Praze 11. listopadu 2013.

První místo a titul Národní cena za studentský design udělila porota Pavlu Cufalíkovi za práci kniha Zlín.Vítěz Národní ceny za studentský design 2013 Pavel Coufalík z Fakulty multimediálních komunikací ve Zlíně získal finanční hodnotu 20 000 Kč od nadačního fondu JUDr. Martina Růžičky, cenu generální ředitelky Českých center (pobyt v některém z Českých center v zahraničí), luxusní hodinky, dvoutýdenní zápůjčku elektromobilu a odnesl si také symbol soutěže.

Cíl soutěže

Petr Duba (Svítidla Rekonfigurace).Vyhlašovatelé soutěže usilují o propagaci dobrého designu a podporu nastupující designérské generace. Snaží se prostřednictvím médií i dalšími cestami mladé designéry představit odborné i laické veřejnosti. Ukazuje se, že tato aktivita má výsledky a ti, kteří jsou v soutěži oceněni, nacházejí pracovní příležitosti a zakázky - a někteří z nich našli dobré uplatnění i v zahraničí.

Účastníci soutěže 2013

Lucie Smyslová (Kamna MALMÖ).

Soutěž je od loňského roku mezinárodní – zúčastnili se jí studenti 4 zahraničních škol (Slovenska, Německa a Kanady). Celkem se do soutěže o Národní cenu za studentský design 2013 přihlásilo 225 autorů s 217 pracemi ze 14 fakult a vysokoškolských ústavů 11 univerzit a vysokých škol a z 16 vyšších odborných škol a středních odborných škol.

Poroty

Věra Kunhartová (Seiza křeslo pro postižené).Studenti předložili k hodnocení prototypy, modely a doprovodné plakáty. Jejich práce posuzovaly tři nezávislé poroty: středoškolská porota byla složena z pedagogů středních a vyšších odborných škol, vysokoškolská porota byla sestavena z pedagogů vysokých škol a univerzit, v národní porotě rozhodovali o osudu studentských prací kurátoři muzeí, nezávislí experti a nejlepší profesionální designéři ČR. Letos hodnotilo studentské práce celkem 61 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, designérů, architektů a kurátorů designu.

Poroty nominovaly v dvoukolovém hodnocení k ocenění 98 prací. Jedna z nich získala Národní cenu za studentský design 2013, 5 prací si odneslo ocenění Excelentní studentský design 2013 a 10 cenu Dobrý studentský design 2013.

text: redakce, foto: www.studentskydesign.czwww.designcabinet.cz

logo MessengerPoslat Messengerem