Problém s nedostatkem prostoru nastává nejčastěji při výběru sedací soupravy či pohovky. Rohové sestavy jsou do malého pokoje příliš robustní a zabírají mnoho místa, proto raději vybírejte mezi subtilnějšími kousky.

Ukázka rozmístění nábytku v malém obývacím pokoji, nábytek Vitra, design Jasper Morrison, pohovka v několika možných provedeních.Pokud patříte mezi milovníky domácích večírků a rádi hostíte své přátele, budete potřebovat víc místa k sezení. Nemůžete ale zbylý prostor zaplnit další pohovkou. Možnou alternativou mohou být drobné pufy, podnožky, případně i samostatné sedáky. Ty můžete uložit do skříně nebo je úhledně vyskládat do výšky a nechat na místě, kde nebudou překážet. Ráz pokoje zaručeně nenaruší. Také pufy a taburety mohou mít své místo v předsíni či ložnici, a teprve v případě návštěvy se přenesou na dané místo. Inovativním řešením jsou také sestavy fungující na principu puzzle - pohovku skládající se z několika dílů zaklesnutých do sebe lze podle potřeby rozdělit tak, aby nezabírala širokou plochu.

Multifunkční konferenční stolek Occa (BoConcept) s úložným prostorem, dvoukřídlý, materiál ořechová dýha a broušená ocel, rozměr 32,5 x 120,5 x 70,5/109,5 cm.Pohovka může plnit kromě sezení i několik vedlejších funkcí, které v malém bytě oceníte. Tou nejčastější je plnohodnotné lůžko pro případné nocležníky (v krajním případě i pro vás). Pamatujte na to, že manipulace s pohovkou by měla být co nejjednodušší. A také si ověřte, jak velký prostor pohovka zabere po rozložení, jen tak se vyhnete pozdějším prostorovým problémům. Rozkládací pohovky si dobře vyzkoušejte. Pomůže vám také hrubý nákres pokoje se zanesenými rozměry, včetně stávajícího nábytku a pohovky v pevném i rozloženém stavu.

Správný rozměr

Ještě před nákupem sedací soupravy zvolte pevné místo, kam ji umístíte, a důkladně ho přeměřte. Koupíte-li jen o málo větší rozměr, vytvoříte si v obývacím pokoji překážkovou dráhu a zaručeně ji během několika týdnů budete nenávidět.

Pohovka Terni s nafukovací matrací (BoConcept), šedohnědý potah Congo.Stoly a stolky

Nezbytným doplňkem obývacího sezení je konferenční stolek. Ve stísněných podmínkách není zrovna jednoduché vybrat takový, o který byste během dne nezakopávali. Stolek by měl poskytovat dostatek místa jak pro majitele (což ve dvoučlenné domácnosti není tak velký problém), ale také pro početnější návštěvu.

Více fotografií a celý článek najdete na www.modernibyt.cz.

Sada 3 hnízdových stolků (BoConcept), materiál sklo, rozměry 42/39/36 x 42/36/30 x 42/36/30 cm.Měli byste zapomenout na široké i dlouhé stoly, v úvahu nepřipadá ani kruhový stůl s velkým průměrem. Do malého obývacího pokoje volte stolky rozkládací. Výrobci navrhli hned několik důmyslně řešených stolů, které lze rozložit do všech stran, případně i do výšky. Kromě dobře promyšleného stolu získáte i další úložný prostor, ideální pro uschovávání časopisů, CD a DVD disků či televizních komponentů. Není také na škodu pořídit si stolek opatřený kolečky, umožní vám tak snadný přesun, bude-li potřeba přizpůsobit prostor jiným účelům. Nabízí se také alternativa v podobě několika menších stolků o různé výšce, tzv. hnízdové stolky. Ty se jednoduše zasunou pod sebe a podle potřeby později rozmístí.

Barvy a materiály

  • preferujte světlé odstíny, tmavé barvy místnost opticky zmenší
  • toužíte-li po výrazné barvě stěn, použijte ji na zadní delší stěnu, opticky tak prostor protáhne
  • vyhněte se vzorům a náročným dekorům
  • kov, plast a jiné lesklé materiály odrážejí světlo a odlehčují prostor

Variabilní pohovka Wing (Softline), design Müler & Wulff, jednoduchou přeměnou můžete vytvořit rohovou pohovku či plnohodnotné lůžko, rozměr 172/230/290 x 69 x 95/155 cm.Úložný prostor

S ukládáním věcí v malém obývacím pokoji je zpravidla problém. Standardní skříňky a komody stojící na podlaze nepřicházejí v úvahu. A pokud přece jen chcete „odlehlý" roh pokoje věnovat takovému nábytku, dejte přednost komodě opatřené kolečky. Usnadní vám úklid, a sejde-li se v místnosti víc lidí, můžete ji bez problému přesunout do předsíně.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.modernibyt.cz nebo www.dumabyt.cz.

Konferenční stolek s úložným prostorem (BoConcept), materiál černý mořený dub.K ukládání jsou ovšem zdaleka nejvhodnější závěsné skříňky a policové systémy. Zbytečně nezabírají drahocenné místo na podlaze a nepřekážejí v pohybu. Ve stísněném prostoru je vhodné maximálně využít jeho výšku, je-li to nutné i v několika řadách. Při návrhu rozmístění polic a skříněk přemýšlejte také o tom, co do nich budete ukládat. Věci každodenní potřeby neukládejte do těch nejvyšších míst a naopak. Disponujete-li stropy o výšce kolem 3 m i více, vybavte se pomocnými schůdky či štaflemi, které můžete uložit do šatní skříně. Věřte, že je budete potřebovat.

text a foto: www.modernibyt.cz

logo MessengerPoslat Messengerem