Při zařizování domu či bytu jsou okna, dveře a podlaha v podstatě pevnými mantinely, které určují základní rámec interiéru. Myslete na to, jak je správně sladit navzájem a harmonicky doplnit.

Ukázka sladění rámů plastových a hliníkových profilů – vchodové dveře a skleněná posuvná stěna Dafe-plast.Volba oken, dveří či podlah není jen otázkou designu, ale také technických a užitných vlastností stavby jako celku. Jejich výměna je tak závažná, pracná a finančně náročná, že rozvahu musíme provést řádově na desítky let dopředu, a to nejlépe již ve fázi projektu stavby. Čím je prostor menší, tím více jejich harmonické sladění či nesladění vynikne – v malé místnosti bude špatná konstelace doslova bít do očí, velký členitý prostor dává více možností kombinovat materiály a barvy a máme naději, že se tu případné „prohřešky“ naoko ztratí.

Dveře z bílého skla s hliníkovými zárubněmi charakterizují high-tech styl.Výběr oken i dveří se odvíjí od architektonického stylu domu. Nabídka na trhu je velmi bohatá. Moderní architektuře odpovídají okenní rámy (a dveře) z jednoduchých pravoúhlých profilů s ostrými hranami, do tradičních domů výrobci nabízejí výrobky se zaoblenými hranami, zkosenými hranami či členitějšími profily. Mějte na paměti i přirozenou kvalitu materiálů. Ke krásným dřevěným podlahám či keramické dlažbě patří kvalitní dřevěná, dřevohliníková či hliníková okna, plastová okna se hodí spíše k laminátovým podlahám, vinylu, marmoleu a také k dlažbě, i když někteří výrobci umí vyrobit plastový rám s povrchovou fólií napohled dokonale imitující kov či dřevo.

Výběr vždy vyžaduje velkou dávku citu. Respektujte celkový styl interiéru a počítejte také s nábytkem, dalším vybavením a barvami. Výrazná podlaha či výrazné dveře „unesou“ jen jednoduchý nábytek, masivní rustikální dveře si pravděpodobně nebudou rozumět s hliníkovými okny či jinými industriálními prvky. 

Současné trendy

K současným designovým trendům patří jednolité hladké povrchy, minimální členitost, žádné zbytečné detaily. Velké prosklené plochy lemují jednoduché subtilní rámy, případně jsou pevně bezrámově zaskleny. Architekti a designéři mají v oblibě dveře s obložkovými zárubněmi v tzv. bezfalcovém provedení (povrch dveřního křídla je v jedné rovině s povrchem zárubně), dveře na celou výšku místnosti, případně posuvné dveře zasouvající se do pouzdra – dovnitř stěny.

Tři jsou dva plus jeden

Posuvné dveře z čirého tvrzeného skla zdobí jemný grafický dekor, který lze pomocí moderních technologií přenést i na nábytková dvířka (dodává J. A. P.).Představa, že okna, dveře a podlaha budou vyrobeny z jednoho materiálu, popř. budou mít stejnou povrchovou úpravu, je těžko realizovatelná a také fádní. Interiérová hra obvykle spočívá v kombinaci stejnorodé dvojice a „třetího do party“. Výslednému vzhledu prospěje alespoň mírný kontrast. Můžeme zvolit např. dřevěná okna a dveře s jednotnou dýhou, k tomu na podlahu keramickou dlažbu, marmoleum, koberec či jiné dřevo s výrazně odlišnou barevností a strukturou (dřevěná podlaha by v takovémto případě měla být raději tmavší než dveře).

GRAFOSKLO – SVĚŽÍ NOVINKA

Moderní technologie Overface přenese ve fotorealistické kvalitě na povrch skleněných dveří, zábradlí, obkladů, nábytkových dvířek či jiných prvků v interiéru jakýkoliv motiv. Interiér získá na originalitě a sjednotí se jeho celkový vzhled. Na ukázku jsme vybrali novinky z nabídky společnosti J.A.P. (www.japcz.cz).

Další alternativu představují dřevěná podlaha a dveře (z téhož materiálu), kombinované s hliníkovými či lakovanými okny. Vyznavačům stylu high-tech se nabízejí kovová okna a dveře s ocelovými či hliníkovými zárubněmi, popř. celoskleněné dveře bez zárubní. Střízlivý nevýrazný prostor mohou „zachránit“ okenní rámy a dveře v sytém barevném odstínu či s neobvyklým dekorem. K povrchové úpravě dveří se nabízí celá škála technologií – kromě laku, dýhy či lamina se dnes začínají hojně využívat fólie s různým designem (např. imitující dřevo, hliník, zkorodované železo či jiné materiály). Pomocí moderních digitálních technologií lze na dveře i nábytková dvířka přenést fotografii, grafický motiv či jakýkoliv jiný dekor, který si sami vytvoříte.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Dřevo s velmi výrazným dekorem (podlaha Kährs, typ Sand Dekor) „snese“ jen jednoduchý nábytek a tmavá či bílá okna.Bílá nic nezkazí

Nejste-li si zcela jisti stylem zařízení svého bytu, pomůže vám univerzální a nadčasová bílá. Okenní rámy a dveře v barvě sněhu se hodí ke každému materiálu, k různým typům podlah i nábytku, budou vždy moderní a krásné a obstojí i při rekonstrukcích nebo častých obměnách vybavení interiéru. Moderní laky jsou navíc velmi trvanlivé a snadno se udržují.

Jednota i kontrast

V interiéru domu, který navrhl ateliér OK Plan, architekti sjednotili dubové podlahy a nábytek a navrhli kontrastní hliníková okna (Schüco) a atypické skleněné dveře.Zatímco okenní rámy bývají zpravidla v celém domě jednotné, podlahy se odlišují podle funkčních zón v bytě a podobně tomu někdy bývá s dveřmi. Prosklená stěna, která zaujímá v domě dominantní místo, si jistě zaslouží kvalitní a elegantní rám a madlo. Design lze v tomto případě právem odlišit od ostatních dveří a oken v bytě. Podobným způsobem můžeme v interiéru zvýraznit vstupní dveře haly, do obývacího pokoje a podobně. Do technické místnosti, spíže, garáže či sklepa naopak netřeba pořizovat nákladné dveře s exkluzivní dýhou či prosklením, zejména pokud jsou tyto místnosti odděleny od společné obývací části a nemáme je stále „na očích“. Lakované dveře vyjdou v takovémto případě nejen levněji, ale budou i mnohem praktičtější. Podobné řešení, nabízející úspory, můžeme uplatnit i u ložnic a dětských pokojů.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem