… ale i na spaní a učení je dětský pokoj. Skloubit tyto velmi protichůdné funkce v jednom prostoru tak, aby výsledek byl praktický a dokonce se dětem i líbil, patří k nejobtížnějším úkolům bytového architekta.

Zatímco obývací pokoj a kuchyň zabírá v bytě zpravidla nejvíce místa a „ukousne“ největší díl ze zařizovacího rozpočtu, dětský pokoj často zůstává – zcela nelogicky a nespravedlivě – v roli popelky. Přitom dostatek prostoru a jeho harmonické uspořádání mají na vývoj dětské osobnosti velký vliv.

Až budete dumat nad tím, „kde se to v něm bere“, když se vaše ratolest rozhodne tyranizovat vás zlobením všeho druhu, vezměte v úvahu i stres z nedostatku místa či nemožnosti správného vyžití. Pokud bydlíte v rodinném domě, určitě si vaše dítě zaslouží něco více než pokojík úsporných „panelákových“ dimenzí 10 m2.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Pokoj ve vývinu

Úložné prostory nemusí mít podobu těžkých masivních skříní. V tomto pokoji připomínají vzdušnou a elegantní obývací stěnu.Při zařizování dětského pokoje je důležité myslet dopředu, protože potřeby vašeho dítěte se budou s časem měnit rychleji, než je možné (a účelné) obměňovat vybavení. S věkem se mění nejen velikost nábytku, ale i jeho skladba, barevnost a doplňky. Pokoj pro nejmenší by měl být vybaven nábytkem s oblými hranami a bezpečnostními prvky, protiskluzovými a omyvatelnými povrchy, veselými barvami, hravými detaily. Místnost sedmnáctiletého studenta či patnáctileté slečny bude samozřejmě vypadat úplně jinak. Každé dítě se vyvíjí odlišně, proto je zařízení dětského pokoje vždy velmi individuální záležitostí. Přesto můžeme dát několik elementárních rad.

- Rozdělte dětský pokoj na funkční zóny: spaní (odpočinek), hraní, učení tak, aby se navzájem nerušily.

Pokoj dvojčat předškolního věku je vybaven nadčasovým dřevěným nábytkem z IKEA jako pro „dospěláky“. Hrací koutek v budoucnu nahradí pracovní stoly u okna a přibudou police a skříňky na školní potřeby, ostatní vybavení zůstane.- Již v předškolním věku dopřejte své ratolesti bytelné lůžko s kvalitní matrací jako pro dospělého (bude na něm nejen spát, ale věnovat se i spoustě jiných činností) a umístěte jej do klidové části pokoje. Pro přespání kamaráda se může hodit palanda nebo výsuvné lůžko.

- V předškolním věku se dítě věnuje převážně hře, je to vlastně jeho „zaměstnání“ – nejdůležitější je tedy velká volná hrací plocha, kterou si samo „zařídí“ podle svého. V jejím dosahu by neměly chybět skříňky či boxy na uklízení hraček, malý stolek s židličkou na kreslení a malování, případně malá pohovka pro posezení s kamarády.

- S nástupem do školy medvídky a lego postupně vystřídá počítač, tablet, hi-fi vybavení a další technika. Dítě bude potřebovat ergonomickou pracovní židli a pracovní stůl odpovídající svými rozměry jeho věku, váze a výšce. Výrobci dnes nabízejí i modely se sofistikovanou konstrukcí, které „rostou“ spolu s dítětem. Pracovnímu stolu patří místo s denním osvětlením a kvalitní pracovní lampou.

- To, co přetrvá (postel, skříně, podlaha), si zaslouží trvanlivé kvalitní materiály, naopak za boxy na hračky, kapsáře a další doplňky netřeba finančně krvácet v designových obchodech, neboť brzo ztratí na aktuálnosti. Veškeré vybavení by mělo umožňovat snadnou údržbu; vlněné koberce a bílé čalounění do dětských rukou nepatří.

- Důležitou zásadou je zdravotní nezávadnost, a to zejména u nejmenších dětí. Pokud máte pochybnosti, vyžádejte si při nákupu nábytku, textilií a dalších výrobků příslušné atesty, zda je výrobek vhodný pro děti. Vydávají je zkušebny nábytku a zdravotní ústavy. Doporučuje se sledovat především emise těkavých látek (formaldehydu), popř. obsah dalších toxických látek. Informace můžete získat také v Asociaci českých nábytkářů. 

Jeden pokoj nebo dva?

Malé děti si rády hrají společně a nechtějí spát samy, teenageři si naopak nejraději zalezou do úkrytu a nikoho tam nepustí. Pro rodiče dvou a více dětí vzniká dilema, zda zřídit v domě jeden velký společný pokoj, nebo dva samostatné. Praktickým řešením jsou dva pokoje vedle sebe se samostatnými vstupy, navzájem oddělené a spojené širokými posuvnými dveřmi v dělicí stěně.

Úložné prostory

Praktické pracovní stoly s nastavitelnou výškou a sklopnou deskou, vyrobené z přírodního dřeva, nabízí český výrobce, fi rma GAZEL.Vyřešit úložné prostory v dětském pokoji je mnohem náročnější než v běžné ložnici – dítě totiž denně používá mnoho věcí různého druhu. V rodině se dvěma a více dětmi se rozhodně vyplatí zřídit jim vlastní šatnu na oblečení a v pokoji ponechat jen prostor pro školní potřeby, knihy a některé hračky.

Druhou alternativou jsou skříně přímo v pokoji, zabírají však cennou obytnou plochu. Další skříňky a police budou potřeba u pracovního stolu a postele. Hračky se mohou ukládat do zásuvek ve skříních nebo do boxů a kontejnerů rozmístěných volně v pokoji či pod postelí. Záleží na tom, zda je váš potomek už odmalička přirozeným milovníkem pořádku, nebo se mu úklid stává zdrojem stresu.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem