Koupel se stala synonymem uvolnění a relaxace. Způsobů, jak si tento zážitek zintenzivnit, není málo: koupelové soli, masážní podložky, vířivé systémy, aromaterapie, hra se světlem. Základem však je výběr kvalitní vany. Trendem poslední doby se stala volně stojící vana. Proč?

Samostatně stojící vana se neobezdívá, nezazdívá ani neobkládá. Díky tomu do místnosti přináší eleganci a výjimečnost. Velký důraz je kladen na bezpečnost, pevnost a stabilitu, proto se při jejich výrobě využívá moderních postupů a vysoce kvalitních materiálů.

Tím je nejčastěji litý mramor, sanitární keramika, sanitární akrylát či speciálně vyvinuté materiály, které obvykle kombinují vlastnosti přírodního křemene s akrylovou pryskyřicí. Pozornost se upíná také ke kvalitě povrchů, které bývají ošetřeny speciálními vrstvami, jež vanu chrání před škrábanci i před usazováním nečistot.

Nejen retro styl

Zatímco v minulosti byla volně stojící vana k vidění zejména v retro a vintage stylu, nyní se stále častěji objevuje v moderně laděných domácnostech. A není se čemu divit. Tento koupelnový prvek totiž dodává místnosti nádech luxusu, esteticky ji ozvláštňuje, a navíc poskytuje maximální pohodlí. Obzvlášť ve variantách, kde je zvýšena jedna strany vany pro pohodlné opření hlavy.

Volně stojící vana se také přirozeně stává vkusnou dominantou místnosti, a to aniž by prostor opticky zahltila. Změnou oproti dřívějšku je, že zatímco v době minulé se volně stojící vana umisťovala spíše do středu místnosti, nyní se v mnoha koupelnách staví ke zdi. Díky tomu v koupelně zůstává stále dost prostoru na další vybavení a vana neztrácí nic ze svého osobitého půvabu.

Moderní linie

Volně stojící vana dodává místnosti lehkost a sebevědomí. Obzvlášť pokud vsadíte na moderní minimalismus. Hladké linie zaujmou svou přímočarostí. Vany jsou obvykle designovány jako kompaktní celek bez nožek. Skvěle vypadá nejen typický oválný tvar vany, ale též rovné až hranaté pojetí. Pozor, volně stojící vany určené ke stěně mohou mít zadní stěnu nepohledovou.

K dispozici jsou volně stojící vany v klasické bílé barvě, ale vnější strany mohou být například i v černém designu. Vzdát se nemusíte ani moderních vymožeností, jako jsou masážní systémy či LED osvětlení. Pro zvýšení efektu je možné kombinovat vany s dřevěným obložením nebo nábytkem.

Volně stojící vana

Zámecká atmosféra

Na své si však přijdou i milovníci zámeckého stylu. Volně stojící vana s nožkami vám k vybudování této atmosféry přímo nahrává. Nožky mohou být chromové, bílé, ale třeba i mosazné či bronzové. I zde si lze pohrát s barevností samotné vany. Alternativou jsou pak různé retro designy van bez nožek. Svou koupelnu můžete také vyladit do 20. let 20. století, kdy se v měšťanských domech dbalo na zdobné detaily, výraznější obklady či využití zlatých odstínů.

Vanová baterie na stěnu i volně stojící

Vedle výběru volně stojící vany je třeba upřít pozornost také na volbu optimální, ladící vanové baterie. Právě ta je pomyslnou třešničkou na dortu, která celkový vzhled koupelny vyladí do zamýšlené podoby. Klasikou jsou volně stojící vanové baterie, ke kterým je třeba ještě pořídit instalační základní těleso. Volně stojící baterie obvykle kombinují vysokou vpusť, pákové, termostatické či kohoutkové ovládání a ruční sprchu s držákem a hadicí.

Při jejich výběru si můžete pohrát s tvarovými kontrasty anebo vsadit na vzájemnou designovou propojenost. Vedle vzhledu je třeba zkontrolovat také potřebné rozměry. Alternativou, zejména u volně stojících van ke stěně, je vanová baterie na stěnu, ať už podomítková, či určená k instalaci přímo na zeď.

Jak sami vidíte, volně stojící vany jsou multifunkčním řešením pro luxusní, moderní, klasické, industriální, ale i retro koupelny.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem