Každá žena ví, že v červených šatech bude působit sebevědomě a vyzývavě, v bílých naopak nevinně a v černých zase elegantně a tajemně. Denně máme příležitost ovlivnit sebe i své okolí tím, do jaké barvy se oblékneme. To samé ale platí i o náladě, kterou navozuje naše oblíbená kavárna, babiččina kuchyně nebo ložnice, v níž denně usínáme. Domov je místem, kde můžeme volbu barev a zařízení vzít na svá bedra. Pokud váháte, jak vybrat ty správné odstíny pro každou místnost, abyste docílili příjemné a jedinečné atmosféry, přinášíme rady Martina Brodského, Senior Brand Managera Dulux, v nichž najdete vše potřebné.

Rozlišujte teplé a studené odstíny

Barevnou paletu, na které se budeme v rámci kolorování interiéru pohybovat, je možné rozdělit na dvě hlavní spektra - teplé a studené. Jak název napovídá, jedná se o protikladné skupiny odstínů, které různě působí na naše vnímání a pocity.

„Mezi teplé barvy běžně řadíme červenou, žlutou, oranžovou a jejich rozličné odstíny. Může sem ale patřit také zelená barva s příměsí žluté nebo modrá s výraznější příměsí červené, tedy purpurová. Už z jejich názvu vyplývá, že interiér příjemně prohřejí a zútulní,” vysvětluje Martin Brodský. Teplé barevné kombinace podněcují k činnosti a aktivitě a mají povzbuzující účinky. Světlejší odstíny působí jemně a něžně, zatímco tmavší dodají prostoru intimní atmosféru.

Studené barvy naopak podporují klid a duševní soustředění. Najdeme mezi nimi modrou, zelenou nebo fialovou a jejich všemožné kombinace. „Tyto odstíny navozují pocit klidu, rovnováhy a zároveň nezatěžují náš zrak. Ve světlém provedení pomohou opticky oddálit stěny a zvětšit tak prostor. Jejich tmavší tóny dodají místnosti hloubku,” přibližuje Martin Brodský. „Pokud je jich ale použito příliš najednou, mohou působit těžce a smutně,” doplňuje.

Vybírejte barvu podle dispozicí a účelu místnosti

Při výběru odstínu do konkrétní místnosti je důležité vzít nejprve v potaz její dispozice. Je v pokoji dost světla? Zasloužila by si některá stěna zvýraznit? Myslete přitom i na základní zásady - v místnosti nekombinujte více než tři barvy a odstín vybírejte vždy v přirozeném světle. Pozorujte ale také, jak se vzorek barvy nanesený na kousek stěny chová během dne. Jinak bude působit ráno, když do místnosti pronikají první ostré sluneční paprsky a jinak potom večer při umělém osvětlení. Zvažte proto, kterou denní dobu budete v místnosti trávit a k čemu ji budete využívat. „Myslete na to, že teplé barvy budou vystupovat do popředí a opticky přibližovat stěny nebo předměty k sobě, zatímco studené odstíny je zatlačí do pozadí,” radí Martin Brodský. Zaměřte se i na volbu materiálů a na barevnost podlahy – světlá prostor zvětší a prosvětlí, tmavá ho pocitově usadí a chůze po ní bude působit jistějším dojmem.

Pokud se zajímáte o nejnovější trendy v interiérovém designu, nebo zkrátka jen hledáte inspiraci, určitě by vám neměla uniknout aktuální brožura Colour Futures, která představuje mimo jiné barvu roku 2015 a další klíčové trendy letošní sezóny.

Jak na jednotlivé pokoje

Do místností s dostatkem světla je možné vybrat i studenější odstín - stejně jako tam, kde se chystáme spíš relaxovat nebo se soustředit.

Ložnice může být laděná do tmavě modré, petrolejové nebo zelené ve spojení s šedou, skvěle v ní ale budou vypadat i tmavé teplé odstíny, především hnědá, purpurová nebo vínová v kombinaci s krémově bílou. Pro pracovny a učebny postupujte podobně a zaměřte se na tlumené barvy, v jejichž přítomnosti se dobře soustředí.

Dětské království prohřeje jasnější žlutá, která působí radostně a navozuje optimistickou náladu. Červenými doplňky dodáte prostoru ještě více energie, zelená naopak atmosféru lehce zklidní. Dětský pokoj je ale obecně velice individuální záležitostí, kterou je vždy třeba důkladně prodiskutovat s jeho malým obyvatelem. Připravte se na odvážná dětská přání, protože v jejich království se zkrátka fantazii meze nekladou.

Obývací pokoj je často nejdůležitější místností v domě, kde se schází celá rodina a tráví společný čas. Pokuste se proto najít odstíny, které budou příjemné všem, nebo zvolte neutrální tóny bílé, šedé či krémové. S těmi takřka nikdy nešlápnete vedle. Rodinnou pohodu podpoříte oranžovou nebo žlutou a skvěle bude vypadat i hořčicová nebo zlatá v kombinaci s hnědou barvou. Vyzkoušet můžete také tmavší odstíny zelené, které mu dodají svěží a klidný nádech.

Pokud se zajímáte o nejnovější trendy v interiérovém designu, nebo zkrátka jen hledáte inspiraci, určitě by vám neměla uniknout aktuální brožura Colour Futures, která představuje mimo jiné barvu roku 2015 a další klíčové trendy letošní sezóny.

Pokud se zajímáte o nejnovější trendy v interiérovém designu, nebo zkrátka jen hledáte inspiraci, určitě by vám neměla uniknout aktuální brožura Colour Futures, která představuje mimo jiné barvu roku 2015 a další klíčové trendy letošní sezóny (www.colourfutures.com/).

Značka Dulux nabízí kromě prémiové kvality barev také benefit v podobě takřka neomezeného výběru. Pokud vás nezaujme žádný ze 40 úchvatných odstínů, které skýtá paleta Colours of the World, nezoufejte! V míchacích centrech Dulux (www.dulux.cz) na vás čeká až 55 tisíc barev, které vám pomohou vytvořit originální a osobitý interiér. Let's colour!

Více informací, včetně rad, jak na malování, najdete na www.dulux.czCestu k inspiraci otevírá také facebookový profil značky Dulux (www.facebook.com/DuluxCZ).

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem