Devadesát let starý dům, který majitelé zdědili po rodičích, postupně prochází rekonstrukcí. Ve chvíli, kdy měla na řadu přijít kuchyň, si na pomoc povolali designérku Petru Válkovou. Výzvy se zhostila s chutí a výsledek je více než uspokojivý.

Jídelní set z masivního dřeva v přírodním odstínu sice mírně navýšil rozpočet, ale majitelé jsou nadšeni.Původní požadavek majitelů na jednoduchou kuchyň ve venkovském stylu designérka hned v počátku zkorigovala a navrhla kuchyň, která i přes zapojení moderních prvků působí stále venkovsky. Designérce bylo na první pohled jasné, že místnost, kde měla nová kuchyň vzniknout, bude chtít od základu proměnit.

Majitelé sami začali rekonstrukci novou podlahou z více odstínů dřeva, poté vstoupila do proměny designérka. Měla dvě možnosti, buď vybrat jeden odstín shodný s podlahou, nebo zakomponovat dekor podlahy do kuchyně, což nakonec zvolila. Vybraný dekor použila na korpusy sestavy, na pracovní desku z vysokotlakého laminátu v tloušťce 38 mm.

Slovo designéra

Petra Válková

„Manželé Hrbáčovi mě oslovili s přáním, abych navrhla kuchyň do jejich domu, který zdědili po rodičích. Již dva roky dům rekonstruují, ale doposud řešili jiné věci, jako novou elektřinu, topení a podlahy. Prostor kuchyně vypadal spíše jako staveniště, omlácená omítka po původních obkladech, dráty ze zdí, kousek původní kuchyně. Rekonstrukci začali novou podlahou, které jsem musela přizpůsobit zbytek. Jejich přáním byla kuchyně ve venkovském stylu, což se nám po vzájemné dohodě podařilo upravit na moderní kuchyň s prvky venkovského stylu.“

Provedení lamino

Bílá vytváří dojem čistoty, stylové i skutečné, je jemná a jednoduše krásná.Na zástěnu, což je prostor mezi horními a spodními skříňkami, zvolila provedení lamino. „Je to jednoduché, pěkné a hlavně praktické na údržbu, což je v kuchyni velmi důležité,“ říká designérka. Na dvířka kuchyňských skříněk vybrala tvarovatelnou MDF fólii, díky které mohl vzniknout jemný rámeček a dodat tak kuchyni venkovský ráz. Majitelka si přála vzhledem k výšce členů rodiny vyvýšenou troubu, což je velmi praktické. Ve stejné výšce často bývá i mikrovlnná trouba, kterou ale nakonec designérka do prostoru nezakomponovala, protože ji majitelé rádi oželeli.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Do moderní kuchyně volte doplňky jednoduchých a čistých linií.Zvednutí trouby vytvořilo místo pro nižší lednici a potravinovou skříň. Tak vznikla krásná linie a další odkládací prostor, což bylo jedním z posledních přání majitelů. Všechny spotřebiče v kuchyni jsou vestavěné. Co není v klasických kuchyních až tak typické, je vestavěný mrazák pod pracovní deskou. V průběhu realizace bylo jasné, že původní rozpočet 120 tisíc korun na rekonstrukci kuchyně v tak starém domě nebude stačit. Z toho důvodu se designérka musela s majiteli dohodnout a rozpočet navýšit o stavební úpravy typu nových omítek, zakrytí stávajících stoupaček a novou zelenou výmalbu, na které kuchyňská sestava dokonale vynikne.

text: Edita Erbsová, foto: Petr Hrubeš

logo MessengerPoslat Messengerem