Schodiště je nenahraditelným prvkem interiéru. Proto jsou na něj kladeny nemalé nároky z hlediska bezpečnosti i pohodlí. Pokud byste ale opomněli jeho estetickou hodnotu, mohlo by se vám stát, že pokazíte celý vzhled interiéru.

Správně zvolené schody mohou být pro svůj krásný design povýšeny z ryze účelové funkce do role designového šperku, který bude hrdě dominovat v interiéru a zdobit ho.

Schodnicové schodiště Nordic Modern (Siller), dřevo, cena od 1 000 000 Kč (PALAZZIO).Obložený beton

Pokud počítáte každou korunu, nejspíš padne volba na obkládání betonového monolitu. Jde o levnější variantu, ale můžete dosáhnout dobrého výsledku. Tento typ schodiště vzniká již při přípravě půdorysu nemovitosti. Jde o konstrukci, která je součástí stavby. Obkládá se nejčastěji dřevem, vinylem, kobercem či sklem. Jestliže použijete obklad schodiště totožný s obkladem podlahy, získáte optickou celistvost. 

Třmenové schodiště Harmony, dřevo, sklo a nerez, cena od 78 650 Kč (J.A.P.).Samonosné šperky

Samonosné schodiště má tu výhodu, že je lze instalovat do již hotového interiéru. Je však nesrovnatelně dražší. Ovšem jeho dekorativnost nezná mezí. Mimořádného efektu lze docílit v případě, že zvolíte typ bez podpěr.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jednotlivé segmenty

Samonosné schodiště Rio (Siller), sklo, cena od 1 000 000 Kč (PALAZZIO).O tom, že i schody můžete vnímat jako mimořádně efektní záležitost interiéru, vás jistě přesvědčí zdařile zpracované segmentové schodiště. Skládá se z jednotlivých dílů, jež lze seskládat do tvaru, který vám bude vyhovovat, a v míře, jakou unese prostor a koncepce interiéru. 

Ocelové schodiště opláštěné běleným dubem, skleněná stěna tvoří zábradlí, design Ivana Dombková, cena 430 000 Kč (I.D. ARCH).Ukotvené stupnice

Chcete-li se vyvarovat nosných a těžkopádně působících schodišťových konstrukcí, pak uvažujte o bočnicovém schodišti. Nabízí kompenzaci všem, kteří vyžadují zachování vzdušnosti a elegance v prostoru. Nesporným kladem a hlavní výhodou je systém zabudování. Schodiště je kotveno k nosné zdi a dalších nosných systémů už není třeba.

text: Lenka Saulichová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem