Střed bytu či domu má z pohledu feng-šuej stejnou energii jako člověk. Energie by zde tedy měla být opravdu volná a silná, aby se i obyvatelé cítili volní a silní. Energie by se zde měla koncentrovat a odtud šířit do všech dalších míst.

MAGICKÝ ČTVEREC – barevný čtverec si představte jako půdorys vašeho bytu či domu. Vstup patří před stranu s modrým čtverečkem. Jednotlivé barvy znázorňují, které energie v dané zóně domu či bytu dominují. Totéž ale platí i pro každý pokoj – i v něm jednotlivé zóny odpovídají tomuto plánku, přičemž vstup do pokoje umístěte před stranu s modrým čtverečkem.Proto také dříve byly v domech a bytech velké přijímací haly, odtud se pak pokračovalo do ostatních místností interiéru. V dnešní době bohužel tyto velké haly zmizely, neboť stavitelé usoudili, že je to místo zbytečné a že nám jen zabírá plochu, kterou můžeme využít na jiné místnosti. Tím ale bohužel blokujeme průchod energie prostorem a náš život se může stát těžším, dokonce můžeme mít i problémy se zdravím.

Buď všechno, nebo nic

Všechny středy (tj. nejen celého domu, ale také každého pokoje, stolu, nábytku atd.) by se měly řídit následujícím principem: do středu umístíme hlavní funkci prostoru, tedy to, co chceme posílit, a v případě, že to není možné, tak střed necháme volný, aby tudy mohla energie proudit, procházet středem a pokračovat do dalších místností či prostorů. Hlavní funkcí prostoru je ta činnost, ke které je určen: např. v pracovně by měl stát pracovní stůl, ve středu jídelny jídelní stůl apod.

Více z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Tíha nosných zdí

Středy by neměly být místem, kde se hádáme se svými partnery či dětmi.Střed bychom v žádném případě neměli zastavit těžkými kusy nábytku a neměly by zde být tlusté (nosné) zdi. To by nás nutilo střed stále obcházet. Tím bychom se v prostoru i v životě pohybovali v kruzích a navíc bychom stále cítili tíhu. Pak můžeme mít stále pocit, jako bychom se nemohli hnout z místa, pocit zacyklení.

Ani voda, ani oheň

Ze stejného důvodu je nevhodné, aby v centru bytu či domu byla umístěna koupelna a WC. Koupelna s WC patří k elementu vody a to je energie, která klesá dolů. Energie pak klesá i nám. Proto není vhodné se stěhovat do bytů či domů, které mají ve svém středu bytové jádro. Pokud již však v takovém bytě či domě bydlíte, je důležité, abyste využili principů feng-šuej a klesající energii vody pozvedli. Dá se tak učinit především pomocí elementů dřeva (zelená barva, vertikály – tj. vše na výšku) a ohně (červená, oranžová barva, trojúhelníkové tvary apod.). Ve středu bytu či domu a ve středu pokojů by ale neměl být umístěn krb. Ten patří k elementu ohně a představuje energii, která stoupá vzhůru, takže mizí z prostoru a vyčerpává i majitele. 

Všechny středy (tj. nejen celého domu, ale také každého pokoje, stolu, nábytku atd.) by se měly řídit následujícím principem: do středu umístíme hlavní funkci prostoru, tedy to, co chceme posílit, a v případě, že to není možné, tak střed necháme volný, aby tudy mohla energie proudit, procházet středem a pokračovat do dalších místností či prostorů.Žádné hádky

Středy by také neměly být místem, kde se hádáme se svými partnery či dětmi. Vzhledem k tomu, že střed = JÁ, bude zde každý to své JÁ hájit a nebude lehké tu dojít ke kompromisu. Proto má-li dojít k výměně názorů a chcete-li se dohodnout, pak se dohadujte v jiném sektoru.

Lehce stabilní střed

Vzhledem k tomu, že střed patří k elementu země, můžete zde využívat odstíny žluté, béžové, světle hnědé. Vše by zde mělo být funkční, stabilní a pevné, nic rozbitého. Z tvarů můžete využít čtverec, nižší a bytelnější nábytek. Z materiálu se sem hodí keramika, kamínky, písek, hlína. Jen pozor s těmi zemitými materiály. Nemělo by jich zde být moc, abychom nevytvořili přílišnou tíhu. Měl by zde být dostatek světla. Lepší je jedno velké ústřední osvětlení než více menších a bodových „světýlek“. Dále by zde nemělo být mnoho květin, které element země oslabují. Když květiny, pak v květináčích ve tvaru čtverce a pokud možno keramických, aby země byla posílena.

text: Jiří Černák, www.byu.cz, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem