Od 3. října až do 2. listopadu bude v rámci Designbloku 2014 k zhlédnutí výstava„Textilie plné nápadů“ v pražské Galerii Kuzebauch.

10 vítězných textilií z vlákna Trevira CS a odborná komise. Foto Trevira GmbH.Výstava sdružuje vítězné textilie z veletrhu Heimtextil 2014, který proběhl začátkem tohoto roku. Soutěžilo 120 různých textilií, které spojoval jeden jmenovatel – vlákno Trevira CS.

Tříčlenná odborná porota vybrala desítku těch „nej“ a pět dalších textilií se zvláštním oceněním, přičemž byl hodnocen stupeň inovace, technické provedení, způsobilost pro objektový sektor a udávání trendů.

Mezi deseti nejzajímavějšími textiliemi můžeme najít tyto exempláře:

Backhausen GmbH s látkou LINE CIRCLES MC420A Création Baumann AG s textilií SERENO 728 FIDIVI Tessitura Vergnano S.p.A. a jejich textilie CLASS natté Kinnasand GmbH s látkou UP AND DOWN 6703
Backhausen GmbH s látkou LINE CIRCLES MC420A – skvostná potahová textilie byla vyvinuta z atlasové vazby a 3D efekt jako optický klam ukazuje současný design inspirovaný Jugendstylem – secesním stylem v jemně vybroušené grafice. Création Baumann AG s textilií SERENO 728, která zaujme optikou a haptikou spředeného hedvábí, silnými moderními barvami a přirozeným leskem, který téměř svádí myšlenky k asociaci s látkami pro oblečení. FIDIVI Tessitura Vergnano S.p.A. a jejich textilie CLASS natté, která evokuje vlnu a představuje odolnou potahovou látku s přirozenou čistotou a elegancí. Vhodná je pro použití v oblasti hotelů např. přehozy na postele. Kinnasand GmbH s látkou UP AND DOWN 6703 v kombinaci dvou inovativních tvůrčích forem – fleece a speciální tisk – vznikl artikl s moderním, gradientovým vzhledem. Použití jako panel, rollo, nebo např. závěsovina.
Lelièvre s textilií CUBA 4213 Gebr. Munzert GmbH & Co. KG s látkou CS ORIGAMI 270801 Farbe 70 RUBELLI S.p.A. s tkaninou LACCA 30098 Sahco Hesslein GmbH & Co. KG (D) s látkou IRISA 2630
Lelièvre s textilií CUBA 4213 představuje těžkou potahovou látku s retro-designem ve stylu 50. let podobnou hedvábnému damašku, která je ale zároveň velmi extravagantní a živoucí. Optimální na polštářky, závěsy i pro potahy stěn. Gebr. Munzert GmbH & Co. KG s látkou CS ORIGAMI 270801 Farbe 70 – 3D tkanina inspirována japonskými origami je oboustranně využitelná a vyznačuje se relativně vysokou nepropustností světla. Využít se dá také jako akustická/protihluková tkanina. RUBELLI S.p.A. s tkaninou LACCA 30098 – tento damašek se vyznačuje nádhernou hrou se světlými a tmavými tóny a zároveň matnými a lesklými strukturami v metalických barvách, čímž propůjčuje látce vlastní patinový Vintage-Look. Sahco Hesslein GmbH & Co. KG (D) s látkou IRISA 2630 – elegantní dekorativní látka IRISA fascinuje fantastickou hrou duhových barev a zároveň má i Moiré efekt.
Svensson Markspelle s textilií KEY 3524 Svensson Markspelle s textilií KEY 3524 - Nadčasová potahová látka, která připomíná omakem a perleťovým vzhledem přírodní len. Estetika a jednoduchost pro kombinaci se dřevem, kovem či betonem.
Velours Blafo s látkou SATURNE 7510, Caramel 119 Velours Blafo s látkou SATURNE 7510, Caramel 119 – Samet v mohérově sametové optice s elegancí. Textilie není barvená v kuse, ale pestře tkaná a je velice příjemná na omak.

Komisi tvořily:

- Prof. Bettina Göttke-Krogmann (Burg Giebichenstein – Kunsthochschule Halle)
- Cornelia Markus-Diedenhofen (Markus-Diedenhofen Innenarchitektur, Reutlingen)
- Natalija Zimmermann (Interiérová designérka a stylistka, BZ.Bildung-Beratung-Innovation, Lipsko)

Pětice textilií, které získaly zvláštní ohodnocení:

DINA/VANELLI TEKSTIL SAN.TIC.A.S. s látkou CS LINSES TIMOTHY 1-MC453 Gaetano Rossini Srl s textilií 220912.01.00 Lodetex s.p.a. s látkou LINDA CS (Tinto Pezza) 22316

DINA/VANELLI TEKSTIL SAN.TIC.A.S. s látkou CS LINSES TIMOTHY 1-MC453

Módou inspirovaný artikl připomíná vlnu. Neobvyklý vzor žije z matného/lesklého efektu a rozostřené optiky. Náročný žakár působí jako by byl ručně dělaný – hodnotně a extravagantně. Je použitelný jako závěsovina či dekorační látka.

Gaetano Rossini Srl s textilií 220912.01.00

Třídimenzionální pletenina může být použita mnohostranně v oblasti bydlení a dekorací. Zaujmout může i svou funkcí pohlcovače hluku. Struktura pláství, která zároveň působí technicky i blízko přírodě, následuje trend, kdy se protiklady těchto oblastí ruší. Velice dobře se tato látka hodí pro potahy stěn - má velice dobrou plošnou stabilitu.

Lodetex s.p.a. s látkou LINDA CS (Tinto Pezza) 22316

Propracovaná tkaná konstrukce, kde se střídá lněná a otáčivá vazba, nechává vyniknout plochám s různou transparencí. Látka má krásný spád a matný a elegantní vzhled. Pixelová struktura florálního motivu propůjčuje velice moderní vzhled.

Saum & Viebahn GmbH & Co. KG s tkaninou MANHATTAN 622241 40305

Saum & Viebahn GmbH & Co. KG s tkaninou
MANHATTAN 622241 40305

„Moderní“ potahová látka v klasické technice. Omak
lákající k pomazlení je způsoben použitím objemné
žinylkové příze, která je decentně zinscenovaná zdánlivě
pletenou tkací technikou. Tkanina má živoucí povrch s
duhovým efektem díky červené a modré. Na světle vytváří
textilie pěknou hru světla a tmy způsobenou kontrasty
teplé a studené barvy. Nabízí pěkný základ pro
kombinace s žakárovými a vzorovanými textiliemi a také
se hodí na bytové doplňky.

Weyermann Technical Textiles GmbH & Co. KG s látkou TM272/89 3-D Fabric White

Weyermann Technical Textiles GmbH & Co. KG s látkou TM272/89 3-D Fabric White Tato

3D textilie může být díky své výjimečné pevnosti zavěšena volně v prostoru a může tímto sloužit také jako dělící stěna, roleta či panel. Trojrozměrnosti je u této tkaniny dosaženo použitím výplňového útku (Füllschuss), který zároveň zvyšuje účinek absorpce zvuku. Struktura výšky-hloubky ve formě pruhů je návratem k čisté klasice.

text a foto: www.trevira.com, www.mujdum.cz

logo MessengerPoslat Messengerem