Potah na čalouněném sedacím nábytku hraje důležitou roli při jeho výběru. Měl by barevně ladit s interiérem, být příjemný na dotek, pevný a odolný proti mechanickému poškození. Vybírat můžeme z bohaté škály materiálů, barev a kvality. Jak se však v této spleti orientovat nejlépe?

Ve většině prodejen vám při výběru čalounění nabídnou látku, kůži nebo alcantaru. Jednotlivé druhy se vyznačují specifickými vlastnostmi, podle nichž se dělí do několika kategorií a zároveň se tím určuje jejich kvalita. Výrobci mají pro zařazení materiálu do kvalitativní stupnice ještě i další měřítka. Některé vlastnosti a pravidla údržby jsou však stejné.

Ve většině prodejen vám při výběru čalounění nabídnou látku, kůži nebo alcantaru.Látka

Největší výběr barevných odstínů, jejich kombinací a vzorů poskytuje látkové čalounění. K jeho výrobě se používají různé — nejčastěji směsové materiály (bavlna, viskóza, polyester, vlna ad.), kvalitu kromě složení určují také typ a hustota vazby.

Volba barev a vzorů na látce je ovlivňována ostatním nábytkem, velikostí i světelnými podmínkami v místnosti. Jemné vzory, světlé a pastelové odstíny působí v menších prostorách jemněji a místnosti neubírají světlo. Nápadné dekory naopak vyniknou ve velkých pokojích. Je-li dostatek světla i prostoru, nemusíme se obávat ani tmavých odstínů.

Ve většině prodejen vám při výběru čalounění nabídnou látku, kůži nebo alcantaru.Látkový potah by měl být už napohled pevný a odolný. Udržuje se vysátím prachu, při případném znečištění lze použít běžné čisticí prostředky. Většina výrobců poskytuje na látky speciální povrchovou úpravu, která má za úkol chránit látku při případném znečištění. Za všechny připomeňme Skotchgard či teflonovou úpravu.

V praxi to znamená, že vylitý nápoj se do látky hned neprosákne, určitou dobu se drží na povrchu a uživatel má tak čas znečištění bez následků odstranit. V případě, že podobnou úpravu sedací souprava nemá, lze speciální impregnaci s podobnými účinky nechat aplikovat dodatečně. Protišpinivou úpravu bychom měli požadovat především u sedacích souprav, u nichž je svrchní potah přišit napevno a nelze ho sejmout a vyprat nebo dát chemicky vyčistit.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Kůže

Ve většině prodejen vám při výběru čalounění nabídnou látku, kůži nebo alcantaru.Kůže má jako přírodní materiál své kouzlo a mnozí jí dávají přednost, přestože jsou na trhu i jiné nabídky, často s praktičtějšími vlastnostmi. Rozdělena je do několika kvalitativních kategorií, které se určují především podle toho, která z vrstev je zpracovaná.

Platí, že horní vrstvy jsou nejkvalitnější a získávají se z nich velmi jemné a měkké kůže, na kterých je patrný největší počet přírodních defektů. Nejčastěji se barví do přírodních odstínů (béžové, hnědé, zelené, výjimečně modré) a ošetřují se anilinovým lákem (rozdělujeme anilinové a poloanilinové kůže). Jsou náročné na údržbu, choulostivé, snadno se zašpiní a nedoporučují se používat v rušném provozu. Kůže oddělená ze spodní vrstvy, tzv. štěpenka, se řadí k méně kvalitním, proto se v dokončující fázi probarvuje do různých odstínů a dále ošetřuje ochrannými látkami a syntetickými pojivy. V prodejnách je v nabídce také takzvaný nabuk, což je sametová kůže zbroušená z líce (semiš se brousí z masové strany). Ta není chemicky chráněna a rychle patinuje.

Ve většině prodejen vám při výběru čalounění nabídnou látku, kůži nebo alcantaru.Přírodní produkt nikdy není zcela dokonalý (tak jako jiné materiály vyrobené uměle). Kůže dýchá, má na dotek příjemnou teplotu a nese známky přírodních defektů (jizvy, různá hustota vlákna ad.), které jí neubírají na kvalitě, naopak při stárnutí a patinování získává materiál na ceně.

Informace o tom, jakým způsobem je kůže zpracovaná (vždy podá prodejce), je velmi důležitá především kvůli údržbě. Jemné kůže se udržují pouze suchou cestou (vysáváním), případně speciálními prostředky doporučenými přímo výrobcem. Kůže s vyšší odolností lze očistit i vlhkým hadříkem. Vždy bychom však měli nejprve technologii čištění vyzkoušet na méně viditelném místě, abychom potah nezničili. Skvrny by se měly vyčistit ihned, jemně, ode švu ke švu (nikdy ne lokálně). Pokud je skvrna mastná, nesnažte se ji čistit násilně, část tuků se vstřebá. Někteří výrobci kůži povrchově ošetřují proti-špinivou úpravou (Skotchgard), která usnadňuje údržbu.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Ve většině prodejen vám při výběru čalounění nabídnou látku, kůži nebo alcantaru.Aby kůže neztrácela na vzhledu, neměl by sedací nábytek stát blízko tepelných zdrojů a nemělo by na něj dlouhou dobu působit sluneční záření, jinak potah začne blednout.

Alcantara

Ti, kdo obdivují pěkný vzhled semiše, ale pro jeho nepříznivé vlastnosti si ho na sedací soupravu nechtějí pořídit, mohou zvolit potahovou látku, která mu je velmi podobná, ale má mnohem lepší vlastnosti. Jmenuje se alcantara a je vyrobena z mikrovláken tvořených z polyesteru (67 %), bavlny (10 %) a polyuretanu (32 %). Velmi tenká vlákna (až 200krát tenčí, než má vlna) dávají tomuto materiálu výjimečnou měkkost, příjemný sametový vzhled a zajišťují vysokou odolnost proti opotřebení (je vhodná do rušného provozu). Alcantara se díky technologickému zpracování barví, takže v nabídce jsou pouze jednobarevné odstíny. V současné době je jich vyvinuto přibližně pět tisíc, na našem trhu se z toho prodává přibližně padesát barev.

Ve většině prodejen vám při výběru čalounění nabídnou látku, kůži nebo alcantaru.Tato látka, která je výsledkem znalostí a technické vyspělosti japonské technologie, je praktická také při údržbě. Můžeme ji čistit vodou a neutrálním mýdlem, lze ji vyprat v automatické pračce (ve studené vodě) a po usušení upravit jemným kartáčem.

Ceny

Volba materiálu ovlivňuje cenu výrobku. Obecně můžeme říct, že ve srovnání s potahem z alcantary či odolnější kůže jsou látkové potahy o 30 % levnější, kvalitní jemná kůže náročná na údržbu je naopak o 50 % dražší.

text: Lenka Haklová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem