V dnešní době zaměřené na pohodlí hraje ložnice důležitou roli. Když si lidé pořizují novou postel, vyhraje to většinou dvoulůžko, i kdyby byl třeba člověk v dané chvíli bez partnera. Tento nábytek totiž už dávno neslouží jen ke klidnému spánku.

Dvoulůžko Pago (180 x 200 cm), lamino v barvě čoko a kov v provedení matný hliník, cena 10 940 Kč, dvouzásuvkový noční stolek Nako gallery s matným sklem, stříbrná v kombinaci čoko, cena 2 530 Kč, lampičky k posteli Pago, komplet 2 ks za 3 410 Kč (JMP - STUDIO ZDRAVÉHO SPANÍ).Z lůžka se lidé dívají na televizi, která sice do ložnice nepatří, ale velmi často se tam nachází. Ve dnech volna se v posteli s oblibou snídá a před spaním si zde nocležník často čte. Výrobci vycházejí těmto choutkám vstříc tím, že zadní čela lůžek jsou často čalouněná, případně polohovatelná pro pohodlné opření vsedě, a součástí postele často bývají noční stolky a osvětlení. Zato se úplně vytratilo přední čelo - namísto něj se k lůžku přistavuje nízká lavice sloužící k odkládání svršků.

Dvoulůžko Signum (180 x 200 cm), lamino javor, kombinace s kovem v barvě matného hliníku, cena 9 510 Kč (JMP - STUDIO ZDRAVÉHO SPANÍ).Dvoulůžko Tamis od firmy Hülsta, v různém provedení, cena od 25 990 Kč (KIKA).Vzhledem k rostoucí průměrné výšce populace je dnes v nabídce kromě běžné délky 200 cm také délka 220 cm. Šířka dvoulůžka je ještě variabilnější. Výrobci mají v sérii obvykle řadu od 140 cm do 200 cm, což je rozměr často označovaný jako tzv. „king" - královský. Nejmenší šířce, v níž je pouze jedna matrace, se zase říká francouzská. Ergonomické zásady pro ložnici, kterou užívají dva lidé, doporučují rozměry, které je dobré respektovat, aby byl noční odpočinek opravdu kvalitní.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

Dvoulůžko Metis od firmy Hülsta, v různém provedení, cena od 26 990 Kč (KIKA).Postel je příjemná věc

Kdo si jednou vyzkoušel spaní a jistým způsobem vlastně bydlení na široké posteli, nejspíš jí dá přednost i tehdy, bude-li ji používat sám. Lůžko pak začne sloužit také jako police pro roznošené šatstvo, příruční knihovna pro několik rozečtených knížek, místo příležitostného občerstvení při sledování televize a možná i jako pracovní stůl, kde si člověk poznamenává důležité úkoly na druhý den. Taková všestranná postel je opravdu příjemná věc.

text: Bea Fleissigová, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem