Taky přemýšlíte, jak ušetřit, když energie zdražuje a pravděpodobně nějakou dobu ještě zdražovat bude? Jedním ze způsobů, jak ušetřit, je správná volba žárovek. Některé totiž mají tak vysokou spotřebu, že až přechází zrak.

Na trhu je mnoho světelných zdrojů

Žárovka je jednoduché zařízení k přeměně elektrické energie na světlo. Očekáváme od ní vysokou kvalitu světla, okamžitý světelný výkon a stále častěji i to, že žárovky budou energeticky nenáročné a s dlouhou výdrží.

Jaké typy žárovek najdeme na trhu?

Víte, že docela nedávno šlo v případě žárovek výhradně o skleněnou baňku, ve které bylo stočené tenké vlákno z wolframu, které se při průchodu energie zahřívalo? Doba jde ale kupředu, dneska je na trhu hned několik typů, navíc do útrob často vůbec nevidíme.

  • Klasická žárovka je stále ještě k sehnání, a to i přesto, že její prodej a dovoz je zakázán. Označuje se jako tepelný zdroj. Saháme po ní ale většinou jen ve výjimečných případech. Spotřebujete totiž dost energie, její životnost je poměrně krátká.
  • Halogenová žárovka, která je rovnocennou náhradou za tu klasickou, pyšní se okamžitým náběhem a má vyšší životnost.
  • LED žárovka potěší nejen okamžitým náběhem, ale i nízkou spotřebou a extrémně dlouhou životností s vynikající kvalitou světla. K dostání je v různých barvách, je odolná proti vibracím a nárazům a ekologická. Víte, že moderním LED žárovkám nevadí ani časté rozsvěcení a zhasínání?
  • Zářivkové trubice s malou spotřebou a dlouhou životností
  • Úsporné kompaktní zářivky

Barva světla

Máte raději světlé nebo studené světlo?

Při výběru zářivek je dobré myslet i na teplotu světla. Světelná teplota se udává v kelvinech (K), čím je barva teplejší, tím nižší je teplota barvy.

  • Teplé bílé světlo (2700-3300 K) se hodí do obývacího pokoje, dětského pokoje a ložnice.
  • Normální bílé světlo (3300-5300 K) je ideální třeba do koupelny, předsíně, na schodiště, do kuchyně apod.
  • Denní světlo (nad 5300 K) je skvělou volbou tam, kde se potřebujete soustředit (třeba v pracovně, knihovně, v kancelářích, ve třídě, dílně, sklepě a všude, kde je třeba dobrá viditelnost), protože stimuluje myšlení.

Víte, že LED žárovky vám nabídnou celou paletu světelných barev? Narozdíl od těch klasických nebo halogenových.

Pozor na závit

Dalším důležitým parametrem pro správný výběr žárovky je její patice. Dřív bylo na výběr jen mezi velkým a malým závitem (E27 nebo E14), dnes je výběr mnohem širší. Mezi další patice patří GU10, GU4, GU5.3, G9 R7s a další.

Víte, že v průměrné domácnosti se najde až 20 žárovek, když ty klasické vyměníte za LED žárovky, můžete za rok ušetřit i několik tisíc korun na elektřině?

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem