Někteří z nás si jistě neradi nosí práci domů, občas se jí ale nevyhnou. Jiní se naopak v domácím prostředí cítí lépe než v neosobní kanceláři. Máme pro vás několik rad, jak si vybavit domácí pracovnu tak, aby pro vás práce doma nebyla to nejnutnější zlo.

Pracovna, nebo pracovní kout? Záleží na tom, kolik času, energie a soustředění na domácí práci potřebujete. Na vyřizování e-mailů, běžných písemností a občasné zhlédnutí internetu postačí pracovní kout v rámci obývacího pokoje, pro soustavnější práci nebo tvůrčí činnost se doporučuje samostatná pracovna na galerii mimo hlavní rodinný ruch nebo za zavřenými dveřmi v méně frekventované části domu. Pokud za vámi domů docházejí pracovní návštěvy, je dobré umístit vstup do pracovny tak, aby se nepotkávaly se členy rodiny (hned u zádveří, nebo zřídit pracovnu s odděleným vstupem).

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Pracovní stůl a židle

Nábytek s chromovanou podnoží a ušlechtilou dýhou vnese do interiéru nádech luxusu. Dejte mu volný prostor, můžete jej umístit i do obývacího pokoje.Základem vybavení je pracovní stůl. Pro občasnou práci postačí velikost 80 × 120 cm, rozměr 180 × 80 cm poskytne vaší práci opravdu důstojnou a pohodlnou základnu. Pokud věnujete domácí práci hodně času, vybírejte pečlivě. Umístěte jej v blízkosti okna tak, aby denní světlo přicházelo z levé strany (jste-li leváci, tak z pravé strany), nikoliv však přímo proti oknu. Výška stolu by se měla přizpůsobit výšce vaší postavy, pro osoby vyššího či naopak menšího vzrůstu se vyrábějí stoly s nastavitelnou výškou desky.

Pozor na světlo

Sledujte, kam dopadá denní světlo – jeho odraz na monitoru počítače bude namáhat váš zrak, budete se cítit unavení a sníží se vaše výkonnost. Proto se takové polohy raději vyvarujte, stejně jako umístění v temném koutě. Kromě centrálního osvětlení si pořiďte kvalitní, nejlépe nastavitelnou pracovní lampu. Doporučuje se rozptýlené světlo bez ostrých stínů a kontrastů, které namáhají zrak. Z těchto důvodů se také vyhněte tmavému pozadí (číst či kreslit na bílý papír položený na černé pracovní desce vás brzy unaví).

Samozřejmou součástí pracovny je ergonomická pracovní židle a odpovídající úložné prostory. Někomu postačí kontejner, menší skříňka a nástěnná police, jiný upotřebí knihovnu či vestavěnou skříň. Důkladnou pozornost věnujte výběru pracovní židle, pokud možno si ji osobně vyzkoušejte. Kromě pohodlného ergonomického tvarování a příjemného materiálu sledujte i typ podnože. Kolečkové i pevně stojící židle se vyrábějí ve variantě pro hladkou podlahu nebo pro koberec.

Zdravé sezení

Správná pracovní židle je vybavena speciálním pístem v podnoži, který podporuje tzv. dynamické sezení. Podnož reaguje na vaši hmotnost a podle toho automaticky upraví výšku sedu. Chodidla spočívají na zemi, nohy svírají v kolenou pravý úhel, paže se opírají o područky a svírají pravý úhel v loktech. Páteř se drží vzpřímeně, má pevnou oporu v bederní zóně a vaše silueta ani vzdáleně nepřipomíná zhroucenou postavu na slavném obraze Čtenář Dostojevského. Pokud se díváte na monitor, osa vašeho pohledu by měla směřovat mírně dolů (v úhlu cca 6° vůči vodorovné rovině). Proto se doporučuje monitor počítače či notebooku mírně sklopit směrem dozadu. Na obrázku ergonomická židle Every Day, vyrábí LD Seating.

Pracovna v podkroví by měla mít střešní okna na sever nebo dobré zastínění, jinak vám hrozí oslnění prudkým sluncem.Materiály a barvy

Pracovní prostor by měl nabízet příjemné, světlé vzdušné prostředí, nikoliv však za cenu náročné údržby. Jemné pastelové a přírodní barvy dodají útulnost, neutrální bílá, šedá či béžová podporují soustředění. Výrazné kontrasty zpravidla působí rušivě, pokud si je nezvolíte jako potřebnou stimulaci. Výběr barev je velmi individuální, záleží především na tom, abyste se cítili příjemně. Na nábytek se ideálně hodí MDF deska, ať už laminovaná, lakovaná či dýhovaná, život vám zjednoduší i hladké podlahy.

text: Jitka Pálková, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem