Příjemný a nenápadný bungalov vyjadřuje touhu majitelů po jednoduchosti a přírodě. Dům vyrostl na místě bývalých sadů a majitelé si na zahradě ponechali starou hrušku, která se stala základem jejich nové zahrady. Ta je po většinu roku také součástí jejich rodinného života a je proto propojena s domem velkou terasou. Pro svépomocné stavění si majitelé vybrali systém Ytong.

Dům postavili na klidném místě, kde vyrostlo ještě několik dalších domů v bývalých zahradách a sadech. Podařilo se však, že také sousedé přistoupili k okolí citlivě a charakter lokality se vzrostlou zelení tu zůstal zachován. Dokázali tak spojit zdánlivě nespojitelné – těsnou blízkost Bratislavy, tedy snadný dosah do zaměstnání, škol a obchodů, a naprostý klid ve spojení s přírodou.

Majitelé rodinného domu se rozhodli hned na začátku, že návrh umístění domu na pozemku musí zohlednit to, že se z původního sadu zachová stará hruška. Ta se stala základem jejich budoucí zahrady. „Chtěli jsme bydlet v nízkém domě, propojeném se zelení. Katalogové domy neodpovídaly úplně naší představě, proto jsme se obrátili na architekta, pana Maria Budínského. Jeho návrh vystihl přesně to, co jsme si představovali. Jednoduchost, přírodní materiály a maximální otevřenost do exteriéru,“ říká majitelka.

Příjemný a nenápadný bungalov vyjadřuje touhu majitelů po jednoduchosti a přírodě

Realizaci projektu se majitelé rozhodli provést vlastními silami. „Pročetli jsme si články, měli jsme nějaká doporučení od známých a zašli jsme na veletrh Coneco. Ze všech dostupných informací nám nejlepší připadal systém Ytong. Má pověst materiálu, který se pro svépomoc hodí. Na veletrhu nám také byli sympatičtí,“ uvádí majitelka.

Jejich představě o jednoduchosti a přirozenosti odpovídá i složení materiálu, protože je pouze z přírodních surovin. Samotná práce pak potvrdila, co o materiálu slyšeli. „Skutečně jsme celý dům zvládli svépomocí, vlastníma rukama.  Trochu náročnější byla montáž stropu, ale i to jsme s pomocí jeřábu zvládli," uvádí majitelka.

Příjemný a nenápadný bungalov vyjadřuje touhu majitelů po jednoduchosti a přírodě

Ze systému zvolili stavebníci tepelněizolační tvárnice Ytong Lambda YQ, které byly vyvinuty před několika lety už s ohledem na nové tepelnětechnické normy a patří k nejúspěšnějším produktům výrobce. Vynikají mimořádnou lehkostí a pevností, a tak se mezi svépomocnými stavebníky těší velké oblibě. Ze stejného materiálu zvolili také překlady a příčky. Výhodou je nejen jednoduchá výstavba, nenáročná na řemeslnou zručnost, ale také snadná instalace zařizovacích prvků. „Do Ytongu se dá snadno instalovat cokoli. Třeba tady, máme rodinnou památku, křížek,“ ukazuje výtvarné dílo, pověšené na stěně, majitelka. „Jeho autorem je můj bratranec, Michal Staško, který ho naší rodině daroval. Dneska je to známý designér, vyhrál například cenu Křištálové křídlo,“ vysvětluje.

Příjemný a nenápadný bungalov vyjadřuje touhu majitelů po jednoduchosti a přírodě

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem