Slůvko spaní vyvolá ve většině z nás představu pohodlné postele, která na nás čeká jako konejšivá náruč. Aby však takové lůžko bylo skutečně tím pravým místem pro odpočinek, mělo by splňovat poměrně striktní a přesné zdravotní normy.  

Matrace Carolina je vyrobena z vysoce kvalitní polyuretanové pěny Celtex v kombinaci s viskoelastickou pěnou Celsius. Její výška a konstrukční složení vytvářejí podmínky pro aktivní podporu ležení. Vyrábí se ve 3 tvrdostech. Cena matrace v rozměru 200 x 90 cm podle potahu je od 9 480 - 10 520 Kč (JMP - Studio zdravého spaní).Třebaže postelím a tematice zdravého spaní vůbec již bylo věnováno mnoho pozornosti, jsou české ložnice nadále doslova Popelkami našich domácností. Zůstávají skromně ukryty před zraky návštěv - a tak se v nich často šetří na nábytku i matracích.   O moc lépe na tom se zdravým spaním nejsou ani děti, které odrostly dětské postýlce. Do jejich pokojíčků se stěhují vysloužilé gauče nebo postele po rodičích, kteří si pořídili novou kompletní ložnici a starý nábytek je jim líto vyhodit. Podobně nevyhovující variantou bývají rozkládací pohovky, které mají šetřit místo. V lepším případě se dětem kupují laciné gauče s úložným prostorem, které sice jako nové mohou být postačující, ale jejich životnost je omezená. Pod náporem dětských her se totiž kostra takové postele rychle zbortí.

Matrace Saffier slučuje všechny moderní trendy výroby a vývoje matrací. Zónové taštičkové jádro je rozčleněno do pěti anatomických zón a ortopedická funkce je podporována ještě kombinacemi pomalých a studených pěn. Cena od 14 990 Kč (Matex).I když je postel pro zdravé spaní nejdůležitější, k tomu abychom se ráno probudili odpočinutí a v dobré náladě, přispívá ještě několik důležitých věcí. První je především volba vhodného prostoru pro spaní. Ideální je samostatná ložnice umístěná v klidové části domu, nejlépe s orientací k severu. Nemáte-li dost prostoru, umístěte lůžko v nejméně frekventované části místnosti. Na oknech by přitom neměly chybět žaluzie nebo závěsy.   Důležitou úlohu hraje i výběr barev stěn a nábytku. Vhodné jsou tlumenější tóny, spíše z palety chladných letních nebo zimních barev. Vyvarujte se raději červené a dalších výrazných odstínů, které brání klidnému usnutí.

Při umístění lůžka můžete dát na vlastní intuici, ale nemělo by stát přímo proti oknu. Ranní světlo by vám totiž rušilo poslední sladké chvilky spánku a hlava ležícího spáče by se navíc mohla ocitnout v průvanu. Z podobného důvodu se proto vyvarujte umístění lůžka u obvodové zdi domu - pokud nemá skutečně účinnou izolaci, procházející chlad vám může způsobit zdravotní potíže.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

Zaměřte se na lůžko

Kvalitní matrace musí především dokonale podpírat a kopírovat vaše tělo, aby nevznikaly proleženiny. Materiál by měl pokud možno reagovat na teplotu lidského těla, dokonale se mu přizpůsobit a vytvarovat se podle něj.Také u vnitřní zdi je vhodné obložení za lůžkem, které zamezí jak případnému prochladnutí či nepříjemným odřeninám, tak i poškození malby. U malých dětí dokonce hrozí otrava barvou (pokud nezvolíme speciální „dětskou" barvu). Není totiž nic neobvyklého, že si malí průzkumníci zkusí stěnu ze zvědavosti „olíznout". Nadarmo se neříká, že ten, kdo vymyslel postel, by si zasloužil Nobelovu cenu. Když už tedy máme k dispozici takový vynález, užívejme ho tak, aby nám byl jen ku prospěchu.

Až se budete rozhodovat, jak co nejlépe a nejzdravěji svoji ložnici zařídit, zaměřte se především na samotné lůžko a jeho výběr nekompromisně podřiďte těmto zásadám:   

Rošt Double Klasik s pětivrstvými bukovými lamelami uloženými ve výkyvných pouzdrech, s možností nastavení tuhosti v oblasti hrudníku. Cena 1 899 Kč (Ráj snů).1) Lůžko by mělo být snadno udržovatelné, nejlépe z přírodních materiálů, a kvalitně zpracované, aby se ležení na něm časem nepodobalo pobytu na „Záhořově loži". Pro trvalé spaní je naprosto nevhodná rozkládací sedačka z dělených matrací.

2) Ratanový rám postele je sice krásný, ale zato vrže a také je doslova lapačem prachu.

3) Lůžko musí být o něco delší, aby se ležící člověk mohl pohodlně natáhnout, dát si ruce za hlavu apod. V případě společného lůžka se podřiďte většímu a silnějšímu partnerovi.

4) Do kvalitního rámu postele patří neméně kvalitní lamelový rošt a matrace. U dvoulůžek by měly být rozhodně samostatné. Pokud místo roštu použijete jen desku, dbejte na to, aby byla vždy opatřena otvory, které zajišťují dostatečné odvětrání matrací.

5) Lůžkoviny jsou nejvhodnější antialergické a ty, které se mohou prát v automatické pračce. Doporučuje se také mít dva druhy pokrývek - teplejší pro chladnější období a lehkou (tzv. chladivou) pro letní dny. Ke kvalitním lůžkovinám neodmyslitelně patří i povlečení z přírodních materiálů, které na rozdíl od syntetických mají dokonalou savost, „dýchají" a nedráždí alergiky svým povrchem.

text: Zuzana Ottová, foto: arciv firem

logo MessengerPoslat Messengerem