Manželé Tomáš s Yvetou původně plánovali stavbu vlastního domu, nicméně představa hypotéky a zadlužení na dlouhá léta je od tohoto kroku odradily. Nakonec se rozhodli pro jiné řešení - přijali nabídku manželčiných rodičů a v jejich domě v krkonošském podhůři se pustili do rekonstrukce do té doby neobývané půdy. Výsledek stojí za to. Z interiéru plného úžasných nápadů nám šla hlava kolem a to, že celou rekonstrukci zvládli vlastními silami, nás mile překvapilo.

Proč jste se rozhodli k rekonstrukci staré půdy?

Tomáš: Kvůli dětem jsme se chtěli odstěhovat z Prahy. Původně jsme plánovali koupit pozemek a postavit dům, což by znamenalo zadlužit se na dlouhá léta, proto jsme vy­užili nabídky manželčiných rodičů předělat si půdu u nich v domě. Když se nám z ní podařilo vystěhovat věci nasbírané za třicet let, říkali jsme si, že máme vyhráno.

Podkroví v severském stylu (foto: Lukáš Hausenblas)

Předpokládám, že vyhráno jste neměli, ale naopak vás čekala dlouhá cesta…

Tomáš: V první řadě bylo nutné opravit střechu, udělat izolaci, vyřešit problém s komínem, koupit kondenzační kotel a nádrž na vodu, které by sloužily pro celý dům. Při plánování půdorysu jsme vůbec nekreslili, prostě jsme si řekli, tady je nádrž na vodu, tak poblíž musí být koupelna a kuchyň, na které bude logicky navazovat obývací pokoj, aby zbyl prostor i na ložnici, ze které bude časem dětský pokoj...

Celý rozhovor včetně fotogalerie najdete na webu dumabyt.cz

logo MessengerPoslat Messengerem