Dětské židle už dávno nejsou pouhou zmenšeninou těch pro dospělé. Pokoj svého dítěte můžete zkrášlit židlemi z dílen světových designérů, kteří vytvořili hravý nábytek, jenž bude děti bavit.

Vždy je ale třeba myslet na optimální vývoj dětského těla. Proto neváhejte investovat do kvalitního provedení a především zdravotně nezávadných materiálů. Vhodná dětská židle by neměla mít ostré hrany, všechny šrouby musí být dostatečně zapuštěné a povrch by měl být hladký, aby se dítě nezranilo.

Dotazy na téma INTERIÉR vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Pro předškoláka

Křesílko Petito (Pali), materiál PUR pěna, 100% bavlna, snímatelný potah, rozměry 44 x 37 x 46 cm, cena 1 874 Kč (SMOLÍČEK).Na trhu jsou i tzv. rostoucí židle, které může mít dítě odmala až do dospělosti. Přesto se doporučuje s nástupem do školy koupit novou židli, která dostatečně vyhovuje každodennímu psaní domácích úkolů a fyzickému vývoji školáka. Tyto židle mají ergonomicky vytvarovanou opěrku a nastavitelný sedák. Ke koupi přizvěte i dítě, aby si židli mohlo důkladně vyzkoušet.

Pro předškoláka zvolte židli, která je bezpečná, stabilní a dítěti se líbí.  Pokud se pro koupi rostoucí židle rozhodnete, můžete ji doplnit i tzv. rostoucím stolem. Jeho výhodou je stejně jako u židle polohovací pracovní deska s náklonem do více úhlů a nastavitelná výška.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz.

Dětské křeslo Womb (Knoll), design Eero Saarinen, cena od 95 784 Kč (KONSEPTI).Posezení jinak

Hlavní náplní předškolního věku je především hra. Dítě objevuje svět, který ho obklopuje, a pomocí her rozvíjí svou osobnost a kreativitu. Každý den je pro předškoláka dobrodružstvím a stále se učí. Odpočívat po náročné hře či malovat oblíbený obrázek může nejen na klasické židli, ale i na sedacím vaku, na multifunkčním sedátku či v křesle jako pro opravdového dospěláka. Hlavním cílem je, aby se dítě na učilo správně sedět, držet tělo a do budoucnosti nemělo potíže se špatným držením trupu, či dokonce bolestivé problémy s páteří.

text: Eva Kroupová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem