Zdařilá rekonstrukce rodinného domu ze šedesátých let v obci Vratimov nedaleko Ostravy může poskytnout inspiraci i dalším majitelům starších staveb.

Požadavky na rekonstrukci

Majitel se rozhodl pro kompletní rekonstrukci s cílem přebudovat stárnoucí dům v moderní praktický dvougenerační domov. První bytová jednotka se nachází v přízemí domu, druhá bytová jednotka je v prvním patře s mezonetovým využitím půdního prostoru. Z jedné třetiny půdorysné plochy střechy měla být vybudována terasa. Přáním investora byly dva oddělené byty včetně samostatných vchodů do každého z nich. Z těchto důvodů navrhl architekt Jan Paldus do vrchního bytu venkovní schodiště.

Architektonický záměr

Absolutní proměna domuZáměrem architekta bylo zachovat původní propozice a tvary domu a přitom dosáhnout moderního vzhledu. Proto na střechu a na některé části fasád navrhl tmavý titanzinkový materiál RHEINZINK prePATINA schiefergrau, který kontrastuje se světlým odstínem omítnuté fasády. Jednotlivé krytinové pásy na střeše, fasádě i podhledech jsou spojovány technikou krytí na úhlovou stojatou drážku. V několika málo případech, kde to nedovolil sklon střechy (pod 25°), jsou pásy spojovány technikou na dvojitou stojatou drážku.

Kovová fasáda měla přejít od schodiště spirálovitě přes stěny až k okapové hraně střechy. Každá drážka byla schvalována architektem a investorem. Drážky samozřejmě musely navazovat bez optického přerušení z kovové fasády do střešní krytiny.

Technické řešení

Střešní i fasádní skladba je provedena jako větraná, nadkrokevní. Klempířské detaily jsou realizovány dle standardních detailů RHEINZINK nebo z nich vycházejí a jsou vhodně přizpůsobeny potřebám projektu. Pod krytinou je jako pojistná hydroizolace použita strukturní dělicí vrstva. Tato vrstva navíc zajišťuje také hlukový útlum plechové krytiny o 9dB a tím zvyšuje užitný komfort půdní vestavby. Celoplošný záklop byl proveden z OSB desek o tloušťce 22mm. Pod OSB deskou je pomocí kontralatí vytvořena vzduchová mezera 50mm jak na střeše, tak na fasádě. V místech, kde kovová fasáda přechází ve střešní krytinu, je odvodnění provedeno pomocí zaatikového vně ležícího žlabu (dle detailu RHEINZINK). V části domu, kde není umístěna kovová fasáda, je odvodnění střechy provedeno pomocí typizovaného hranatého systému RHEINZINK.

Technické údaje

Střecha technika krytí na dvojitou stojatou drážku
Fasáda technika krytí na úhlovou stojatou drážku
Materiál RHEINZINK- prePATINA schiefergrau
Plocha střechy 140 m2

Plocha fasády

140 m2

Absolutní proměna domuRealizace

Náročného projektu pokládky střešní krytiny a kovové fasády se složitými detaily se zhostila firma Klempířství Bránecký z Holešova, která je členem klubu RHEINZINK- kvalitní klempířství. To, že provedené klempířské práce splňují funkční požadavky střešní krytiny a kovové fasády, by mělo být samozřejmostí. Rekonstruovaný rodinný dům splňuje i náročné estetické požadavky investora. Za vše hovoří přiložené fotografie.

Objekt získal II. cenu v soutěži MetalStar Memorial Jiřího Krmáška 2013 v kategorii rekonstrukce.

text: Jiří Suchánek, RHEINZINK ČR s.r.o.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem