BLOG DAVIDA MENCLA - Ohlédnutí za rokem 2022 bude pro mne tentokrát méně radostné, než bych sobě, svým kolegům a svým klientům přál. Byl to rok mimořádně těžký. Tak těžký, že stres a smutek prostoupily hluboko do nás. A nejen kvůli válce.

Kdybyste mi v lednu 2022 řekli, co za celý rok prožijeme, řekl bych vám bez zaváhání, že v takových podmínkách není možné, aby stavebnictví jako obor fungovalo. Kdybyste mi v lednu řekli, že nepůjdou koupit ani ty nejzákladnější materiály, že na zdivo budeme čekat sedm měsíců, že stavební ocel nebude vůbec a později za trojnásobnou cenu. Že stavební dřevo bude na příděl a za nepředstavitelné ceny. Že ve středu nebudeme vědět, za jaké ceny budeme materiály nakupovat ve čtvrtek, natož za týden či měsíc. Kdybyste mi ukázali, co nás čeká, nevěřil bych, že stavět v takových podmínkách je vůbec možné. A přesto bylo.

Velké díky kolegům i klientům

Pokud bych se na poslední dva roky díval optikou svého běžného očekávání, nejspíše bych se zbláznil. Naštěstí nám Bůh dal rozum, abychom uměli svá očekávání přizpůsobit okolnostem. V takto přizpůsobeném pohledu byl výsledek tohoto roku nad očekávání dobrý. Všechny domy se postavily. I přes všechny okolnosti se stavěly velmi dobré a kvalitní domy. A co je pro mne největším překvapením, prodlení staveb bylo nakonec menší, než jaké bylo prodlení dodávek materiálů.

Za to, že mohu napsat tato smířlivá slova na závěr, patří dík mým kolegům a také klientům. Hluboce se klaním před vytrvalostí, se kterou jsme se s nepřízní rvali. Před nikdy nekončící snahou sehnat materiály, které nejsou. Před snahou povolit cenám růst co nejméně. Bylo to období plné mimořádného stresu, který nám bral radost z naší práce.

Poklonu si zaslouží také mí klienti. Pokud by mí klienti přišli do roku 2022 s očekáváním běžných let, bylo by těžké cokoliv postavit. Mám obrovské štěstí na lidi, kterým stavím domy. A tak jsem ve svých klientech našel velké porozumění v situaci, ve které jsme se společně ocitli. Našel jsem v nich schopnost vnímat svět v souvislostech. Našel jsem podporu tam, kde klidně mohla být nervozita.

Odměnou mým kolegům, mně i mým klientům jsou domy, které jsme postavili. Každý z těch 533 skvělých domů postavených v roce 2022. Domy, které jsme doslova vyrvali době navzdory. Domy, které jsme ještě naposled postavili za ceny, za které již nikdy nikdo jiný dům nepostaví. Všechny příští stavby budou již jen dražší. Odměnou jsou nám domy, které se stanou šťastnými domovy pro naše úžasné klienty. Tyto domy i klienty budeme navštěvovat ještě dlouhé desítky let. Budeme pomáhat s péčí o ně. A vždy si vzpomeneme, v jak těžké době jsme tyto domy dokázali postavit.

Více na blogu davidmencl.cz.

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb

logo MessengerPoslat Messengerem