Rodinný dům postavený ve třicátých letech minulého století byl v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let několikrát přebudován - víceméně svépomocí. Novým majitelům, rodině se dvěma dospívajícími dětmi, nevyhovuje dispozičně ani vzhledově. Proto se rozhodli udělat první kroky vedoucí k renovaci jejich nového bydlení.

Půdorys přízemí rekonstruovaného domu.Základním požadavkem investorů je zvětšení obytné plochy a tím i užitného objemu domu. Zde je třeba sledovat více parametrů - vlastní objekt, okolní prostředí, orientaci ke světovým stranám a možnost rozšíření zastavěné plochy. Vzhledem k omezenému rozsahu znalosti okolí objektu jsme zvolili nenásilné řešení, které nijak zásadně nenarušuje vztahy k sousedním stavbám.

Nová koncepce střechy

Současný stav domu, který v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let prošel několika rekonstrukcemi.Při rekonstrukci starší zástavby se vždy snažíme zasahovat co nejméně do vlastní konstrukce. Pro tento dům jsme navrhli novou koncepci střechy a jiný vzhled fasády. Do původního domku jsme vsadili novou vestavbu. Tím jsme dosáhli zajímavé architektonické formy i potřebného navýšení užitné plochy.

Podle našich zásad oddělujeme společenskou zónu od klidové, která se „stěhuje" do patra. V přízemí tak zůstává mnohem více společenské plochy orientované k jihu. Dům bude celkově otevřen směrem do zahrady k jižní straně. Proto jsme velikost a tvar oken směrem do ulice zvolili tak, aby zajišťovaly obyvatelům soukromí a neposkytovaly prostor pro nežádoucí pohledy zvenčí.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Pohled z ulice na možné barevné řešení fasády. Obkladový materiál vestavby kontrastuje s omítkou původního domu.Barevný kontrast

Půdorysné řešení umožňuje umístit do přízemí technické místnosti, plnohodnotné zádveří, společenské WC se sprchou, pokoj pro návštěvu a společenskou zónu. V podkroví naleznete tři pokoje a koupelnu s toaletou.

Barevnost fasády objektu respektuje rozdělení dvou objemů - původního domku a nové vestavby. Obkladový materiál objemu vestavby by měl být kontrastní k původnímu domu - zde je možné použít například cembonitové fasádní desky v antracitové barvě. Fasádu původního domku předkládáme v několika variantách s tím, že naše preference směřuje k čistě bílé.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

text a vizualizace: Jan Kyzlink, Petr Pospíšil

logo MessengerPoslat Messengerem