V rámci letošní světové výstavy, která se koná do konce října v Miláně, představili veřejnosti své tradice, vize i nejnovější moderní technologie z oblasti zemědělství, výroby potravin, hospodaření vodou a trvale udržitelného rozvoje vystavovatelé z více než 140 zemí. Máme pro vás krátkou ukázku ze zážitků jednoho dne.

Brazilský pavilon - trampolínaVýstava je pestrým festivalem všeho, co v daných oblastech nabízí současný svět. Během jednoho dne můžete například posedět v lese (v rakouském pavilonu), ochutnat čokoládu (respektive belgické pralinky), skákat na síti jako na trampolíně (v brazilském pavilónu), podlehnout svodům tradiční kuchyně z italských nebo španělských regionů či shlédnout izraelský film o historii rodiny, která dokázala vypěstovat na poušti báječné ovoce a zeleninu. K vidění jsou samozřejmě i novinky z oblasti zemědělských technologií a hospodaření s vodou.

Vystavovatelé pojali expozice různě, kromě tradičního způsobu (modely, kresby, fotografie apod.) se bohatě uplatňují interaktivní expozice, projekce. V korejském pavilónu, jako vystřiženém z klasického sci-fi filmu, se prostřednictvím projekce a působivých digitálních efektů seznámíte s fermentací, jednou z nejstarších asijských technologií konzervace potravin.

Italské náměstí

Česi to vychytali

Střízlivě elegantní budova českého národního pavilonu má modulární montovanou konstrukci (systém KOMA Modular) a je recyklovatelná. Vnitřní prostor je přirozeně ochlazován vodní plochou a prouděním vzduchu, veškerou energii získává z obnovitelných zdrojů a má nulovou ekologickou stopu.Český pavilon se (podle hodnocení italských médií) řadí mezi první pětku nejlepších. Právem. A není to jen tím, že jako jediný v areálu má bazén a u něj se čepuje opravdová Plzeň! Pozornost si zaslouží jak ekologická architektura, tak koncepce výstavy. Třípodlažní pavilon navrhlo architektonické studio Chybík + Krištof Associated Architects. Konstrukce s montovaným nosným skeletem z recyklované oceli stojí na betonových patkách, po ukončení výstavy bude demontována a znovu použita. Energii dodávají solární kolektory, tepelné čerpadlo a hybridní solární panely (české know-how), které umožňují získávat elektrickou i tepelnou energii současně. Budova zanechává nulovou ekologickou stopu.

Umění přináší poznání

K návštěvě výstavy sanitární keramiky Jika vyzývala neobvyklá upoutávka – zlatý muž sedící u bazénu na toaletní míse. Keramický odlitek skutečného člověka, opatřený zlatým nátěrem, vytvořil výtvarník Petr Macek.Samotný koncept české výstavy je v rámci letošního ročníku Expa ojedinělý. Nejnovější objevy z oblasti botaniky, genetiky, nanotechnologií a ochrany přírody k návštěvníkům promlouvají působivým jazykem výtvarného umění. První exponát potkáte již v bazénu před pavilonem. Sochu, symbiózu ptáka s automobilem, symbolizující vzájemnou rovnováhu přírody a techniky, vytvořil Lukáš Rittstein. Další zvířecí plastika Lukáše Rittsteina uvnitř pavilonu, znázorňující koně, se zamýšlí nad pokroky v genetice a biologickém výzkumu.

Do světa rostlin dává nahlédnout ústřední expozice Laboratoř ticha, která představuje prostředí českého lesa a odhaluje pomocí mikroprojekce jeho tajemství těm návštěvníkům, kteří se dokáží v lese správně chovat – zachovávat ticho a klid (Italové si to moc neužili!).

Střešní zahrada je zčásti pokryta čedičem a vyzdobena plastikou e-Bolid od Jakuba Nepraše. Nahlédnete-li do otvorů, proniknete pomocí speciální projekce do říše jednotlivých druhů zvířat. Autor odkazuje na Noemovu archu.Na organický svět, který prochází celým pavilónem, zaměřuje pozornost také reliéf genetického kódu pšenice (autor Federic Díaz), skleněná plastika Buňka a simulovaná nízkoenergetická výzkumná laboratoř pro výrobu léčiv. Exponát e-Bolid od Jakuba Nepraše, umístěný na střeše pavilónu, se podobá meteoritu a nabízí detailní pohledy do života zvířat.

Keramika ve službách úspor

Úsporné splachovací systémy JikaJedním z partnerů českého pavilonu je společnost Laufen Česká republika, která zde prezentovala tradiční českou značku Jika. Od 16. Do 31. 7. se konala výstava, která originálním způsobem představila úsporné splachovací systémy Jika, používající jen 3 l a 4,5 l vody na jedno spláchnutí WC. Celý koncept výstavy vznikl ve spolupráci s kreativní agenturou WMC Grey. Výstavní prostor se proměnil v malý kinosál, kde návštěvníci sledují animovaný film, pohodlně usazeni na toaletních mísách Olymp Deep, Pure a Mio s úsporným splachováním. Polepy na mísách, hlásající, že „jen jeden člověk z 5 na naší planetě má přístup k vodě“ či „Více lidí na planetě má mobilní telefon než toaletu“ vyjádřily naléhavost problému šetření s vodou lépe než jakékoliv vysvětlování. Kreslený film nazvaný „Šetřte vodou, zachraňte legendy“ pak představil příběhy bájných vodních tvorů. Hydra, Lochnesská příšera, Kraken, Moby Dick, a další legendy vodní říše by bez vody nedokázali přežít, stejně jako my. „Chtěli jsme přijít s něčím neobvyklým a upoutat pozornost na problém, který považujeme za velmi závažný. Naším cílem bylo udržet návštěvníky sedět alespoň dvě minuty,“ vysvětlil Jiří Dvořák, ředitel společnosti Laufen Česká republika. Dosáhnout cíle se opravdu podařilo.

text: Jitka Pálková, foto: autor a archiv

logo MessengerPoslat Messengerem