Nemohli jsme chybět u toho, když se začaly montovat na dřevěnou konstrukci novostavby rodinného domku první desky ze slámy, odborně ekopanely. Lisovaná sláma, polepená papírem, je v tomto případě použita jako výplňový prvek. Jeden panel je tedy vnější - obvodový, dva vnitřní panely jsou z ekopanelů. Co se týká povrchové úpravy těchto desek, je stejná jako u sádrokartonu. Jaký bude „dům ze slámy“ a jak se v něm bude bydlet, to prozradí naše sonda. Až bude dům dokončen, náš časopis bude opět při tom.

Řez desky se začistí papírem a slepí lapidlem.Stavební systém je založen na zcela jednoduchém principu. Lisováním obilné slámy za vysokého tlaku a teploty ve speciálním tvářecím zařízení se sláma bez použití jakýchkoliv jiných přísad spojuje v kompaktní výrobek - ekopanel. Pro dosažení požadované pevnosti se takto vzniklé jádro polepí recyklovaným papírem pomocí obyčejného lepidla.

Vytlačovaný nekonečný pás je potom formátován na požadované délky desek. Řezné hrany jsou následně opatřeny polepem. Důležité je, že všechny materiály, použité ve výrobě, jsou ekologicky zcela čisté a mají navíc svůj původ v obnovitelných přírodních zdrojích.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz.

Angličané by mohli vyprávět

Ukázka spojování jednotlivých desek.Systém stavění pomocí ekopanelů není nikterak mladý. Vznikl v Anglii a hojně se tu začal používat po druhé světové válce, kdy nastala zvýšená poptávka po stavebních materiálech. U nás zatím nevešel tento materiál příliš ve známost.

Ekopanel je určený pro systémy vnitřních a vnějších montovaných příček, podhledů a podlah, splňuje všechny základní požadavky na používání v našich podmínkách, navíc má certifikát, zaručující shodu jeho vlastností se základními požadavky nařízení vlády, konkretizovanými ve stavebním technickém osvědčení. Certifikát zároveň potvrzuje, že výrobce má zaveden systém jakosti, který zajišťuje, aby výrobky, uváděné na trh, odpovídaly technické specifikaci a technickým předpisům.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Detail dřevěné konstrukce domu s ekopanely. Stavba roste rychle.Přednosti ekopanelů

Mezi nejdůležitější přednosti ekopanelového systému patří snadná a rychlá montáž včetně formátování, atraktivní cena, vynikající tepelná a zvuková izolace, vysoká požární odolnost – desky jsou totiž tak pevně slisovány a vzduch tak dokonale vytlačen, že velmi špatně hoří! Zajímavé je i to, že panely snesou různé povrchové úpravy. Výhodou je také instalace bez podpůrných konstrukcí a dodatečných izolací. Materiál je díky jednoduché a bezpečné manipulaci vhodný pro profesionály i kutily. To znamená, že mohou stavět jak velké stavební firmy, tak jednotlivci, kteří zatouží po zahradním domku, či chatce.

A ještě jedna zajímavá informace: Tento přírodní materiál cloní geopatogenní zóny.

text: Marta Drahorádová, odborná spolupráce: Jan Bareš, Ekodesky Stramit, foto: Robert Virt

logo MessengerPoslat Messengerem