Naprostá energetická samostatnost a soběstačnost jsou tou nejlepší cestou, jak být nezávislý a ušetřit za energie nyní i v budoucnu. Proto se řada lidí poohlíží po solární elektrárně, kterou by mohli vybavit své obydlí. Téměř pro každého lze nalézt zcela optimální a individuálnířešení. Jak a podle čeho vybrat solární elektrárnu?

Kam solární elektrárnu umístit

Nejběžnějším způsobem, kam instalovat sluneční elektrárnu, je střecha. Jedná se o logické místo zvlášť u rodinných domů, protože tak využívá prostor, na který dostatečně dopadá sluneční světlo a současně jehož využití neubírá místa na pozemku. Střechu je možné takto užít nejen na rodinných domech. Ale i na nejrůznějších přístavcích - na garáži, na střeše panelových domů, na kůlně atd. Ale samozřejmě jde i o vhodné řešení pro energetické zásobování rekreační budov, jako jsou chaty a chalupy.

Přístupnost světla

Střechy jsou současně místem, kde se vyskytuje minimum prvků a předmětů, které by stínily. Fotovoltaika má v podstatě nejvyšší přínos a efektivitu ve chvíli, kdy na ni dopadá přímé sluneční světlo. Stíny, stromy i třeba sousední budovy mohou brát během dne zbytečně moc energie. Solární panely se proto i umisťují podle konkrétní orientace střechy. Nejlepší variantou je směřování plochy směrem k jihu a či jihovýchodu. Prostě podle individuálního místa. Samozřejmě můžete umístit panely i jinam, pokud máte tento směr uzavřený. Ale v takovém případě je třeba počítat s určitou ztrátou energetického výnosu.

Výběr podle ceny

Pořízení fotovoltaické elektrárny nepatří mezi nejlevnější investice. Je proto vhodné zkusit využít některý dotační program. Jistotou je, že by cena neměla mít přednost před kvalitou. raději poptejte více dodavatelů a soustřeďte se i na další výhody, které vám spolu s instalací elektrárny dokážou poskytnout. S finanční stránkou pak může pomoci půjčka. Třeba nebankovní půjčky ihned vyřeší nedostatek peněz.

Panely na jakoukoli střechu

Fotovoltaické elektrárny je možné instalovat na jakýkoli typ střechy. Je jisté, že lepší je střecha se sklonem alespoň 35 – 45 stupňů. Ale v podstatě je možné instalovat je i na ploché střechy, a to pomocí speciální konstrukce.

Solární elektrárna podle využití

  • Výroba elektrické energie pro vybavení domu – speciální kabely přivádějí vzniklou energii do měniče a střídač umístěného v budově. To je pak snadný způsob, jak vzniklou energii využívat přímo pro potřeby domácnosti. Je to řešení pro jakýkoli spotřebič, ale klidně i pro náročnější systémy.
  • Hybridní typy – nejsou přímo zapojeny do distribuční sítě, ale domácnost je do systému připojená a energii buď neodebírá nebo odebírá podle potřeby. Na okruh jsou běžně napojeny zásuvky (napájí tak třeba lednici, elektrický bojler, televizi, pračku a podobně). Výhodou je i možnost propojení elektrárny s tepelným čerpadlem.
  • Energie uložená v bateriích – toto řešení je vhodné v případě, že veškerou energii vyrobenou na střeše jednoduše nespotřebujete. V takové chvíli se její přebytky ukládají do baterií, odkud ji můžete zase odčerpávat v noci nebo třeba přes zimu. Možností je také ukládání do virtuálních baterií – jsou to formy určitého měsíčního paušálu, kdy předáváte a čerpáte energii v souvislostí s výkupy přebytků vašeho dodavatele elektrické energie.

Životnost solární elektrárny

Energetická soběstačnost a také ekologický provoz jsou hlavními lákadly na pořízení elektrárny. Kromě vstupní investice je pak i výhodou nízkonákladový provoz, téměř nulová údržba a obsluha, a především pak velmi dlouhá životnost, která se podle typu pohybuje mezi 15 – 20 lety.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem