Rozhodujete se, jaké si pořídit vytápění? Seznamte se s možnostmi, které nabízí topení v podlaze. Možná budete příjemně překvapeni.

Poradna na Dumabyt.czDnes můžete mít v každém domě v podstatě jakýkoli druh topení či kombinaci jednotlivých topidel a systémů. Možností je mnoho a každý prodejce své zboží chválí. Zajímavé na tom je, že často nejde jen o marketing, většina z nich mluví pravdu. Při výběru vhodného systému je proto třeba vzít v potaz všechny možné souvislosti a okolnosti (viz rámeček).

PŘI VÝBĚRU TOPENÍ VEZMĚTE V ÚVAHU

- druh a cenu paliva
- druh a cenu topidla
- typ a účinnost systému
- pořizovací náklady
- provozní a servisní náklady
- garance výrobce a prodejce či montážní firmy

Teplo stoupá vzhůru

Mezi systémy, které si získávají rostoucí oblibu, lze zařadit podlahové vytápění. Dělí se na teplovodní a elektrické. V praxi jde o dva různé systémy, používající různé zdroje pro vytápění, které spojuje společný princip – vytápění prostor z nejnižšího možného bodu. Teplovodní i elektrické podlahové topení předávají teplo sáláním. Pokud zatopíte radiátory či jiným deskovým konvekčním topidlem, ohřátý vzduch automaticky stoupá ke stropu, kde zůstává stát.

Při současné normě, která určuje světlou výšku stropů minimálně na 2,5 m, si na vyprodukované teplo hned tak nesáhneme. Proto trvá dost dlouhou dobu, než se obytné prostory vytopí. Problém je nejvíce patrný ve starých činžovních domech se stropy 3,2 až 3,6 metru, kdy vytopení místnosti či zvýšení teploty o několik stupňů je skutečně běh na dlouhou trať. Z hlediska provozu je tento princip vlastně nelogický a neekonomický. Teplo, které potřebujeme dole, se hromadí u stropu. V těchto místnostech ovšem převážně sedíme nebo ležíme, proto nejvíce využíváme teplo v pásmu do 1,6 m.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz.

Teploměr vzhůru nohama

Sálavé topení na rozdíl od konvekčního předává do prostoru teplo co největší plochou, proto může mít nižší teplotu. Princip tkví v tom, že stoupá vzhůru velmi pomalu, a tak nás stačí ohřát pěkně od nohou. Jak teplo stoupá vzhůru, pomalu chladne, a tím se rychlost jeho stoupání dodatečně brzdí. Vrstvy vzduchu jsou pak nejteplejší u podlahy a směrem nahoru ke stropu postupně chladnou.

To je také důvod, proč tyto topné systémy nevíří prach a jsou vhodné pro alergiky a lidi trpící respiračními chorobami. Vytápění podlahou ocení i rodiny s malými dětmi, protože si jejich ratolesti budou moci v klidu hrát na podlaze místnosti, aniž by jim hrozilo nebezpečí nachlazení. Výhod, které skýtá podlahové topení, je ovšem ještě celá řada a budeme se jim věnovat v navazujících článcích.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem