Soukromá koupaliště vyvolávala až donedávna především závist sousedů, kteří zůstali „na suchu". Dnes už lze registrovat i soucitné pokyvování hlavou. V očích některých nezávislých pozorovatelů si totiž cákající šťastlivci „zadělali" na starosti.

Přinejmenším se nevyhnou dvěma zásadním problémům: Jak venkovní koupání efektivně využívat po většinu roku a jak se přitom popasovat s provozními náklady?

Zisk ze zastřešení

Výhodou integrovaných bazénů je přímý kontakt s obytnou částí domu a se servisním zázemím (sprcha, toaleta, sauna, odpočinkový prostor). Zařízení však denně spolyká spoustu energie na ohřev, klimatizaci, odvětrání atd. (DESJOYAUX).Na obě otázky existuje jedna odpověď - zastřešení bazénu. Zakrytím hladiny se koupací sezona prodlouží až dvojnásobně (tuzemské klima umožňuje venkovní koupání v průměru jen tři měsíce v roce). Zastřešení může mít i značný solární efekt, díky němuž uspoříte na ohřevu vody (její teplota by měla dosahovat alespoň 23 °C, optimální teplota vzduchu pod klenbou je pak 26 až 30 °C).

Zakrytí snižuje přirozený úbytek vody (z 1 m² se za den odpaří asi 1,1 litru), což znamená nejen nižší platbu za vodné, ale i úsporu energie na dohřívání vody, protože při odpařování z vody uniká značné množství tepla. Střecha také chrání bazén před znečištěním a osoby i zvířata před rizikem pádu do vody. Prosklený příkrov působí také jako filtr proti UV záření (nenahrazuje však chemii, která zabraňuje rozmnožování mikroorganismů), čímž zvyšuje kvalitu a životnost vody.

V zájmu objektivity je ale třeba dodat, že zastřešení představuje nemalou investici v řádu desítek až stovek tisíc.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Příprava, tvar, konstrukce

V případě mobilního zastřešení se jednotlivé segmenty teleskopicky zasouvají do sebe.Praktické provedení a kvalita zastřešení bazénu úzce souvisí s konstrukcí, s použitými materiály a technologiemi. To vše v souhrnu určuje cenu a výsledný efekt. Tvar a způsob zastřešení mimo jiné ovlivňuje intenzitu ohřevu vody, přičemž jako nejefektivnější se ukazuje kopule (kupolovité zastřešení) nad kruhem (oválem). Tvar „čočky" nejlépe využívá sluneční energii. Díky zastřešení lze zvýšit teplotu bazénové vody až
o 10 °C oproti bazénu nekrytému. Roli však hraje i velikost bazénu včetně hloubky.

Pohoda a pohodlí pod posuvnou střechou odlehčené konstrukce. Chcete-li, plavete pod širým nebem a od vody vás nezažene ani náhlá změna počasí (A-POOL).Konstrukce může být stabilní nebo otočná, vyplněná komůrkovým sklem s hvězdicovitě uspořádanými profily tak, aby se daly jednotlivé díly samostatně otevírat. Pokud se chystáte odstartovat novostavbu rodinného domu a byť jen výhledově uvažujete o stavbě venkovního bazénu, počítejte s dostatkem volného prostoru kolem tělesa nádrže. A hodláte-li zmodernizovat stávající soukromé koupaliště třeba právě instalací zastřešení, pečlivě promyslete, jakou alternativu zvolíte, abyste nemuseli zasahovat například do dláždění kolem tělesa bazénu či v případě výběru mobilní střechy bourat překážející altán nebo venkovní krb.

Vyberete-li si mobilní zastřešení (podle systému posuvu se dělí na systémy kolejnicové a bezkolejnicové), musíte předem stanovit, na kterou stranu se bude odsouvat. Varianta stacionárního zastřešení je samozřejmě finančně nákladnější a její konstrukce se prakticky v ničem neliší od stavby zimní zahrady.

MATERIÁLY PRO ZASTŘEŠENÍ

■ Čiré sklo, polykarbonátové desky silné 6 až 8 mm nebo kombinace obou materiálů
■ Sklo musí být vždy mrazuvzdorné, nejlépe s oboustranným UV filtrem
■ Prosklení se osazuje do povrchově upravených, většinou kovových profilů
■ Polykarbonátové desky mohou být jedno až čtyřkomůrkové - čím větší počet komůrek, tím lepší tepelněizolační vlastnosti
■ Okna" mohou být čirá, průsvitná se vzorem, s mléčným zabarvením apod.

Možnosti a druhy zastřešení

Konstrukce se vyrábějí z kovu nebo vyztuženého plastu, výplně z čirého nebo průsvitného skla, polykarbonátových desek nebo plexiskla s příslušným UV filtrem (ALBION).V případě mobilního zastřešení se jednotlivé segmenty teleskopicky zasouvají do sebe. Dílčí segmenty jsou zhotoveny z rámů s výplní z tepelněizolačních polykarbonátových desek nebo organického skla (levnější variantou je fólie). Kvůli snadné manipulaci jsou segmenty opatřeny kolečky, pohybujícími se v kolejnici zapuštěné do dlažby podél bazénu. Konstrukce zastřešení bývá samonosná, z hliníkových nebo ocelových nosníků (už se využívá i plast).

Existuje i možnost bezkolejnicového zastřešení, které se prodává ve dvou základních verzích (jednotlivé produkty se mohou rozměrově lišit a samozřejmě se nabízí i zakázková výroba) pro bazény s rozměry 8 x 4 m, s výškou zastřešení 1 až 1,25 m, pro bazény s rozměry 10 x 5 m s výškou 1 až 1,5 m.

ENERGETICKÉ NÁROKY

V zakrytých bazénech, které chcete užívat po většinu roku, vždy musíte počítat se zvýšenými energetickými nároky. Sestávají z potřeby tepla pro ohřev bazénové vody, tepla pro vytápění bazénového prostoru, tepla nezbytného k větrání a odvlhčení, elektrické energie pro vzduchotechnická zařízení, čerpadla, osvětlení, elektroventily, klimatizaci, podlahové vytápění a nejrůznější doplňková zařízení (protiproudy, masážní trysky, vodní atrakce. Z uvedeného vyplývá, že celoroční provoz bazénu není nijak levnou záležitostí. Jednou z možností snížení provozních nákladů je zvýšená vstupní investice třeba do solárních panelů.

Ideální umístění venkovního bazénu na pozemku. Dřevěná paluba (rošt) kolem vodní plochy skýtá možnost volného a bezpečného pohybu i dostatek místa k opalování a dětským hrám (ALBION).Nízké zastřešení slouží k udržení vnitřního klimatu

Vybírat si můžete mezi vysokým zastřešením, které se instaluje jako podchodné, umožňuje pohyb kolem bazénu a při dostatečné šířce i posezení u stolečku na „břehu". V tomto případě připočtěte k šířce i délce bazénu asi 1 až 1,5 m. Naproti tomu nízké zastřešení skutečně slouží především k udržení vnitřního klimatu a výška středního oblouku se klene asi 1,5 m nad úrovní vodní hladiny.

text: Petr Saulich, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem