Nikdy dříve nebylo k uskutečnění snu o vlastní sauně tak blízko jako dnes.

Můžete si dopřát prostornou venkovní, stejně jako domácí minisaunu. Můžete si ji pořídit do vesnické chalupy stejně jako do městského bytu a vždy vám na její pořízení postačí stavební spoření.

Mini a malé sauny

Kamna Harvia Kivi pojmou až 100 kg kamenů, což zesílí zážitek ze saunování i při nižších teplotách.Dnešní moderní technologie umožňují pořídit si saunu prakticky do jakéhokoli prostoru. Sauny pro jednu osobu lze například umístit už do dvou metrů kubických prostoru. Kabiny o půdorysu 1,3 × 1,0 metru se bez problému vejdou i do panelových bytů. Přijatelné jsou i ceny nepřesahující padesát tisíc korun. Nevýhodou těchto minisaun je to, že se v nich pouze sedí, což je z hlediska pravidelnosti prohřátí těla méně vhodné než pozice vleže. Pokud si pořizujete saunu do rodinného domu, například pro dvě až čtyři osoby, pak musíte počítat s prostorem 5 až 8 m3 a s náklady od 70 000 Kč výše.

Vytápění finské sauny

Není tajemstvím, že k velkému rozmachu finských saun došlo ve dvacátém století také proto, že byla vyvinuta velmi obslužně jednoduchá, praktická a zároveň účinná elektrická topidla. Topit se však dá různými způsoby a záleží jen na technických podmínkách a osobním vkusu majitele, které z možností dá přednost. Pro lepší představu se podívejme, jak to chodí ve Finsku. Sauna je původní finské slovo označující malé stavení nebo místnost, které se po vytopení používá jako ohřívárna neboli potní místnost. Vnitřek sauny je velmi dobře izolovaný od okolí a vykládaný dřevem, které je nejenom výborným izolantem, ale coby přírodní materiál působí velmi dobře i na psychiku člověka.

Infrasauny Standard jsou určeny především pro jednotlivce a do menších bytů či domů (MARIMEX).Centrálním bodem jsou v sauně saunová kamna – finsky kiuas, která obvykle vyhřejí místnost na teplotu od 70 do 120 °C, ale lze nalézt sauny provozované i při teplotách 130 až 140 °C. U nás je maximální teplota omezena normou na 110 °C. Rozdíly v hodnotách mohou být i způsobem měření: zaběhnutý model je měřit teplotu ve výšce sedícího člověka, což je 1,5 m od podlahy a 1 m od kamen. Ve finské sauně jsou na kamnech kameny, na které se čas od času nalévá voda, aby vzniklá pára na chvíli zvýšila vlhkost vzduchu. Vlhkost vzduchu v sauně je obvykle relativně malá, několik desítek procent. V saunových kamnech se tradičně topí dřevem, ale velmi častá jsou elektrická kamna, zejména v bytech.

Někdy je možné se setkat dokonce i s naftovými kamny, mezi běžnější patří plynová topidla. Originální finské pece vytápěné dřevem jsou sice ideální, ale jejich realizace je velmi náročná a jsou vhodné především pro sauny venkovní. Primitivní sauna může fungovat i bez použití saunových kamen. Základem je opět dobře izolovaná stavba, která je ale vytápěna kameny rozžhavenými venku v otevřeném ohništi. V našich zeměpisných šířkách jsou v současné době hitem elektrická kamna s otevřenými drátěnými koši. Jsou nejenom esteticky působivá, ale i velmi dobře akumulují. Do drátěného koše se totiž vejde na stejný objem větší množství kamenů, což znamená větší váhu a tím i větší akumulaci a dojezd. 

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Kolik stojí topení

Velké prosklené dveře učiní pobyt v domácí sauně ještě atraktivnějším (FINSKÁ SAUNA).Poměrně častý je v dnešní době názor, že provoz sauny (prohřívárny) je energeticky náročný, a tudíž drahý. Tato představa vychází z minulosti, kdy byla na trhu pouze velká neefektivní topidla se šamotovými cihlami. V současné době jsou instalována elektrická topidla převážně finských výrobců s moderními regulacemi, snižující spotřebu elektrické energie o minimálně 50 % ve srovnání s minulostí. Chceme-li zjistit náklady na provoz sauny, jde o jednoduchý výpočet. V saunové kabině o rozměru 2 × 2 m je instalováno 6kW topidlo. Kabina je z počáteční pokojové teploty cca 22 °C za přibližně 60 minut natopena na požadovanou teplotu okolo 85 °C. V praxi to znamená 6 kW × 3 Kč = 18 Kč (počítejte podle svého tarifu). Začínáme se saunovat, což znamená 2–3 pobyty v potírně o délce zhruba 10 minut s přestávkami na ochlazení.

Při otvírání dveří potírny topidlo prostor už pouze dohřívá na požadovanou nastavenou teplotu. Obecně se tedy dá mluvit o nákladech přibližně 30 Kč při vysaunování celé rodiny. Předpokladem je samozřejmě dobře vyrobená saunová kabina s izolací, parotěsnou zábranou, napojením panelů atd. V případě přesné kalkulace byste k celkovým nákladům na provoz sauny měli započítat i náklady na ohřev a spotřebu vody při sprchování. Mýt se ale koneckonců musíme i bez saunování. Další možností vytápění sauny je pomocí topidla na dřevo. Zda by vás tato varianta při současných cenách dřeva vyšla levněji, je již věcí názoru.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem