Šikmá střecha je dominantou domu a rozhodujícím způsobem ovlivňuje jeho vzhled. I proto je tak důležitá volba tvaru střechy a střešní krytiny.

Šikmá strecha je dominantou domu arozhodujícím zpusobem ovlivnuje jeho vzhled.Moderní střecha neslouží samozřejmě primárně pro okrasu, je to složitý systém, který plní celou řadu důležitých funkcí. Podílí se na zabezpečení optimálního klimatu v objektu a skládá se z mnoha vrstev, které mají funkci nosnou, izolační, podkladovou, ochrannou, separační, stabilizační, podhledovou a další.

Součástí konstrukce střechy jsou kromě krovu a krytiny také všechny detaily a prostupy střechou: komíny, antény, vpusti, atiky, okna, světlíky, ventilační hlavice, rovněž klempířské prvky jako okapy, svody a žlaby. Naštěstí prakticky všichni významní výrobci dnes dodávají střešní systémy jako stavebnice se všemi doplňky a speciálními tvarovkami a prvky. Navíc mají seznamy firem školených a atestovaných na práci s jejich produkty. To je nejenom zárukou profesionálního přístupu, nižších cen a zhodnocení vaší investice, ale také předpokladem k získání záruky na materiál a práci či na celý funkční systém střechy.

Nevíte si rady se STAVBOU domu? Ptejte se v PORADNĚ ZDE.

Nejen pro okrasu

Vraťme se ale k tomu, co upoutá oko na první pohled, tedy ke vzhledu střechy.  Vedle tvaru hraje hlavní roli vrchní pohledová vrstva, tedy střešní krytina. Ani v případě její volby však nejde pouze o estetickou záležitost, ale také o řadu fyzikálních a technických vlastností krytiny, které musí odpovídat podmínkám, jimž bude střecha vystavena. Nabízíme vám přehled všech hlavních střešních krytin vhodných pro šikmé střechy.

Pálené tašky

Skladbu strešního plášte je treba navrhnout z hlediska zásad stavební fyziky. Duležité také je zohlednit sklon strechy pro navrhovanou strešní krytinu.Tato tradiční střešní krytina je dnes opět velmi žádaná. Životnost pálených tašek se pohybuje mezi 80–100 lety. Vyrábějí se ze směsi čistě přírodních materiálů: hlíny, jílu a vody. Vypalují se za vysokých teplot, čímž získávají maximální odolnost a stálobarevnost. Přírodně cihlově červená vzniká přímo výpalem hlíny a široká škála barevných možností, engob a glazur, vzniká nanášením jílových kalů s různým obsahem oxidů kovů a křemičitých přísad na vysušenou tašku a následným výpalem. Oba typy povrchových úprav jsou podstatně hladší než běžné režné tašky, což brání znečištění. Jejich problémem jsou tvarové nepřesnosti vznikající pohybem materiálu při pálení. 

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Betonové tašky

Oproti páleným jsou výrazně lacinější a jejich životnost je až 100 let. Říká se, že životnost takové tašky je srovnatelná se životností betonu, a to při kvalitním provedení směsi může být doba neskonale delší.

Beton má řadu pozitivních vlastností: malou nasákavost a s tím související extrémní mrazuvzdornost, rozměrovou přesnost a tím i snadnější pokládku. Výraznou předností je, že v průběhu času zraje, čímž se jeho pevnost a odolnost zvyšuje. Určitou nevýhodou je vysoká hmotnost: od 40 kg na 1 m2 až po dvojnásobek. Kvalitnější provedení je opatřeno dvojitým až pětivrstvým akrylátovým nástřikem.

Břidlice pravá i umělá

Hodí se pro novostavby i rekonstrukce, atypické tvary střech, složité detaily i obklady. Snadno se opracovává řezáním, štípáním i děrováním. Má výborné tepelněizolační a akustické vlastnosti, je nehořlavá, nepropustná, nenasákavá a s vysokou mrazuvzdorností. Měrná hmotnost na 1 m2 činí  20 až 33 kg podle způsobu pokládky. Umělá břidlice se vyrábí ze směsi sestávající ze 60 % mleté přírodní břidlice a 40 % polyetylenu a polypropylenu. Pro nízkou hmotnost je vhodná i na slabší krovy s nízkou nosností.

Vláknocementové šablony

Nehořlavá krytina vyniká snadnou zpracovatelností a výbornými technickými vlastnostmi: pevností, stálostí a odolností proti povětrnostním vlivům. Vývojově nahradily azbestocementovou krytinu. Vyrábějí se v podobě šablon nebo vlnitých desek, obvykle v šedé, červené, hnědé, grafitové nebo černé barvě. Hmotnost činí 13–25 kg/m2.

Tvar a rozměry

Tvar, rozměry a členění střechy se odvíjejí od architektonického stylu domu, rozměrů  a konstrukce stavby (především rozponu nosných stěn), konstrukce krovu, dispozice podkroví, zejména počtu a druhu místností.  U obytných místností počítejte s předepsanou minimální výškou stropu, která v podkroví činí 230 cm na 1/2 plochy místnosti. Tvar, výšku  a sklon střechy v řadě obcí často určuje stavební regulace. 

Pultová střecha je nejjednodušším řešením, jedna šikmá střešní rovina se obejde bez složitého krovu. Představuje určitý kompromis mezi tradičním a moderním vzhledem. Střecha s menším sklonem zpravidla umožňuje lepší využití prostoru podkroví a lépe vypadá.  

Sedlová střecha vychází z tradičního českého stavení. Obvykle se používá sklon 35–50°,  v horských oblastech až 60°. Svislé štíty umožňují osadit standardní okna, v šikmé rovině je třeba řešit střešní okna či vikýře. 

Valbová a polovalbová střecha se skládá ze 4 šikmých rovin, což vyžaduje složitější řešení krovu a částečně i omezuje využití prostoru  v podkroví. Nízká valbová střecha se hodí např. pro přízemní bungalovy. 

Stanová střecha je alternativou valbové střechy na čtvercovém půdoryse.

Plech a hliník

Soucástí moderní strechy je i velké množství ruzných doplnku, jejichž provedení výrazne ovlivnuje kvalitu celého strešního systému.Díky své nízké hmotnosti (cca 7 kg/m2) jsou tyto lehké krytiny vhodné i na střechy rekonstruovaných objektů s nízkou nosností krovů. Dají se položit přímo na starší krytiny bez jejich demontáže. Plechovou krytinu, jejíž životnost je přibližně 15–20 let, lze pokládat na střechy se sklonem už od 5° (falcované plechy), případně 12° u taškových tabulí. Přibíjejí se nebo šroubují na laťování či bednění. Větší tendence plechových krytin tvořit kondenzát vyžaduje použití odvětrávané dvouplášťové střešní skladby. Životnost je zhruba 50 až 60 let (titanzinkový či měděný plech vydrží dokonce až sto let).

Asfaltový šindel

Známe ho také pod názvy bonnský nebo kanadský šindel. Vyrábí se na bázi bitumenu. V kvalitnějším provedení je uvnitř vyztužen vložkou ze skelných vláken, v levných modifikacích bývá podložen jen plstí. Krytina vyžaduje dokonale rovný podklad, přibíjí se na plošné bednění s odvětráváním a jednotlivé šindele se vzájemně slepují.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem