Lidské ruce jsou sice poměrně všestrannými nástroji, ale některé činnosti jim dají zabrat víc, než je zdrávo. Proto je moudré vybrat si z neuvěřitelně široké nabídky ochranných rukavic.

Na naše horní končetiny při práci v dílně číhají mnohá úskalí; nejčastěji hrozí pořezání, pohmoždění, popálení či poleptání. Většině těchto drobných, ale nepříjemných pracovních poranění se přitom můžeme vyhnout použitím vhodných rukavic. Rukavice se ale mohou hodit i ze zcela opačných důvodů, například abychom ochránili povrch obrobku před znečištěním, zamaštěním či jinou kontaminací, např. při zpracování potravin.

Rukavice podle norem

Zahradnické nopkové rukavice s jemnou protiskluzovou úpravou. Cena 19,50 Kč (OBI).Ochranné rukavice, podobně jako všechny pomůcky, které mají zabránit úrazům, podléhají přísným normám. Ochranné rukavice pro profesionální použití se rozdělují podle tří kategorií (I. až III.), přičemž do první kategorie spadají rukavice jednoduché konstrukce, které jsou určeny proti nízkým a rozpoznatelným rizikům. Třetí kategorie rukavic je nejpřísnější, protože se týká ochrany proti obtížně rozpoznatelným rizikům, která mohou vážně a nevratně poškodit zdraví nebo způsobit smrt. Do kategorie druhé pak norma šalamounsky zahrnuje rukavice, které „nevyhovují definici I. ani III. kategorie“. Pro použití v domácí dílně nebo na zahradě si tak vystačíme s rukavicemi kategorie I., vyjma některých speciálních činností, jako je např. svařování, pájení nebo práce s žíravinami či jinými agresivními chemikáliemi.

Celokožené pracovní rukavice

Kožené rukavice jsou určeny především k ochraně proti mechanickým a tepelným rizikům, proto se používají ve stavebnictví, kovovýrobě, těžkém průmyslu, dopravě, sváření i skladech. Ochranné vlastnosti konkrétních celokožených rukavic musí být ale deklarovány normou, uvedenou na štítku či na potisku rukavic. Pro výrobu kožených rukavic se používá např. štípaná vepřovice, šedá hovězí štípenka, lícová nábytková hovězina nebo lícová kozinka. Do této kategorie patří i kožené svářecí rukavice s krytými švy a bavlněnou podšívkou, ovšem opět s nutným certifikátem pro svářečské práce.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz.

Kombinované rukavice

I když u kombinovaných pracovních rukavic nejsou obvykle deklarovány zvláštní ochranné vlastnosti, tyto pracovní rukavice spolehlivě splňují svůj účel použití proti ušpinění, odření a jsou vhodné pro běžné pracovní činnosti. Kombinované rukavice jsou vyrobeny kombinací dvou a více materiálů, nejčastěji jde o kombinaci kůže a textilu, kde dlaňová část je vyrobena z tzv. štípané nebo nábytkové kůže a svrchní (hřbetní) část včetně manžety je vyrobena z textilu. I na svrchní části se ovšem k zesílení prstů a k ochraně kloubů používá kůže.

Úplet a textil

(vlevo) Zahradní rukavice Bosch udrží ruce čisté a ochrání je před škrábanci a odřeninami. Cena 300 Kč (BOSCH) | (uprostřed) Pratelné rukavice Narex se zesílenými prsty a antivibračními vycpávkami. Cena 205 Kč (OBI) | Rukavice TERN ze žluté hovězí štípenky a bavlněné tkaniny. Cena 25,50 Kč (OBI) (vpravo)Úpletové a textilní pracovní rukavice jsou určeny pro manipulaci s předměty, a tak najdou široké uplatnění v lehkém průmyslu, jemném strojírenství i skladech, ale výborně poslouží i na zahradě nebo v dílně. Úpletové pracovní rukavice jsou bezešvé nebo šité z úpletu, samotný úplet může být jemný nebo hrubý. Materiálem úpletových rukavic je bělená bavlna, nylon, kasilon nebo i kombinace nylonu s bavlnou. Textilní pracovní rukavice jsou šité z bavlněné tkaniny nebo froté. Do této kategorie patří i palcové textilní rukavice šité z hrubého bavlněného plátna, které mají trojitou vrstvu ve dlani.

Na jedno použití

Potřebujete rychle vyprat štětec od barvy, nalít do sekačky olej nebo benzin či uklidit psí exkrement? Není nic jednoduššího než si na to vzít jednorázové pracovní rukavice. Tyto rukavice se mohou hodit i v kuchyni při zavařování či nakládání masa nebo ovoce nebo při domácím barvení vlasů. Jednorázové rukavice bývají latexové, vinylové, nitrilové nebo i z tenké polyetylenové fólie. 

Typy rukavic

Na trhu jsou k mání hned tři základní střihy.

◗ Francouzský střih – hřbet je v prodloužení prstů opatřen třemi švy.

◗ Americký střih – Na dlani rukavice jsou prostředník a prsteník všity samostatně do zbytku dlaně rukavice.

◗ Klínový střih – palec je všit samostatně, mezi každým prstem je našit úzký proužek materiálu (klínek). Rukavice tak velice dobře padnou na ruku.

Máčené a povrstvené rukavice

Jde o pracovní rukavice z úpletu, který byl máčen v latexu nebo na ně byl latex nanesen jen částečně (tzv. povrstvením). Ale nemusí to být pouze latex, rukavice mohou být vylepšeny polyuretanem, nitrilem nebo PVC. Tyto rukavice jsou odolné vůči mechanickým rizikům a mají vynikající úchopové vlastnosti, takže nehrozí, že by vám vyklouzl z ruky nástroj či nářadí. Přitom se vám nepotí ruka ani vás netrápí horko jako při použití celogumových rukavic.

Chemicky odolné

Při natírání, mytí nádobí, WC či koupelny oceníte chemicky odolné rukavice z úpletu, který byl máčen v nitrilu, latexu, polyuretanu, PVC nebo i bez textilního podkladu s různými druhy úpravy vnitřního povrchu. Chemicky odolné pracovní rukavice jsou určeny především proti chemickým a mechanickým rizikům, se zachováním výborných úchopových vlastností a odolnosti proti protržení.

Pozor, pálí!

Tepelně odolné pracovní rukavice jsou určeny pro práce, které vyžadují tepelnou odolnost (proti horku i chladu) a používají se ve slévárenství, strojírenském průmyslu, kovovýrobě, sklářském průmyslu i mrazírnách. Rukavice mohou být upletené z tepluvzdorných materiálů, jako je kevlar či nomex, nebo se šijí z materiálu Aramid. Někdy bývá povrch takových rukavic vylepšen hliníkem proti sálavému teplu. Při výběru je nezbytné odlišovat konkrétní odolnost proti sálavému teplu, kontaktnímu teplu po určitou dobu nebo postřiku taveninou.

Speciální pracovní rukavice

Do kategorie speciální pracovní rukavice patří např. rukavice proti prořezu, dielektrické izolační rukavice pro elektrikáře, antistatické rukavice, antivibrační rukavice, ale i kovové rukavice z nerezových kroužků pro řezníky.

Zimní pracovní rukavice

Pro práce ve studeném prostředí jsou určeny zateplené rukavice. Mohou to být kombinované nebo celokožené rukavice nebo rukavice fleeceové či máčené rukavice ze šitého bavlněného úpletu, vybavené vyjímatelnou podšívkou z umělé kožešiny.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem