Majetková kriminalita v loňském roce meziročně významně stoupla, což lze na jednu stranu přičítat faktu, že v roce předchozím vlivem covidových opatření naopak klesla, ale i tak dosáhla úrovně roku 2019. Ačkoliv se do jisté míry mění její charakter, počet vloupání do domů je stále alarmující.

Zajímavé je, že ve většině případů dochází k vloupání ve dne (až 80 % případů) a dochází k tomu nejčastěji sklepním oknem nebo balkonovými dveřmi. Někdy je škoda na zničeném majetku vyšší, než cena odcizených věcí. Proto výrobci oken myslí i na takové situace. V době rostoucí popularity velkoformátových oken/dveří je to více než pochopitelné.

rehau-2 55702

SMART GUARD jako první instance ochrany

Nové domy mají v dnešní době často již instalovaný alarm, což je zcela jistě skvělé opatření, zejména je-li napojen na pult centrální ochrany. Jenže alarm se spouští většinou ve chvíli, kdy již byla porušena vnější obálka, například rozbité a vypáčené balkonové dveře. Tím je jasné, že došlo ke škodě, která například u HS portálu může být dost vysoká. Přední výrobce plastových oken – německá firma REHAU – v tomto ohledu jde bezpečnosti naproti a nabízí pro své okenní systémy tzv. preventivní ochranný systém SMART GUARD. Jde o chytré zařízení zabudované do profilu okna, případně dveří, které má za úkol odradit potenciálního narušitele ještě dříve, než se pokusí okno vypáčit.

V okamžiku, kdy se nečekaný návštěvník přiblíží k oknu na vzdálenost 20 cm, detektor to zaregistruje a začne s varováním prostřednictvím jasně viditelné červené kontrolky. Jestliže systém SMART GUARD vyhodnotí, že nebezpečí stále trvá, to znamená, že narušitel prostor neopustil, spustí se silný akustický signál. Integrovaný snímač otřesů následně dává pozor na to, zda nedojde přesto všechno k manipulaci s oknem, a pokud ano, spustí se již alarm. Ten může být propojený se standardním domovním alarmem. V případě, že narušitelem soukromí u oken je zvíře, většinou se s akustickým signálem lekne a uprchne.

rehau-schema 55701

Prevence a kvalitní okenní profily

SMART GUARD byl konstruován s tím, aby odradil většinu zlodějů, kteří pak místo překonání složité překážky volí raději jednodušší cestu. To znamená útěk anebo „zkusí“ jiný dům. SMART GUARD je nabízen ve třech variantách, od té nejjednodušší (pouze varování a zastrašování) až po úplnou ochranu spolupracující s pultem centrální ochrany v rámci Smart Home. Napájení zařízení je bateriové a komunikace probíhá s pomocí radiových vln, proto není potřeba žádná kabeláž. Instalace REHAU SMART GUARD je velmi jednoduchá a rychlá. Je možná i dodatečná instalace, a to jak do okenních systémů SYNEGO, tak i GENEO.

Pro větší pohodlí uživatele v rámci Smart Home je k dispozici aplikace a volitelné dálkové ovládání pro svazek klíčů s jehož pomocí lze SMART GUARD nezávisle na aplikaci aktivovat a deaktivovat. Okna v prvním patře, kterým nehrozí nebezpečí vloupání, lze opatřit okenním magnetem a v aplikaci se pak zobrazuje, zda jsou všechna okna zavřená či nikoliv. Což může pomoci například při hrozící bouřce. Přestože SMART GUARD je velmi praktický a účinný, při volbě nových oken je dobré přihlížet i k tomu, do jaké bezpečnostní třídy se ta konkrétní okna řadí (RC1 až RC4). Záleží na tom pochopitelně i volba zasklení a kování, ale i kvalita okenního profilu. Špičkou na trhu jsou proto kompozitní okna GENEO z materiálu RAU-FIPRO X.  

Více informací naleznete na www.rehau.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem