Následující řádky nejsou určeny těm, kterým obrazně ujíždí půda pod nohama a dostali se na scestí. Chceme se zamyslet nad problémem šikmých stěn v půdních bytech, protože právě podkrovní prostory jsou dnes častým řešením bytové situace. Ne každý má dostatek finančních prostředků, aby zařízení svého bytu mohl přenechat od A do Z zkušeným odborníkům (profesionální a krásné řešení půdního prostoru najdete v rubrice Návštěva interiéru). Inspirací pro ty ostatní může být vybavení podkrovního bytu, jehož majitel naopak sháněl a kupoval téměř veškerý nábytek po bazarech. Měl však předem vyjasněnou koncepci. Dokázal si představit, co všechno bude pro správnou funkci svého nového domova potřebovat, a určit, kam jednotlivé kusy rozmístí.

Správnou představu o možnostech využití jednotlivých místností a o jejich skutečné velikosti by měl mít každý dávno před tím, než se pustí do samotné výstavby půdního bytu. Návrh půdorysného řešení totiž nemusí odpovídat realitě, pokud nemáme k dispozici také řezy, vypovídající o výškách v jednotlivých částech prostoru. Zatímco v bytech s klasicky rovnými stropy umístíme třeba i vysokou šatní skříň kamkoliv, na půdě by se nám bez potřebných znalostí výšek mohlo lehce stát, že v místě předpokládaného průchodu do sousední místnosti polezeme nakonec po čtyřech.

Pro podkrovní prostory je (snad ještě více než pro ostatní byty) důležité vyřešit vhodně úložné prostory. Raději na úkor obytné plochy zřídit samostatnou šatnu nebo komoru, než se snažit úložné skříně začlenit do jednotlivých místností. Jedinou možností je totiž úložný nábytek vyrobit na zakázku – a to nebývá zrovna nejlevnější. U štítových stěn se musí přesně na míru navrhnout skříně se šikmým ukončením po stranách, při umístění skříní do šikmé stěny mají úložné prostory zase proměnlivou hloubku. Naproti tomu šatnu uprostřed dispozice můžeme vybavit typizovaným nábytkem.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Neprorazme stěny hlavou

Nejnižší části zešikmených prostorů se pro bydlení využívají velmi problematicky.Nejnižší části zešikmených prostorů se pro bydlení využívají velmi problematicky. Můžeme tu umístit jen nizoučké skříňky, například policové regály na knihy nebo drobné předměty. Ale v prostorech, kde šikmá stěna začíná od výšky kolem 80–90 cm, už můžeme počítat třeba s umístěním pracovního stolu. Při jeho obvyklé hloubce 80 cm si pak k němu budeme sedat z druhé strany v prostoru, kde už hlavou do stropu nenarazíme. K takové šikmé stěně se dá přistavit také postel (hlava se při sedání z lehu pohybuje po čtvrtkruhové dráze, která šikmou stěnu téměř kopíruje) nebo v určité vzdálenosti od ní i pohovka či křeslo.

Na šikmou stěnu určitě nezavěsíme horní skříňky kuchyňské sestavy, ale prostor pod ní můžeme využít například k rozšíření pracovní plochy na sestavě spodních skříněk – deska širší než obvyklých 60 cm nás „odsune“ do místa, kde už se pohodlně postavíme, a poskytne i prostor na odkládání. Při práci v kuchyni pak máme nejenom dostatek místa pro přípravu jídel, ale navíc všechno pěkně při ruce.

V koupelnách zase můžeme do místa s menší výškou umístit vanu, ve které sedíme či ležíme, s mírným odstupem dokonce klozet nebo bidet, ale určitě se nám sem nevejde sprchový kout. Také stěna pro zavěšení umyvadla, u kterého stojíme, už vyžaduje větší výšku.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Okno do nebe

Návrh půdorysného řešení nemusí odpovídat realitě, pokud nemáme k dispozici také řezy, vypovídající o výškách v jednotlivých částech prostoru.Určitě neuškodí připomenout správnou polohu střešních oken. Aby se byt nestal stresující klecí, ze které uvidíme na jinak prázdné obloze jen sem tam přeletět vzdálené letadlo, měla by nám i střešní okna umožnit kontakt se světem venku. Oknem je zapotřebí vidět nejenom ze stoje, ale také při sezení. Jeho horní okraj by tedy měl být ve výšce kolem 180 cm, dolní okraj v běžné výšce okenních parapetů, 80–90 cm. Na sešikmené stěně se tím však výška samotného okna prodlužuje, zatímco svislá okna této podmínce vyhoví už při své výšce 100 cm, střešní okno (podle sklonu střechy) musí být vysoké okolo 140 cm.

Na šikmou stěnu určitě nezavěsíme horní skříňky kuchyňské sestavy, ale prostor pod ní můžeme využít například k rozšíření pracovní plochy na sestavě spodních skříněk.Majitelé moderních bytů ve strohém, spíše technicistním pojetí určitě nebudou přemýšlet nad záclonami, většinou nechtějí doma ani závěsy – dávají přednost kovovým žaluziím. Ale zastánci „teplejšího“ tradičního zařizování považují právě záclony či závěsy za poslední tečku, bez které by to „nebylo ono“. Na šikmém okně si však zavěšení záclon jen těžko dokážeme představit. Předpokládám, že silonové kanýry nebo načechrané baldachýny jsou už opravdu hudbou minulosti a budeme uvažovat jen o závěsech z přírodních materiálů bez vzorovaných struktur.

Lehce nabíraný závěs z řídké bavlněné tkaniny může nahradit záclonu i závěs současně – do pokoje propouští příjemné rozptýlené světlo a pomocí dvou tyčí může překrýt i šikmé střešní okno.

text: Věra Konečná, foto: Jaroslav Hejzlar

logo MessengerPoslat Messengerem