Měníte střechu nebo přestavujete podkroví? Zvažte, zda rekonstrukci nelze spojit i s výměnou komína. Starý komín by mohl na vaši nové krytině napáchat škody, v horším případě ale může ohrozit bezpečí a zdraví vaší rodiny.

Dvojprůchodový komín vám umožní připojit spotřebiče v horním i dolním patře.Zatímco dříve se komíny zdily jednoduše z cihel a měly podobu obyčejné kamenné nebo cihlové šachty, dnes jde o sofistikované stavební systémy. Kromě svrchního zděného pláště je tvoří vrstva tepelné izolace a vnitřní vložky, vyráběné z velmi odolné keramiky. Třívrstvá skladba komínu je zárukou, že komín dokáže odolat během provozu velkým teplotním změnám, kyselinám a vlhkosti vznikajícím při spalování nebo nebezpečnému vyhoření sazí.

Pořídit zcela nový komín nebo vložkovat stávající?

Staré zvětralé nebo vydrolené komíny je u nás ve zvyku opravovat vložkováním. To znamená, že se do šachty vsune vnitřní vložka, která má bránit prosakování dehtu a celkově zvýšit odolnost komínu. Otázka tedy zní: Pořídit si z gruntu nový komín nebo stačí stávající vyvložkovat?

Pro mnohé bude překvapením, že pořizovací cena starého a nového komínu se nemusí závratně lišit. Pokud je původní komín křivý, bude se nejprve frézovat. A cena frézování za běžný metr? Zaplatíte 800 až 1400,- Kč. Není v tom cena za vložku a další příslušenství. Cena samotného frézování se tak může vyšplhat na více než polovinu pořizovací ceny nového komína (Počítejme s průměrnou délkou komínu kolem 7 metrů).

Renovovat nebo pořídit komín nový ? Ceny se nemusí až tak lišit.Odborníci proto většinou radí: Když už jste se jednou pustili do tak rozsáhlé rekonstrukce, jako je výměna střechy, berte to důsledně. To znamená i s komínem. Prášit se bude tak jako tak. Ale nezapomínejte přitom posoudit to, zda Vám stávající konstrukce dovolí provést vybourání starého komínu.

Přemýšlejte, jak budete vytápět podkroví

Cenu nového komínu si můžete zjistit pomocí internetových kalkulátorů, jeden z těch nejpovedenějších najdete na stránkách: konfigurator.schiedel.cz. Spíše než pořizovací cena nebo obavy ze stavebních úprav vám k volbě nového komína může přispět plánovaný způsob vytápění podkrovních prostor. Pokud chcete mít v podkroví krb nebo krbovou vložku, musíte spotřebič napojit na samostatný komín. V případě, že měníte starou půdu v obytný prostor, bude vám komín pro horní patro s největší pravděpodobností chybět. U staré zástavby se s obytným podkrovím jednoduše nepočítalo. Řešením je v takovém případě výstavba komínu se dvěma průduchy – jeden pro spodní patro (zpravidla kotel, který bude vytápět centrálně celou stavbu), druhý pro krb v podkroví.

Moderní komíny už dávno nejsou jednoduché šachty.Jaký komín konkrétně vybrat?

Jedničkou na trhu je výrobce Schiedel. Oproti konkurenci se tato značka může pyšnit skoro sedmdesátiletou historií. Dlouhá tradice opravňuje výrobce poskytovat třicetiletou záruku na všechny své produkty. Velkou předností Schiedelu je pravidelné testování produktů ve špičkových laboratořích, kterými společnost disponuje. I díky tomu jsou keramické vložky Schiedel ve svém oboru pojmem.

Není keramika jako keramika

Rekonstrukci střechy spojte s renovací komína.Stavebnicový komín s keramickou vložkou je nejpoužívanějším typem komínu. Pro keramické komíny od Schiedelu je příznačná univerzálnost použití. To znamená, že komín lze napojit na všechny typy spotřebičů a všechny druhy paliv. Rozhodnete-li se do budoucna zásadněji změnit způsob vytápění, nemusíte se obávat, že je třeba vyměnit i komín. Skvělé vlastnosti a výhodnou cenu kombinuje například letos inovovaný komín Uni Advanced, který se nově prodává s vložkou z tenkostěnné keramiky. Jaký je rozdíl od běžných produktů? Tenkostěnná vložka je vyráběná izostatickým lisováním do forem za studena pouze působením tlaku až 500 MPa. Odpadá tak fáze sušení, výrobek je díky tomu tvarově naprosto přesný, homogenní a má jen minimální pórovitost. Komín Uni Advanced je tak ještě lepší, odolnější a bezpečnější než komíny opatřené klasickou vložkou z vypalované keramiky.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem