Radujme se, staví se mnoho nových rodinných domů. Ale architektury je málo. Originalitu abys pohledal. Čím to je, že naprostá většina nových domů si je opět tolik podobná? Kam se zatoulala svoboda investorů a kde poletuje invence architektů? Stavebníkovi se nabízí veliké množství typových domů od různých dodavatelů, všechny jako by naklonoval. Jedna uniformita byla vystřídána jinou uniformitou. Proto dvojnásob potěší každý unikátní, osobitě vymyšlený nový dům.

Poradna na Dumabyt.cz

Jeden takový stojí blízko Prahy. Není přímo avantgardní, ale zdaleka není běžný. Zvnějšku se jeví hmota domu kompaktně, ale jeho vnitřní rozvržení, estetické a funkční zasazení do terénní vlny je skvělé. Z rozkvetlé zahrady vykukuje pod červenou střechou fasáda z bílé omítky a cihlově červených pásků, členěná velkými, atypickými okny v dřevěných rámech. Myslím, že je to dobrý dům. Přesto zůstává skromně ve druhém plánu, abyste se pokochali nekonečnou krásou kvetoucí přírody.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Rozhodnutí stavět

Dům si po jistých peripetiích postavila čtyřčlenná rodina z Prahy. Se zájmem poslouchám pana majitele: „ Máme dvě dospělé dcery, bydleli jsme ve staré zástavbě ve Vršovicích. Dlouhou dobu jsme marně hledali výměnu za větší byt, nepodařilo se nám nalézt uspokojivý standard bydlení. Dávno jsme se ženou toužili odstěhovat se na venkov. Měli jsme sen vyjet z centra Prahy někam na okraj, kde je čistší prostředí, a toto místo patří ze zdravotního hlediska k nejlepším. Nejprve jsme tady blízko měli pronajatou chatu, poznali jsme, jak je tu hezky. Ale stěhování každý víkend tam a zpátky nás neuspokojovalo, dopravní situace byla komplikovaná, doma stresy, kde zaparkovat, udržovat vlastně dvě domácnosti je také náročné. Když to finanční poměry dovolily, rozhodli jsme se, že si postavíme dům a budeme denně dojíždět do zaměstnání. Stavěli jsme ho se zřetelem, že máme dvě dcery a že se budeme také starat o svoje staré rodiče, podle toho je dům dimenzován.“

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu

Rodina investora nechtěla katalogový dům. Byl jim doporučen architekt Kouřim, kterého pověřili vypracováním projektu. Potřeby byly definovány, představy a očekávání předneseny. Zadavatel požadoval dům s velkými společnými prostory pro rodinný i společenský život, ale současně měli mít jednotliví členové rodiny také své soukromí. Určité části bydlení měly být samostatné nebo oddělitelné jako ve vícegeneračním domě. Chtěl také, aby dům byl co nejtrvanlivější, kvalitně postavený z robustních materiálů, aby provozní náklady nebyly nadměrně vysoké a aby nároky na údržbu byly co nejnižší. Majitel doplňuje: „Chtěli jsme si dopřát bazén, i když jsme věděli, že je to záležitost náročná investičně i provozně, v žádném případě jsme ovšem nechtěli otevřený bazén, protože to nepovažujeme v našich klimatických podmínkách za ekonomické a efektivní řešení. Když se staví nový dům, je lepší postavit bazén jako součást stavby.“

Moderně zařízená kuchyň splňuje všechny současné požadavky na provoz.

Hledání priorit

Proběhla etapa diskusí , variantních návrhů, hledání optimálních řešení i kompromisů. Vyjasňovaly se priority, dům se zvětšoval a komplikoval. Prvotní představy se během jednoho roku částečně měnily, až vykrystalizoval konečný návrh. „ Chtěli jsme víceúrovňový dům. Líbily se nám domy, které jsou organicky usazeny v členitějším terénu. Z toho vychází řešení domu v pěti úrovních podlaží. Uvnitř vzniká zvláštní atmosféra, kde otevřený prostor přechází z jedné zóny domu do jiné, jednotlivé části navazují plynule a jsou propojeny ve směru vodorovném i svislém. Na zahradu se dá vyjít ze dvou různých úrovní. Dům je hodně prosklený, ale také dobře zateplený. Chtěli jsme, aby byl nejen funkční a ekonomický, ale také hezký na pohled a příjemný pro život.“

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

Podsklepený dům s pěti úrovněmi podlaží

Generálního dodavatele stavby si investor vybral rovněž na doporučení známých. Prohlédl si některé jeho realizace, navštívil sídlo firmy, kde ocenil pořádek vstřícnost, otevřenost a schopnost řešit problémy. Podsklepený dům s pěti úrovněmi podlaží o zastavěné ploše 280 m2 byl postaven za jeden rok. Stěny má vyzděny z cihelných bloků, stropy jsou z litého betonu. Krovy klasické dřevěné, střešní krytina betonová taška. Okna zvolili dřevěná systému EURO, okapy zhotovili z měděného plechu. Podlahy jsou z keramické dlažby nebo plovoucí celodřevěné z buku. V celém domě je podlahové topení, ohřívané kotlem na zemní plyn. Pro ohřev užitkové vody je nainstalováno tepelné čerpadlo. Přelévaný bazén s umělým protiproudem, přepínatelný na perličkovou lázeň má rozměry 4x5x1, 6 m. Ohřívaný je elektricky, v době stavby nebyl v obci rozveden plyn.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Procházka po domě

Dům je tak prostorný a dobře členěný, že jednotlivé zóny - společenská, ubytování hosta, ložnice a pracovna rodičů, ložnice dětí - jsou umístěny každá v jiné části domu. Hlavní vstup je z terasy do haly v úrovni středního podlaží. Na halu volně navazuje jídelna, kuchyň, salonek, část pro hosta a vchod k bazénu. O půl poschodí níže je garáž a druhý vstup do domu, ještě níže je technické podlaží. Z haly o půl poschodí výš je umístěna pracovna a ubytování rodičů, o další půl poschodí výš jsou ložnice dětí. Celkem je v domě pět ložnic a tři koupelny. V domě, který vám svým volným prostorem poskytuje pocit ohromné svobody, který je plný obrazů a květin, panuje ovzduší tolerance.

Najdeme zde vedle sebe nábytek různých stylů. „Měli jsme po rodičích vkusný a funkční starožitný nábytek,“ říká majitel. „Líbí se nám, skrývá v sobě historii manuální zručnosti našich předků, je nám milejší, než nový. Ale v první řadě musí být funkční, musí sloužit svému účelu, ne stát vystavený, v tom je celý vtip. Samozřejmě tam, kde jsou nároky na funkci takové, že je starý nábytek nemůže splnit, máme nábytek nový, s lepšími vlastnostmi. To je komplet kuchyň, moderní postele a nábytek do koupelen.“ V moderním domě, kde je zjevná snaha vtáhnout příroduco nejvíce do bytu, se na celkovém dojmu dobře upravená zahrada podílí významnou měrou.

Zahradní architekt ji vyprojektoval a založil tak, aby stále něco kvetlo, můžete si její krásu užívat, ať se díváte z té či oné strany.

Potěšila mě slova majitele: „ Jsme spokojeni s tím, jak jsme dům postavili, podařilo se nám to napoprvé, rozhodně nechceme nic měnit, přestavovat, nebo dostavovat. Jakýkoli zásah by dům znehodnotil. Jsme tady spokojeni, žije se nám tu dobře, splnil se nám sen.“

text: Pavel Rydl, foto: autor

logo MessengerPoslat Messengerem