Jedním z argumentů, které „hrají“ pro dřevostavby, je rychlost realizace. I zděný dům se však dá postavit za krátkou dobu. Nevěříte? Navštivte s námi novostavbu v severozápadních Čechách.

Pětičlenná rodina z Žatecka bydlela ve starším domě a hledala pohodlnější a modernější bydlení. Představovali si bungalov se samostatným pokojem pro každého, velkým obývákem, krytou terasou … poohlíželi se v typových projektech, všude něco chybělo nebo přebývalo. Nakonec se rozhodli pro nabídku společnosti Loex, vyhovovalo jim jak řešení domu, tak rychlost výstavby.

Dodavatel nabízel realizaci stavby za 1 měsíc, a to včetně základové desky! Po menších úpravách dispozice a ukončení stavebního řízení stavba mohla začít. Díky speciální technologii betonáže se plánovaný termín skutečně podařilo dodržet. (Dodávka nezahrnovala podlahy, dveře a vybavení interiéru – to vše si stavebníci dále zajistili sami. Kromě radosti ze seberealizace tím také značně snížili náklady.)

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Uvnitř logický a přehledný

Dům má dispozici ve tvaru L, rozdělenou na společnou obývací a ložnicovou část. Ze zádveří se vstupuje do chodby, nápaditě rozšířené zkosením rohů přilehlých místností. Chodba, sloužící i jako předsíň, zabírá v účelné a jednoduché dispozici jen minimum místa. Přímo na vstupní část navazuje obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou. Kuchyňská linka z lakovaných MDF desek vypadá jako model z renomovaného studia, ale vyrobil ji na míru místní truhlář za přijatelnou cenu. Jemné světlé barvy příjemně ladí s praktickou laminátovou podlahou s dezénem dřeva, vybavení doplňuje elegantní kovový krb.

Rohová místnost vedle obývacího pokoje slouží jako domácí fitness, dále v domě najdeme ložnici rodičů a další 3 pokoje, vybavené a barevně laděné podle individuálního vkusu. Díky vestavěným skříním nechybí potřebný úložný prostor. Laminátovou podlahu doplňují dveře s obložkovými zárubněmi, povrchové lamino dokonale imituje přírodní dřevo.

Na zahradě ještě probíhá stavba garáže a terénní úpravy. Na dokončení čeká i terasa ve vnitřním nároží domu, příjemně skrytá pod přesahující střechou.

Zlatá střední cesta se osvědčila

Dům je vyzděn z tvárnic Porotherm o tloušťce 300 mm a zateplen vnějším kontaktním zateplením 160 mm, okna majitelé zvolili plastová s izolačními dvojskly. Stavbu vyhřívá podlahové vytápění s elektrokotlem.

„Dům má optimální velikost, na ploše 150 m2 nic nechybí ani nepřebývá, nevytápíme ani neudržujeme nic, co neužíváme,“ hodnotí majitelé. „Díky rozumné velikosti oken nedochází ke zbytečným tepelným ztrátám, a přitom je interiér plný světla. Obvodové zdivo z keramických tvárnic poskytuje dostatečnou tepelnou izolaci, takže stavba dosahuje nízkoenergetických parametrů. Všechno jsme od začátku hodně promýšleli a důsledně zvažovali – dispozici, konstrukční řešení, vytápění, výběr technologií i všech materiálů. Podařilo se nám tak dosáhnout optimálního středního poměru kvality a ceny a zároveň jsme bydleli rychle.“

Kontakty

Loex s.r.o., www.loex.cz | Wienerberger cihlářský průmysl a.s., www.wienerberger.cz

logo MessengerPoslat Messengerem