Co se to děje? V tuzemsku řádí inflace, centrální banka zvyšuje úrokové sazby, peníze ztrácejí na hodnotě. Rostou ceny spotřebního zboží, výrobních i stavebních materiálů, oceli, plechů, plastů, dřeva, cementu, prostě všeho. A samozřejmě také prací. Kdo si chtěl koupit nový byt, přistavět garáž, pořídit zapuštěný bazén nebo opravit fasádu, ten bude muset od nynějška sáhnout do peněženky mnohem hlouběji.

„Měl jsem v plánu zateplit chatu a potřeboval jsem dokoupit ještě pár desek polystyrénu,“ popisuje šokující zkušenost z prvního červencového dne Jiří Bílek z Olomouce. „Proti loňsku byl o polovinu dražší, ale měl jsem tedy sakra kliku. Druhý den ho skokově zdražili o dalších 120 procent! To je šílené.“

Kde se spirála zastaví?

Nikdo neví. Zkušenost z minulých krizí však říká, že ceny umí růst závratně rychle, ale klesat se jim nechce dlouhé roky. Ekonomové jsou zajedno. Nastupuje „druhá fáze globální pandemie“, ta ekonomická. Na celém světě byla těžce narušena výroba i obchodní vztahy a s vážnými problémy se potýká doprava.

Bazén z řady Métropole, model Monaco

Teď, nebo už nikdy?

Veliké problémy se točí samozřejmě i kolem rodinných bazénů. „Naši dodavatelé z tuzemska, USA, Portugalska i dalších zemí už avizují, že ceny, za které jsme od nich bazénové komplety nakupovali loni a ještě letos na jaře, nejsou schopni do budoucna udržet,“ říká například Bohdan Bláha, ředitel bazénové divize společnosti Mountfield, která je lídrem na českém trhu. Řada výrobců ohlašuje už pro letošní podzim nárůst cen až o 30 procent. „To si nepamatuji ani z minulé ekonomické krize,“ dodává Bláha.

Ale je tu ještě šance se dramatickému cenovému skoku vyhnout. Jasno má Zdeněk Pospíšil z Karlovarska. „Zapuštěný bazén jsme si chtěli pořídit příští jaro, ale když to všechno teď vidím, tak jsme se s manželkou rozhodli na nic nečekat a kupujeme ho hned. Protože napřesrok bychom na něj už asi neměli,“ říká pan Pospíšil.

Bazén z řady Compact, model Diamant

Šance ještě jsou

Podobně teď uvažují i další zájemci o bazén. Jenže většina bazénářských firem má prázdné sklady, a tak slibuje svým zákazníkům bazény s dodáním až v příštím roce. Za jaké ceny? A nemůže se brzy stát, že budou bazény dokonce na pořadník? „Vyloučit teď asi nemůžeme nic,“ říká Bohdan Bláha z Mountfieldu. Nám se podařilo díky včasným jednáním s dodavateli zajistit dostatek bazénů a na začátku tohoto týdne máme k dispozici ještě 132 luxusních zapuštěných bazénů a za původní ceny. „Jsme schopni je lidem na zahradě instalovat ve velmi krátké době, takže by se ještě letos mohli koupat ve svém,“ dodává zástupce této firmy.

Bazén řady Mercury, model Porto

Bez betonu a na míru

K mání jsou špičkové zapuštěné bazény hned v pěti řadách. Stavebnicové modely Mercury, keramické Compact, design-kompozitní Métropole, sklokompozitní Coral a fóliové Ibiza. Podle Bláhy je teď největší zájem o portugalské stavebnicové bazény Mercury. A to hned z několika pochopitelných důvodů. Přijdou levněji, protože díky promyšlené konstrukci není potřeba k podpoře stěn jejich obetonování. Stěny jsou montovány na místě ze silných ocelových panelů. Proto není ani potřeba jeřáb, jako v případě bazénů monolitických. Tím se významně zkracuje i čas potřebný na realizaci bazénu. Délku šířku i hloubku bazénů Mercury si lze nechat udělat tak zvaně na míru.

„S výběrem konkrétního modelu pomohou lidem naši bazénoví specialisté v kterékoliv firemní prodejně. Připraví nezávaznou kalkulaci a každému se osobně věnují od začátku realizace až do předání hotového bazénu,“ říká odborník z Mountfieldu Bohdan Bláha.

Nejde jen o bazény

Obří potíže s nedostatkem vstupních materiálů, kovů, tvrzených plastů, chemických přípravků nebo elektronických součástek se potýkají také výrobci široké škály bazénového příslušenství. Odborníci napříč celým oborem už varují před prudkým nárůstem cen tepelných čerpadel na ohřev vody, automatických vysavačů či pískových filtrací. Ale týká se to také populárních bazénových zastřešení, na jejichž výrobu je potřeba mnoho nedostatkového hliníku a speciálních plastových desek, nebo i běžných přípravků na ošetření vody.

Více informací na www.mountfield.cz.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem