Krásné a horké letní dny jsou konečně tady. Užívat si vodní radovánky a mít v letních dnech chladivé osvěžení s průzračnou vodou přímo pod oknem je přece jen něco jiného než se tlačit někde na koupališti. Koupací sezóna si od bazénu na zahradě žádá neustálou dokonalou připravenost na vodní sport, relax, zábavu a radovánky. Abychom si pobyt v bazénu užili naplno, je pro nás kromě příjemné teploty vody stejně důležitá také její čistota a zdravotní nezávadnost.

Filtrace je základ

Písková filtrace Azuro 5Písková filtrace je základem systému pro dosažení a udržení kvalitní, čisté a zdravotně nezávadné vody. Vodu zbavuje nečistot po vzoru přírody – filtruje ji, jak název napovídá, skrz pískovou náplň. Při výběru vhodného modelu je rozhodujícím faktorem především objem bazénu. Ten určuje požadovaný výkon čerpadla, aby filtrace probíhala efektivně. Filtrace by měla celý obsah bazénu zvládnout přefiltrovat za 3-4 hodiny. Aby svou funkci mohla plnit dokonale, pískovou náplň alespoň jednou za 14 dní jednoduše propláchneme a po každých 2 sezonách vyměníme za novou. Pro filtraci vody v některých typech malých nadzemních bazénů ale postačí filtrace kartušová, která zachycuje mechanické nečistoty na filtrační vložce.

Alchymie pod hladinou

Abychom jakoukoliv úpravu bazénové vody provedli opravdu efektivně, měli bychom znát aktuální hodnoty jejích podstatných vlastností. Těmi jsou zásaditost, alkalita a tvrdost. Sada velmi rychlých kapkových a proužkových testerů je pro dokonalou péči o bazén nutností a nejlépe se jimi vybavte rovnou při nákupu přípravků pro péči o bazénovou vodu. Hodnota pH by se měla pohybovat v rozmezí 7,0 až 7,4. Taková je zdravotně nezávadná a zajišťuje také efektivní účinnost veškerých přípravků bazénové chemie. Vyšší pH nad 7,4 (zásaditost) může způsobit mléčný zákal vody (vysrážení vápníku) nebo zápach chloru. Naopak pH s hodnotou pod 7,0 (kyselost) způsobuje zvýšenou korozi kovových částí bazénu a blednutí barev ostatních materiálů. Výkyv pH oběma směry ale může navíc dráždit oči či pokožku.

Hodnotu pH proto kontrolujte pravidelně, a to minimálně jednou týdně pomocí kapkového nebo proužkového testeru. Za horkého počasí nebo pokud se do bazénu dostalo větší množství nečistot, měřte zásaditost ještě častěji. Při alkalitě v optimálním rozmezí 80–120 ppm (uhličitanová rovnováha) je bazénová voda schopna přirozeně vyrovnávat a udržovat hladinu pH. Vychýlení oběma směry vyvolává změny v hodnotě pH, tedy zásaditost nebo kyselost vody.  Hodnota tvrdosti bazénové vody by neměla být vyšší než 18 °N. Tvrdá voda (např. studniční) s vysokým obsahem železa a manganu se může po aplikaci dezinfekce zabarvit až do hněda. Speciální přípravky proto vážou ionty těchto kovů a k nežádoucímu zabarvení bazénové vody nedojde.

Sada bazénová chemie

Bazénovou vodu chceme mít nejen krásnou na pohled pro koupání, ale perfektně připravenou i z hlediska jejího složení, bez řas a nežádoucích mikroorganismů. Dezinfekce je tedy nezbytným krokem péče o každý bazén. „U menších typů bazénů postačí tableta chloru postupně rozpouštěná v plovoucím dávkovači,“ upřesňuje Martin Zahradník z Mountfieldu.

Nechte to na nich, pracují samostatně!

Spoléhat jen na práci filtrace pro dokonale čistý bazén nestačí. Stěny i dno bazénu proto pravidelně zbavuje mechanických nečistot a nánosů bazénový vysavač. Bez něj je lze udržovat bazénovou vodu v dokonalé kondici jen těžko. Pro luxusní zapuštěné bazény a další typy bazénů s větší plochou jsou ideální bazénové vysavače automatické. Díky moderním technologiím zvládají nejefektivněji pečovat o čistotu dna i stěn bazénu. Stačí je do vody vložit a zcela samostatně, i v době naší nepřítomnosti, celý bazén tiše probrázdí a následně se automaticky vypnou. Mají programovatelnou řídicí jednotku pro volbu optimálního režimu, nečistoty včetně mikročástic sbírají do integrovaného koše.

Automatický vysavač Galeon

Variantou pro nadzemní a menší zapuštěné bazény jsou vysavače poloautomatické. Zbaví dno (některé modely i stěny) bazénu nežádoucích nečistot. Jednoduše i bez použití nářadí je připojíme k pískové filtraci, jejíž sílu využívají k sání vody i pohybu po dně bazénu (síla sání vzrůstá s výkonem pískové filtrace). Ale u bazénu se vyplatí mít po ruce kdykoliv také některou z nabízených sítěk s teleskopickou násadou. Lísteček nebo usazeninu můžeme díky nim snadno odstranit kdykoliv a není třeba hned do akce povolávat vysavač.

4 kroky péče o průzračně čistou vodu
  • Pravidelná kontrola hodnot pH (optimální rozmezí 7,0 – 7,4)
  • Údržba vody speciálními přípravky bazénové chemie
  • Pravidelný proplach pískové náplně filtrace
  • Odstraňování hrubých nečistot bazénovým vysavačem nebo síťkou


Více informací o bazénech a bazénových doplňcích naleznete na
www.mountfield.cz.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem