Pokud se chystáte odzimovat bazén poprvé, určitě uděláte dobře, když si na to pozvete odborníka z firmy, která vám bazén dodala, a necháte si od něj vše ukázat a důkladně vysvětlit. Je -li to ale vaše již několikátá koupací sezona, určitě to zvládnete i sami.

Odzimování bazénu, tedy jeho zprovoznění, doplnění a úprava bazénové vody po zimě, by mělo proběhnout v době, kdy se minimální noční teploty vzduchu už trvale nedostávají pod bod mrazu teplota vody v bazénu je mezi 10 až 15 °C. V té době již voda v bazénu začíná potřebovat péči a pravidelné čištění.

Bazén očistěte

Nejdříve je třeba sejmout, očistit, nechat oschnout a zase na delší dobu uložit krycí zimní plachtu. Než začnete do bazénu doplňovat vodu, vyčistěte jeho stěny i okraj od usazených nečistot speciálním, k tomuto účelu určeným přípravkem. Očištěné plochy pak důkladně otřete a opláchněte vodou. Pomocí bazénového vysavače odstraňte z vody a dna bazénu hrubé nečistoty. Plovoucí nečistoty posbírejte z hladiny bazénu pomocí síťky na teleskopické tyči.

Údržbu vody v bazénu významně usnadní instalace zastřešení, které zabrání spadu listí z okolních stromů i nečistot unášených větrem. Zastřešení současně přispívá k ohřevu vody v bazénu (ALBIXON)

Zapojte filtraci a ohřev

Podle návodu připojte hadicemi filtraci, a máte -li, připojte také systém na ohřev vody. Překontrolujte a dotáhněte veškeré spoje. Většina bazénů je dnes už vybavena výkonnými pískovými filtracemi, ty kartušové se už považují za překonané. „Pro udržení jejich správného čisticího výkonu je vhodné speciální pískovou náplň každé dva roky vyměnit. Takže, pokud jste to loni ani předloni neudělali, je nyní opravdu ta správná chvíle,“ připomíná Bohdan Bláha, vedoucí odboru kopaných bazénů společnosti Mountfield. Náplně, stejně jako přípravky na údržbu bazénové vody a testery lze zakoupit v obchodech, které se specializují na prodej bazénů a příslušenství.

Doplňte vodu

Nyní doplňte vodu až do úrovně středu přítokové příruby skimmeru, zapněte filtrační okruh a obsah bazénu filtrujte nepřetržitě minimálně 24 hodin.

Čtěte také: Jak na trvale udržitelnou vodu v bazénu

Zkontrolujte a upravte tvrdost vody

Současně je potřeba upravit kvalitu vody. Pomocí testeru přeměřte tvrdost vody a její alkalitu a případně ji podle návodu na obalu příslušných přípravků upravte na správné hodnoty. Dále pomocí kapkového testeru zkontrolujte a upravte hodnotu pH a následně aplikujte šokový chlorový přípravek. Ten způsobí rychlé zachorování vody a zahubí tak veškeré zárodky bakterií, plísní a virů. Po 24 hodinách přeměřte koncentraci volného chloru, a to opět pomocí kapkového testeru pro pH i Cl. Podle naměřených hodnot (obsah chloru by neměl být vyšší než 0, 3 mg/l) aplikujte chlorovou tabletu do plovoucího dávkovače nebo do tzv. chlorátoru umístěného u pískové filtrace.

Odborníci v bazénových centrech vám rádi poradí s výběrem přípravků pro údržbu vody. Prvním předpokladem úspěchu je ale hlavně výkonná písková filtrace (MOUNTFIELD)

Rada odobrníka: Používejte prověřené přípravky

Bohdan Bláha, vedoucí odboru kopaných bazénů společnosti Mountfield

Při výběru přípravků určených k odzimování (a vůbec k péči o bazénovou vodu po celou sezonu) vždy volte pouze prověřené značky s potřebnými hygienickými a zdravotními atesty.

A co dál?

Vysavač Galeon FL je určen pro samostatné čistění bazénu. Všechny nečistoty ze dna bazénu za 1,5 hodiny setře a odsaje do své vlastní filtrační jednotky, poté se vypne (MOUNTFIELD)Vodu v bazénu je třeba minimálně 1–2krát denně nechat přefiltrovat (záleží i na její teplotě), průběžně odstraňovat nečistoty u hladiny (síťkou) i ze dna (manuálně či poloautomaticky bazénovým vysavačem napojeným na filtraci nebo samostatně pracujícím robotickým vysavačem). Dále je potřeba ji upravovat chemicky (chlorem) či jiným alternativním způsobem (salinací, UV zářičem, ionizátorem). Pokud zvolíte chlorování, máte na výběr čistě chlorové tablety, jejichž nevýhodou je, že musíte často kontrolovat hodnotu pH, a kombinované tablety, které obsahují chlor, ustalují pH v té správné hodnotě a také vločkují nečistoty, které pak můžete snadněji vysát.

Variantou je i dávkování tekutého chloru pro bazény, který rozmícháte ve vodě a při zapnuté filtraci nalijete na hladinu bazénu. Vyjde vás to levněji než nakupování tablet, ale i zde byste měli kontrolovat pH a občas doplnit přípravek proti růstu řas.

Zezelenala vám voda v bazénu?

„Použijte přípravek Chlor Shock – rychlá dezinfekce a vždy dodržujte návod na obalu. Nechte běžet filtraci 24 hodin a použijte projasňovač, který všechny zbývající nečistoty změní do vloček, co snadno vysajete. Pokud se proces nepovede poprvé, vše opakujte, dokud voda nebude čistá, radí David Benda, odborník na oblast zahrady v projektových marketech Hornbach.

Jedině křišťálově čistá voda vás bude lákat celou sezonu ke koupání. Její údržba ale není ani zdaleka tak složitá, jak se na první pohled může zdát (MOUNTFIELD)

Je libo vlastní moře?

Solnička OXILIFE upravuje vodu pomocí hydrolýzy a elektrolýzy, voda je tak chráněna solí i aktivním kyslíkem. Můžete ji instalovat jak v novém, tak stávajícím bazénu (ALBIXON)Úprava vody pomocí salinace neboli solničky představuje ekologičtější způsob, jak udržet vodu v bazénu čistou a nezakalenou. „Naše solnička OXILIFE je unikátní v tom, že upravuje vodu kombinací elektrolýzy a hydrolýzy. Voda v bazénu je díky tomu dezinfikovaná nejen pomocí reakce slané vody, ale také pomocí aktivního kyslíku. Bezpečně tak zbaví vodu řas a dalších mikroorganismů,“ vysvětluje Jan Puchmeltr, specialista společnosti Albixon. Solnička navíc automaticky upraví pH bazénové vody na ideální hodnotu.

I slaná voda sice malé množství chloru obsahuje, ale ten vzniká přirozeně rozkladem rozpuštěné soli. Díky tomu voda nevyvolává alergické reakce a nevysušuje pokožku. Oproti pravé mořské vodě je mnohem méně slaná, asi jako lidské slzy, takže nebude dráždit ani vaše oči.

Nepřehlédněte: 5 důvodů, proč zastřešit bazén již tuto sezonu

Slanou úpravu vody si můžete zařídit jak v novém, tak stávajícím bazénu, stačí splňovat požadovaný průměr potrubí a průtok vody. Ovšem pozor – v bazénu nesmí být žádné nerezové předměty, například schůdky, protože by mohly zkorodovat. Bazén musí mít dále technickou šachtu nebo jiné místo, kde je uložený filtr. Zařízení se přidá za filtraci na přítok přefiltrované vody do bazénu. Jednou za rok přidáte po zprovoznění bazénu potřebné množství soli, na 1 m3 doplněné vody počítejte 1,5–5 kg soli podle typu solničky. Ceny zařízení pro salinaci vody a současně stabilizaci pH začínají na 25 000 Kč.

Bazény řady BENEFIT není při zazimování potřeba vypouštět, což představuje významnou úsporu vody. Po namontování čerpadla a všech součástí technologie stačí odstranit zazimovací zátky, tím dojde k zaplavení potrubí (ALBIXON)

Rada odborníka: Napouštění vody a úprava pH

David Benda, odborník na oblast zahrady v projektových marketech Hornbach 

Pokud použijete studniční vodu, nezapomeňte do ní přidat přípravek na úpravu minerálů – nebudou se vám tvořit nežádoucí usazeniny. Voda z vodovodního řádu je již upravená a podobné doplňky nepotřebuje. Po napuštění bazénu vodou zkontrolujte pH. Ideální hodnoty jsou v rozmezí 6,8–7,2 pH. Pokud je pH nižší, přidejte pH+, pokud je pH vyšší, přidejte pH–. Vše je k dostání v podobě granulek, které se ve vodě rozpustí a vyrovnají pH do potřebných hodnot. Pokud by hodnoty pH nebyly v pořádku, nezareagovala by správně bazénová chemie a voda by vám zezelenala.


Text: Markéta Klocová
Foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem