BLOG DAVIDA MENCLA - Dnes o tom, proč vás u dobře nastavené hypotéky růst sazeb nestresuje a nejspíš ani nezajímá. O tom, jak si připravit hypotéku, která bude nejlepším bankovním produktem vašeho života.

Dům má být místem radosti. A hypotéka klíčem k odemčení této radosti. Rozhodně pak nemá být důvodem ke stresu proto, že se zvyšují úrokové sazby. V Česku obvykle používáme cestu regulací a příkazů místo vysvětlování a zvyšování ekonomické gramotnosti. Dnes zjišťujeme, že tato cesta regulace naprosto nefunguje. A že máme obrovské množství hypoték bez porozumění a bez zajištění na zvýšení úroků. Hypoték, které vedou ke stresu při zvyšování sazeb. Zbytečně.

Při správně nastavené hypotéce a při správné kombinaci se spořením není důvod se změny sazeb obávat. Naopak opakované růsty i poklesy úroků jsou běžnou součástí každé dlouhodobé hypotéky. To by lidé věděli, pokud bychom více než na regulaci kladli důraz na gramotnost.

Jsem součástí oboru. Cítím se být spoluodpovědný. Mnoho let dávám rady svým kamarádům, svým klientům i lidem, které vůbec neznám a jen mi napíší na blog či do e-mailu. A až dnes mne napadlo napsat jednoduché rady do mého blogu a zpřístupnit všem. Někdy to nejvíce zjevné nevidíme.

Tak to tedy napravuji a přicházím s návodem, jak si nastavit hypotéku dobře. Jak mít svoji Chytrou hypotéku.

Mnohým to bude připadat těžko uvěřitelné, ale i já jsem byl kdysi mladý a splácel svoji hypotéku. Když jsem si ji vyřizoval, zajímala mne mnohem více dlouhodobá průměrná sazba než ta aktuální. Z dlouhodobé sazby můžete vypočítat, kolik opravdu budete za svůj dům po celou dobu splácet. Ověřit si, že hypotéka bude bezpečná, a také se zajistit na krátká období, kdy sazby výrazně vyrostou.

Pokud si vyberete dům 4 + 1 s pozemkem za celkovou cenu 5,5 milionu, bude vaše dlouhodobá splátka kolem 21 000 Kč měsíčně. S touto dlouhodobou splátkou tedy má počítat váš rozpočet. Během splácení hypotéky pak zažijete mnoho roků, kdy bude splátka významně nižší než průměr. A zažijete také období (kratší), kdy splátka bude o něco vyšší.

Dlouhodobá měsíční splátka by neměla být tou maximální, kterou rodinný rozpočet zvládne. I po zaplacení dlouhodobé splátky by měla v rodinném rozpočtu zůstávat malá částka jako rezerva. V této malé rezervě je klíč k vašemu klidu po celou dobu splácení hypotéky. Rezervu použijete jako plovoucí spoření. Když jsou sazby nízko a splátka hypotéky je tedy nižší, pak spoříte více. Když sazby vzrostou, spoříte méně nebo dokonce po omezený čas nespoříte nic.

(Dokončení s konkrétními tipy a příklady najdete na blogu www.davidmencl.cz)

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb

logo MessengerPoslat Messengerem