Kuchyň, jídelnu a obývací pokoj architekt spojil v jeden harmonický celek nejenom prostorově, ale také moderním designem a použitím tradičních přírodních materiálů.

Kuchyňská linka v kombinaci bílého laku a tmavého ořechu je opatřena pracovní deskou z umělého kamene, tradiční obklad stěny kolem pracovní plochy nahrazuje stěrka.Třípokojový byt koupili manželé ve stadiu hrubé stavby. Zamlouvalo se jim celkové uspořádání dispozice i rohová poloha, obývací pokoj s hezkým výhledem na dvě strany a balkonem po celém obvodě je velký a dobře prosvětlený. Nevyhovovalo jim, že kuchyň s jídelnou byly odděleny příčkou, navíc jediný přístup do kuchyně vedl právě přes obývák. „Klienti mají rádi velké otevřené prostory, a proto se rozhodli tyto dvě místnosti propojit v jeden celek, částečně předělený krbovým tělesem,“ vysvětluje architekt Adam Fröhlich, který dostal za úkol navrhnout úpravu dispozice a také vybavení celého interiéru nábytkem na míru.

Nástěnné skříňky a police, vyrobené na zakázku podle návrhu architekta, se vyznačují lehkostí a dynamikou. Na podlaze ze světlého ořechu vyniká světle béžová kožená sedací souprava.Zbouráním příčky mezi obývacím pokojem a kuchyní vznikl prostor o celkové délce 12 m a šířce 5,5 m (v kuchyni 4,7 m). Střední část, u vstupních dveří z chodby, po úpravě zaujímá velký komunikační prostor. V tomto ústředním bodě, kde se kříží průchody a průhledy, je umístěn jídelní stůl pro 8 osob – srdce rodinného života. Napravo od vstupní části, částečně ukryto za nově postaveným krbovým tělesem, se nachází relaxační zóna – rohové sezení a atypická sestava nástěnných polic s televizorem.

Nalevo se volně prochází do kuchyňské části. Linka ve tvaru písmene U je vzhledem k poloze přívodů vody a odpadů umístěna podle původního projektu. Od obývacího pokoje ji odděluje polopříčka s vestavěnou skříní, na opačné straně ji uzavírá malý barový pult se dvěma židlemi. Uspořádání interiéru zůstává i po úpravě přehledně rozdělené do jasných funkčních úseků, neztrácí logické návaznosti a komunikační linie vedou přímými a co nejkratšími cestami.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Malý barový stolek doplňují na zakázku vyrobené barové židle s ladně anatomickým sedákem z ořechového dřeva.Bílá a ořech

Rozlehlý prostor spojuje jednotný design a výběr přírodních materiálů a barev v jeden sladěný celek. Základní kombinaci tvoří bílá barva, světlé a tmavé ořechové dřevo a doplňky z nerez oceli a skla. Na podlaze ze světlého ořechu vynikají tmavší ořechové židle, jídelní stůl a konferenční stolek. Tyto nábytkové kusy korespondují s atypickou obývací stěnou, vyrobenou z ořechového dřeva a bíle lakovaných MDF desek. Tyto materiály se objevují i na vestavěné skříni v jídelně a na kuchyňské lince. Kontrast struktury dřeva a nerezových doplňků vytváří luxusní dojem. Klidný interiér provedený v tlumených přírodních barvách je nadčasově krásný a také praktický.

text: Jitka Pálková, foto: Adam Fröhlich

logo MessengerPoslat Messengerem