V předsíni, kuchyni, koupelně i v jiných nejvíce vytížených částech domu přijde vhod podlaha, kterou snadno a rychle setřeme vodou. Doby, kdy jsme se rozhodovali, zda koupit hnědou dlažbu či „lino“ neurčité mdlé barvy, jsou dávno za námi.

Omyvatelná podlaha má své opodstatnění nejen tam, kde je největší provoz a občas „mokro“, ale i například v dětských pokojích, v technické místnosti, spíži, sklepě, garáži a všude tam, kde se nechceme úklidem příliš zatěžovat. V rodinách alergiků, kde je třeba důsledně bojovat proti prachu, či majitelů domácích mazlíčků neuděláte chybu, pokud si omyvatelnou podlahu pořídíte do celého bytu.

Materiály a jejich vlastnosti

Stěrkové podlahy zpravidla procházejí více místnostmi a sjednocují interiér bytu. Mohou být cementové i barevné.Mezi nejlevnější alternativy patří podlahy z PVC. Mají tloušťku 1,5–2 mm, dodávají se v pásech širokých zpravidla 150 nebo 200 cm a lepí se k podkladu. Nášlapná vrstva je na výběr v bohaté škále barev a dezénů od jednobarevných odstínů až po imitace dřeva. Jsou antistatické, odolné proti oděru, vodě, chemikáliím, vyrábějí se v několika zátěžových třídách. K jejich výhodám patří také pružnost, některé produkty jsou vhodné i pro podlahové vytápění. Obdobné vlastnosti mají i vinylové podlahy. Mezi současné novinky patří lamely o tloušťce 2 mm, které povrchovou strukturou, barevností i rozměry dokonale imitují prkno z přírodního dřeva.

Lepí se na pevný podklad. Druhou alternativou jsou plovoucí vinylové podlahy, složené z lamel navzájem spojovaných zámkovým click-systémem. Lepené vinylové podlahy koupíte za cenu cca od 500 Kč/m2. Kdo dává přednost přírodním materiálům, může zvolit „pravé“ linoleum na bázi korku a lněného oleje, pod obchodním názvem Marmoleum. Dodává se rovněž v pásech o tloušťce cca 2 mm. K nejodolnějším podlahám se zcela univerzálním použitím tradičně patří keramické dlažby. Zejména slinuté dlaždice s probarvenou strukturou nabízejí mimořádnou tvrdost a životnost.

Odolnost proti vodě zvyšuje kladení s minimálními spárami (do 2 mm). Do obývacího prostoru, předsíně, haly či jiné „viditelné“ části domu si můžete dopřát luxusnější design, moderní digitální výrobní technologie dokážou vykouzlit například vzhled přírodního kamene či dřeva. Kvalitní dlažby pořídíte již za cca 400 Kč/m2, pokládka je však náročnější a dražší než u pásových krytin. Vysoce odolný povrch a bohatou škálu dezénů nabízejí také laminátové plovoucí podlahy. Dodávají se v podobě lamel či čtverců, obvyklá tloušťka činí 8–12 mm.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Stěrky a beton

Moderní velkoformátové dlažby dokonale imitují vzhled přírodního kamene (dlažba Rako Pietra).Zcela jednolitou vodovzdornou, velmi pevnou a odolnou podlahu představují epoxidové a pryskyřičné průmyslové stěrky, roztírané na cementový potěr. Jde o zátěžový povrch, u nějž však vytvoření jednolité hladké a rovné plochy klade vysoké nároky na provedení a tomu odpovídá i cena (může dosáhnout až několik tisíc Kč/m2). Ve sklepě, garáži, technické místnosti, skladu nebo na schodišti, kde nároky na vzhled nejsou tak vysoké, stačí povrch dobře zbrousit a provést pryskyřičný či epoxidový nátěr. Do obytného prostoru a všude tam, kde projekt vyžaduje dokonale vodorovnou plochu, je třeba provést samonivelační stěrku.

V rodinných domech se vzhledem k náročnosti provedení s těmito podlahami setkáváme velmi málo, a to spíše u milovníků industriálního designu.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem