Zařizujete-li nový byt nebo přemýšlíte o výměně podlahy, měli byste zvážit názory i charakter všech živých členů domácnosti, nejen těch lidských. Pokud totiž nechováte andulku nebo morčata, kterým k životu stačí útulná klícka, ale po podlaze s vámi bude (kromě želvy) pobíhat i pejsek nebo kočička, měli by i oni do výběru krytiny promluvit. Ne že byste své mazlíčky posadili do auta a vzali do showroomu, aby vám ukázali svůj oblíbený odstín, který by se jim hodil ke kožíšku, ale při výběru typu krytiny bystě měli zvážit i jejich (ne)schopnosti.

Výběr podlahy psíma očima

„Je to hodně komplikovaná otázka, záleží, jakého máte psa. A to nejen velikostně, jestli je velký, nebo malý, těžký, nebo lehký, ale svou roli hraje i jeho stáří, protože štěně se chová jinak než starší pes. Obecně tedy záleží hlavně na vlastnostech a charakteru psa. Asi neexistuje krytina, snad jen kromě keramické dlažby, kterou by pes nedokázal poškodit,“ reaguje na otázku o vhodnosti krytiny pro psy Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi.

Když vezmu dřevěnou podlahu, tak do laku pes udělá drobné škrábance - ty zůstanou jen v laku, neproniknou do dřeva jako takového, ale budou vidět, zejména proti světlu. V olejované dřevěné podlaze pes také udělá škrábance -  v tomto případě zasáhnou přímo do dřeva, ale na druhou stranu zase nejsou tak vidět a když se podlaha znovu naolejuje, tak se škrábance, pokud nejsou extrémní, zatáhnou a nebudou tolik vidět. Takže v rámci dřeva bych se přikláněl spíše k olejované povrchové úpravě,“ pokračuje Milan Mrkáček z KPP.

Aqua-Stop, laminát, Wineo 300, dekor Ascona Pine Grey (Zdroj: KPP)

Anebo si podle něj zákazník může vybrat aktuální novinku, kolekci Life švédské značky Kährs s novou generací extrémně odolných laků vůči drobným škrábancům a poškozením. „Tato kolekce Kährs Life snese hodně, opravdu hodně. Ač je to dřevěná podlaha, u které se běžně neudává třída zátěže, tak v rámci testování byla zkoušena stejným způsobem jako laminátové podlahy a dosáhla odolnosti zátěžové třídy 33,“ chválí novinku Milan Mrkáček z KPP. Kolekce Kährs Life je tedy vhodná pro vysoce zatěžované komerční prostory, v tom je tento lak unikátní.

„Pokud by zákazník nechtěl dřevěnou podlahu, tak bych se přikláněl k novým SPC (Stone Polymer Composit) podlahám s jádrem z drceného kameniva, např. české značky KPP, německé WINEO nebo švédské Kährs, které jsou vysoce odolné. I lamináty vydrží hodně, ale výrobci zdůrazňují, že je to odolnost pro klasický pohyb na krytině. Takže laminát je hodně odolný, ale pokud se pes bude třeba dlouhodobě na jednom místě snažit vyhrabat díru a bude urputný, tak i laminátovou podlahu může poškrábat.“

Kährs minerální podlahy SPC - kolekce Wood Design, dekor Taiga (zdroj: KPP)

I z důvodu loužiček jsou nejvhodnější SPC krytiny a voděodolné lamináty s Aqua-Stop

U psa však hrozí ještě jeden potenciální problém, a to je moč. Jednak je to tekutina a za druhé je to tekutina velmi agresivní.

Vinylová podlaha WINEO, kolekce Wineo 600 Wood, dekor Polaris (zdroj: KPP)„Pokud tedy majitel nemá jistotu, že se pes nevyčurá na podlahu, tak bych volil SPC podlahu, protože to je krytina odolná vůči vlhkosti. U dřeva je riziko,  že pokud by na něm dlouho stála loužička, tak by nabobtnalo. Rovněž u laminátů hrozí poškození konstrukce krytiny, pokud tedy nemají speciální 100% voděodolný nátěr Aqua-Stop, jako nabízí třeba německá značka WINEO. Vylučovací metodou bych tedy na první místo dal SPC krytiny a na druhé laminátovou podlahu. Voděodolným vinylům z pohledu vlhkosti poškození nehrozí, ale zase jsou měkčí, takže je větší riziko poškrabání. Ale hlavně mám zkušenost, že pokud zůstane loužička na vinylu delší čas, tak svou agresivitou může vykreslit flek, který už na krytině zůstane,“ pokračuje Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi.

Podlahám nesvědčí drápky protahujících se koček

Kočičky jsou, pokud jde o vyměšování, přece jen kultivovanější a ani nebudou do podlahy „zahrabávat kost“. To ale neznamená, že nejsou pro krytinu neškodné. Svým způsobem jsou zákeřnější – stačí si vybavit, jak se kočky umějí roztomile protáhnout ... a zatnout drápky a zarýt, když si packy přitahují k tělu. „To samozřejmě zanechá stopy ve dřevě i ve vinylu, proto v případě koček bych se přikláněl k SPC krytinám nebo laminátům,“ doporučuje Milan Mrkáček.

Špinavými tlapkami po příchodu zvenčí se už dnes při odolnosti moderních krytin, resp. jejich snadné údržbě asi netřeba trápit. Ale jak mazlíčci zvládají hladké povrchy, aby jim to neklouzalo? „Zvířata se velmi rychle přizpůsobí povrchu, po kterém chodí. Zažil jsem psy i kočky na dřevěných i laminátových podlahách, kdy jim to ze začátku klouzalo, ale velmi brzy se adaptovali. Z klouzání bych tedy strach neměl,“ uzavírá Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi.

Třívrstvá dřevěná podlaha Kährs, kolekce Founders, dekor Dub Fredrik, olej (zdroj: KPP)

podlahyonline.cz
www.kpp.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem