Přibývá stále více lidí, kteří investují do kvalitní stereofonní aparatury nebo domácího kina. A nejde zdaleka jen o novostavby, ve kterých s tím investor počítá předem, a buď si nechá ozvučit speciální poslechovou místnost, nebo upravit obývací pokoj. Podobně lze tyto záležitosti řešit také v bytech. Pokud takto smýšlíte, měla by vám přijít vhod návštěva specializovaného studia VOIX.

Právě tady lze porozumět definici, co je vlastně kvalitní audio. Je zde několik poslechových místností, ve kterých lze na vlastní uši vyzkoušet jednak špičkovou aparaturu, ale současně i poznat, jak moc je důležitá prostorová akustika. Zatímco technika může být různorodá, od brilantních reprosoustav nizozemské firmy KHARMA v té nejvyšší cenové třídě, až po aparaturu v řádech tisíců, akustika místností je podobná. Velký podíl na tom nesou akustické desky firmy Knauf, která se stala v tomto ohledu partnerem studia.

Co je doba dozvuku?

„Sebelepší technika není zárukou perfektního hudebního nebo filmového zážitku. Základem je dobrá akustika místnosti. Pokud ta bude špatná, zákazníkovi kvalitní hifi soustavu nedoporučíme,“ vysvětluje Miroslav Mlčůch, technický ředitel studia VOIX.

Hlavním parametrem akustického komfortu je doba dozvuku, která vyjadřuje míru pohlcení zvuku v místnosti. Je důležitá proto, že zvuk se nejen šíří z reproduktorů, ale současně se odráží od všech tvrdých materiálů v okolí, a tyto odrazy působí rušivě a zkreslují poslech. Problematické jsou především nízké frekvence, čili basy. Optimální doba dozvuku je odlišná podle účelu a hlavně velikosti místnosti. V běžných domácích podmínkách se pro poslech doporučuje doba dozvuku okolo 0,25 až 0,5 s. Nesmí však být příliš nízká, aby nedocházelo k přetlumení místnosti, která pak zní stísněně.

Akustika místnosti je pro kvalitu poslechu základ: spojení materiálů Knauf a techniky studia VOIX

K čemu je potřebný sádrokarton?

Knauf promlouvá do problematiky audia-videa technickým a materiálovým řešením ovlivňujícím parametry prostorové akustiky. S pomocí akustických sádrokartonových desek je ve studiu reálně ukázáno, jak velkou roli tyto parametry při poslechu hrají. Dalo by se říci, že každá z poslechových místností je věnovaná určitému tématu. Na své si tu přijdou nejnáročnější i méně nároční audiofilové, ale také vášniví diváci filmového žánru. Cenové rozpětí je velmi široké.

Pro necvičené ucho by se mohlo na první „poslech“ dokonce zdát, že rozdíly mezi sestavami nemusí být značné, ale kdo má již něco „naposloucháno“, tím není myšleno přehrávání MP3 v autě nebo v mobilu, bude předvedenými rozdíly nakonec stejně ohromen.

Děrované desky Cleaneo umí divy

„Pro klienta je ideální řešit ozvučení místnosti v době klientských změn, kdy je možné provádět nejrůznější úpravy prostoru v souvislosti s tím, jak bude místnost používána. To znamená, zda půjde o standardní obývací pokoj nebo dedikovaný prostor určený výhradně pro poslech. Ve většině bytů však řešíme ozvučení obývacích pokojů,“ vysvětloval Miroslav Mlčůch a pokračoval: „Pomáhají nám k tomu sádrokartonové podhledy nebo předstěny, které mají jednak za úkol pomoci vytvořit ideální podmínky pro poslech, jednak skrýt instalace a současně využít možnost zabudovat reproduktory – například u domácího kina tak, aby byly sotva viditelné a v prostoru nepřekážely.“

Zejména tyto instalace patří stále k nejžádanějším. Podle zkušeností z mnoha realizací se ukazuje, že pro zlepšení akustiky malé místnosti do 20 m2 stačí upravit zadní stěnu (naproti reproduktorům) tak, aby měla jinou odrazivost a difuzi než okolí, čímž se dosáhne efektu, že k posluchači se odrazy nedostanou a zejména středy a basy budou dobře slyšitelné. K tomuto účelu doporučují ve studiu VOIX realizaci předstěny z děrovaných desek Knauf Cleaneo, u kterých lze navolit design i počet děr, což ovlivní parametr útlumu. Naopak u velkých místností (například 50 m2) s „halovým efektem“ je vhodnějším řešením akustický podhled z desek Knauf Cleaneo.

Akustika místnosti je pro kvalitu poslechu základ: spojení materiálů Knauf a techniky studia VOIX

Tyto relativně složitější úpravy místnosti je pak dobré doplnit závěsy u oken a kobercem umístěným alespoň mezi reprosoustavou a posluchačem (zabrání odrazu zvuku od podlahy). Akustice místnosti prospívají obrázky na stěnách, knihovna plná knih apod. Tomu všemu však může předcházet ze strany studia proměření místnosti a simulace akustických vlastností prostoru vzhledem k použitým materiálům, ze které pak vychází konkrétní návrh opatření a následně i doporučení pro volbu nejvhodnější audiotechniky.

Nemělo by vás být slyšet u sousedů

Vedle prostorové akustiky je však zapotřebí řešit také stavební akustiku, aby poslech hudby nebo kina nerušil nikoho v sousedních místnostech. K tomu jsou vhodné konstrukce předstěn u již realizovaných příček respektive mezibytových stěn. Spolupráce studia VOIX a Knauf probíhá v této oblasti na bázi technického návrhu a poradenství. Návrh řešení je podobný jako v případě audiotechniky. Vše se odvíjí od konkrétních požadavků a potřeb investora. Proto má Knauf k dispozici výběr kvalitních i špičkových desek. Počínaje deskou RED Piano, DIAMANT a konče deskou Silentboard.

Společná prezentace audiotechniky studia VOIX a řešení prostorové akustiky poslechových místností udělá na každého velký dojem. Ve chvíli, kdy posluchači dojde, že slyší něco zcela odlišného, než je zvyklý, kdy objeví ve známé písni nové nástroje nebo dokonce hlasy, zatouží mít něco podobného i ve svém domově. Pravda je, že většina lidí při koupi bytu o profesionálním ozvučení místností nepřemýšlí, ale jak se dozvíte ve studiu VOIX, je možné mnoho věcí změnit.

Akustika místnosti je pro kvalitu poslechu základ: spojení materiálů Knauf a techniky studia VOIX

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem