Jak znemožnit zlodějům vloupání do domů a bytů? S touto otázkou si lámou majitelé nemovitostí hlavu od nepaměti. V současnosti se jako nejefektivnější způsob zabezpečení jeví kombinace mechanických a elektronických prvků.

Bezpečný domov není žádný nadstandard, ale spíš životní nutnost. Bohužel, to, co často laik naivně považuje za vrchol bezpečí, pro „odborníky cechu zlodějského“ nepředstavuje vážnější překážku. Byl by omyl se domnívat, že se dají na trhu koupit opravdu nedobytné dveře a zámky, to bychom si museli do vchodu namontovat trezorové dveře. Jde spíš o to, abychom zloděje amatéra od vloupání odradili a zloděje profesionála vybaveného akumulátorovým nářadím co nejvíce zdrželi a způsobili mu komplikace.

ODBORNÍK RADÍ

Okno a francouzské dveře jsou z hlediska bezpečnosti nejzranitelnější součástí stavby. Jak je vybírat, abyste nezvaným návštěvníkům co nejvíce ztížili proniknutí do domu, radí František Ivaška ze společnosti Slovaktual, která vyrábí plastová a hliníková okna. Abyste co nejvíc zkomplikovali zlodějům přístup do domu, vybírejte vždy okna i francouzské dveře s bezpečnostním kováním a zároveň se zabezpečenou kličkou, ať už zámkem s klíčkem nebo s blokovacím tlačítkem. Jako výplň oken, alespoň v přízemí, zvolte bezpečnostní sklo. Dobrou překážkou pro zloděje jsou také okna s vlepovaným sklem a středovým těsněním, protože skleněnou výplň nelze z křídla vymáčknout, a to ani v případě vypáčení zasklívací lišty. Středové dorazové těsnění vytváří účinnou překážku zabraňující vyplanžetování nebo vyhmatání kování/zámků. Stávající okna alespoň dovybavte bezpečnostní fólií a pokuste se zvýšit jejich bezpečnost namontováním dalších bezpečnostních prvků. Například okna Slovaktual jsou vybavena kováním Maco, které obsahuje nejen prvky pasivní bezpečnosti, jež ztíží vypáčení okna, ale navíc zvyšuje jeho těsnost. Základ systému tvoří i.S. bezpečnostní čep ve tvaru písmena „T“, který při uzavření okna zasune svoji „hlavu“ do bezpečnostního uzávěru v kování na rámu okna. Tím vznikne pevný bezpečnostní bod, takže okno půjde vypáčit běžnými nástroji jen velmi obtížně. Platí zde pravidlo, že čím větším počtem těchto bodů je okno osazeno, tím vyšší je jeho odolnost proti vypáčení. V případě oken Slovaktual si můžete vybrat z výrobků v několika stupních zabezpečení. Na požadavek zákazníka lze okno vybavit bezpečnostní kličkou, varianta klíčku se zámkem přitom funguje i jako dětská pojistka proti nežádoucímu otevření okna dětmi.

Bezpečnostní dveře

GSM bezdrátová kamera EYE- 02 je určena především pro zabezpečení malých objektů s potřebou záznamu a přenosu obrazu ve velmi dobré kvalitě malým kompaktním zařízením.Aby se dveře nestaly pro zloděje snadnou překážkou, měly by mít certifikovanou bezpečnostní třídu. Ta ukazuje, jak obtížně se překonávají, a současně je zárukou jejich kvality. Na trhu existuje celkem 6 kategorií dveří, ale správné bezpečnostní dveře by měly splňovat minimálně 3. bezpečnostní třídu. Pojišťovny uznávají bezpečnostní dveře ve 3. a 4. bezpečnostní třídě. Důležité jsou rovněž zámkové vložky, které musí být ve stejné bezpečnostní třídě jako samotné dveře. Protipožární odolnost dveří by měla být 30 minut (s tím také souvisí bezpečnostní a protipožární certifikáty, které musí bezpečnostní dveře mít). Samotnou montáž dveří by měla nejlépe provádět certifikovaná firma, která zároveň garantuje bezúhonnost svých zaměstnanců a která umožňuje nepřetržitý zákaznický servis. Většinu bezpečnostních dveří 3. a 4. bezpečnostní třídy je možné zabudovat do původních kovových zárubní. 

PŘÍKLAD ZABEZPEČENÍ DOMU

- Typová instalace je v bezdrátové verzi, takže je šetrná k interiéru domu, což výrazně snižuje čas a tím i cenu montáže v porovnání s drátovým systémem.

- Dům je vybaven ústřednou s GSM komunikátorem umožňujícím spojení s bezpečnostním centrem, mobilními telefony uživatelů a s webovou samoobsluhou.

- Součástí ústředny je i rádiový modul, který zajišťuje komunikaci s bezdrátovými komponenty systému. Hlavní přístupový modul s RFId čtečkou a klávesnicí s velmi snadným ovládáním je opatřen pěti ovládacími segmenty pro snadné zajištění a odjištění systému včetně samostatného hlídání garáže, spouštění zavlažování a přivolání pomoci v tísni. Druhý přístupový modul s RFId čtečkou a klávesnicí je opatřen dvěma ovládacími segmenty pro snadné hlídání přízemí během spánku a přivolání pomoci v tísni.

- Instalace počítá se čtyřmi pohybovými detektory a třemi magnetickými detektory otevření dveří a garážových vrat. Dva kombinované detektory pohybu a tříštění skla jsou umístěny před prosklenými plochami v obývacím pokoji a před terasou v patře a dva požární detektory jsou v obývacím pokoji a nad schodištěm.

- Interní sirény pro signalizaci poplachů jsou v obývacím pokoji a chodbě v patře, venkovní siréna je nainstalována na fasádě směrem k příjezdové cestě.

- Součástí dodávky je ovládání garážových vrat pomocí dvou klíčenek nebo prozvoněním z mobilního telefonu uživatelů. Pro obyvatele domu jsou připraveny též čtyři ovládací identifikační čipy.

- Cena vzorové instalace je 33 704 Kč bez DPH, 38 423 Kč včetně 14% DPH v případě profesionální montáže pro bytové účely.

Problematická okna

Kamera v kukátku je skvělým řešením např. pro seniory, protože ti se nejčastěji stávají oběťmi delikventů, kteří pod různými záminkami pronikají za bílého dne do bytů (NEXT).I když si pořídíte bytelné vchodové nebo bytové dveře a zámek, nemáte ještě vyhráno, protože zloděje lákají i okna. Nejmenší překážku pro ně představují starší typy plastových oken, které mají profily tvořeny pouze slabým plastem – ten lze hrubou silou zásadně poškodit. Bezpečná plastová okna proto musí obsahovat integrované železné výztuhy. Ale to jsou jen rámy. Bezpečnost všech druhů oken totiž závisí i na kování a zasklení. Kování u oken zahrnuje zamykací mechanismus, panty a systém otevírání a sklápění okna, včetně ovládacích prvků. Nejbezpečnější je tzv. celoobvodové kování, které se dá ještě rozlišit podle provedení i ceny. Toto kování pracuje tak, že v okenním rámu jsou zabudovány otočné čepy, které se při zavření okna vsunou do drážky uzávěru. Vše ještě na závěr zajistí okenní klika s blokovacím tlačítkem či zámkem. Klika současně slouží jako dětská pojistka.

Skleněná výplň

Zasklení je považováno za nejchoulostivější část okna. Obyčejné tabulové sklo by před zloději neobstálo, proto se používá speciální odolné sklo. Je ale třeba rozlišovat mezi sklem certifi kovaným v bezpečnostní třídě proti vloupání a sklem, o které se „jen“ v případě rozbití nepořežete.

Ovládání alarmu JABLOTRON 100 je i pro nezkušeného uživatele přívětivé, protože pracuje podobně jako semafor, navíc jde o stavebnici, která se dá podle potřeby libovolně rozšiřovat.Bez elektroniky to nejde

Zabezpečení domu pouze mechanickými prostředky je nedostatečné, ale pokud se doplní elektronickým zabezpečovacím systémem, šance zloděje na úspěch se rapidně zmenšuje. Podmínkou bezchybné funkčnosti ale je kvalitní kvalifi kovaný návrh zabezpečení i jeho racionální instalace. Jinými slovy je třeba vybrat alarm na míru nejen sobě, ale i domu.

Moderní alarmy dnes totiž disponují celou řadu funkcí, které lze využít nejen k zajištění bezpečnosti, ale také ke zpříjemnění života. Proto vybírejte především podle velikosti a uspořádání objektu. Jiný alarm je vhodný pro menší chatu, jiný pak pro vícepatrový dům sloužící k celoročnímu pobytu, kde můžete využít například alarmy umožňující nezávislé střežení různých prostor. Např. zatímco vy spíte v patře, alarm hlídá přízemí a garáž, ve dne pak může střežit například okolí bazénu, který může v době vaší nepřítomnosti představovat nebezpečí pro děti.

Cena vs. kvalita

Při výběru alarmů se nerozhodujte jen podle ceny, ale zajímejte se také o spolehlivost a o záruky, že je výrobek certifikovaný. Pro zabezpečení menšího objektu, například chaty či bytu, postačí alarm certifikovaný na stupeň 1 (např. Jablotron – Azor), pro rozsáhlejší víkendové obydlí nebo rodinný dům využijte spíše zařízení certifikované na stupeň 2 (např. Jablotron – Oasis).

Živly kriminální i přírodní

Zloděj není pro dům zdaleka jediným nebezpečím. Mezi častá rizika patří například požár či zatopení objektu. Pokud chcete jejich následky co nejvíce eliminovat, pořiďte si alarm, který umožňuje využití detektorů kouře, zaplavení či úniku nebezpečného plynu.

Jen SMS nestačí

Při výběru alarmů se nerozhodujte jen podle ceny, ale zajímejte se také o spolehlivost a o záruky, že je výrobek certifikovaný.Moderní alarmy komunikují s majiteli objektu již naprosto běžně prostřednictvím GSM sítě.  Pokud tedy dojde k narušení objektu, alarm vás bude informovat zasláním SMS nebo přímo telefonátem. „Jste-li však od chalupy vzdáleni, můžete takovou situaci sami jen těžko řešit. Navíc setkání s pachatelem nebo pokus o záchranu hořícího domu obecně představují velké riziko, a je tedy rozhodně lepší je přenechat profesionálům,“ doporučuje Josef Kroupa z bezpečnostního centra Jablotronu.

Zvolte si tedy alarm, který lze napojit na bezpečnostní centrum s non-stop dispečinkem, který v případě potřeby vyšle na místo zkušené odborníky. Díky stále se zlepšující komunikaci mezi alarmem, majitelem objektu a dispečinkem bezpečnostního centra je riziko planého výjezdu, jehož se řada lidí obává, naprosto zanedbatelné. Pokud jde o finanční náročnost takového střežení, závisí cena například na velikosti objektu a rozsahu poskytnutých služeb. Pro orientaci ale počítejte přibližně s 500 Kč na měsíc. Střežení si u Jablotronu můžete také zdarma vyzkoušet na půl roku, podrobnější informace najdete na stránkách www.hlidanizdarma.cz.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Zpříjemněte si život

Je důležité, abyste se doma cítili v bezpečí a v klidu. Moderní technika představuje pro řadu lidí stres spojený s jejím ovládáním. Vyberte si tedy takový alarm, jehož ovládání vám bude naprosto vyhovovat. Příkladem je alarm Jablotron 100, který se ovládá velmi jednoduše, takže ho zvládne i naprostý elektrotechnický analfabet. Dobrou zprávou také je, že řada alarmů je dnes již bezdrátových, proto je tedy můžete snadno instalovat do již obývaného domu bez rizika sekání do zdí či jakýchkoliv dalších stavebních úprav a nepořádku.

Prostřednictvím některých alarmů můžete mimo jiné na dálku ovládat klimatizaci, vytápění či různé spotřebiče. Místo vymrzlé chalupy můžete tedy přijet přímo do tepla, v létě naopak zloděj nepozná vaši nepřítomnost podle zvadlých záhonků, neboť prostřednictvím alarmu můžete ovládat také zavlažovací systém.

text: Adam Krejčík, foto: archiv firem, redakce a Slovaktual

logo MessengerPoslat Messengerem