Jaro je tu a s ním přichází vyšší a stabilnější teploty, jež jsou ideální pro start stavebních projektů. Ať už plánujete novostavbu nebo rekontrukci, doporučujeme nepodcenit volbu oken. Ta jsou mimořádně důležitá z pohledu nákladů na vytápění, tepelného komfortu i energetické účinnosti domu. A navíc díky dotačním programům může být návratnost investice do oken výrazně rychlejší než v předchozích letech!

Výměna oken je velmi účinným způsobem, jak snížit náklady na vytápění a zvýšit úsporu energie v domácnosti. Moderní okna s vysokou energetickou účinností mají vylepšené izolační vlastnosti, což umožňuje udržovat v místnosti stabilní teplotu a minimalizovat tepelné ztráty.

„U nás i v okolních zemích je mnoho starších budov, které neprošly renovací a vykazují velké tepelné ztráty. Vytápění těchto domácností zatěžuje nejen životní prostředí, ale i peněženky jejích majitelů či pronajímatelů. Náklady na vytápění těchto budov bývají často výrazně vyšší a důvodem jsou většinou stará okna. Ta sice často tvoří jen 10 % obvodového pláště budovy, ovšem skrz ně se ztrácí až 45 % tepelné energie,“ prozrazuje Milan Klepsa, v ČR a SR zástupce společnosti VEKA, která je předním světovým výrobcem plastových profilů oken a dveří třídy A.

2-investice-do-kvalitnich-oken-se-vyplati 55658

Poraďte se s odborníky

Odborníci vám při plánování rekonstrukce poradí s výběrem oken s ohledem na požadovaný materiál, profil a počet skel. Zatímco u starých oken je hodnota tepelného prostupu často vyšší než 2,8 W/m2K, nabídnou nová okna s izolačním dvojsklem hodnoty Uw 1,4 W/m2K a trojskla dokonce jen 0,8 W/m2K. Pouhou výměnou oken můžete získat 15–25% úsporu za vytápění. Výměna oken zároveň může zvýšit hodnotu vašeho domu a zlepšit jeho estetický vzhled. Nová okna také mohou pomoci zlepšit akustiku v interiéru a snížit hluk zvenčí.

„Lidé v současné době hodně zvažují nákladné investice jako tepelné čerpadlo nebo fotovoltaika, ale bohužel často zapomínají, že naprostý základ pro energeticky úspornou stavbu jsou okna. S nekvalitními nebo starými okny přichází v zimních měsících o nemalé finanční prostředky, protože lidově řečeno topí Pánu Bohu do oken,“ vysvětluje Milan Klepsa a pokračuje: „Při výběru kvalitních oken hraje klíčovou roli celková prostupnost tepla, tedy Uw. Okno se skvěle izolujícím sklem vám je totiž k ničemu, když extrémní množství tepla uniká okenním rámem. Pozornost rovněž věnujte i podkladovému profilu a konstrukční hloubce, která by u současných profilů měla být 70 mm a více.“

na-vymenu-starych-oken-je-mozne-cerpat-nemale-dotace 55659

Z dotačních programů lze čerpat až stovky tisíc

V rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ) můžete získat dotaci nejen na zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah, ale podpora se vztahuje i na výměnu oken, dveří či jiných stavebních otvorů. Dotační program je zaměřen na vlastníky budov s datem žádosti o stavební povolení před 1. červencem 2013. Dotaci můžete získat jak na výměnu oken v rámci celé rekonstrukce budovy s dalšímu stavebními úpravami při zateplení, tak na samostatnou výměnu oken bez další stavebních prací. Výše dotace je poskytována podle ploch zateplovaných konstrukcí na obvodových stěnách. V případě výplní otvorů, tedy oken a dveří, je to 2 200-3 800 Kč/m2. Výše celkové dotace se může pohybovat v rozmezí 30 000 až 650 000 Kč na celou rekonstrukci.

Letošní novinkou je program Nová zelená úsporám Light, týkající se dotací na zateplení pro nízkopříjmové domácnosti. Žádat o dotaci z tohoto programu mohou vlastníci rodinného domu, kteří v něm zároveň mají trvalé bydliště, a to déle než od 12. září 2022. Všichni členové domácnosti musejí být starobními či invalidními důchodci (3. stupeň) nebo musí domácnost pobírat příspěvek na bydlení. Na jeden rodinný dům mohou zájemci získat částku ve výši až 150 000 korun, kterou lze využít na zateplení fasády, střechy nebo stropu pod půdou domu, na zateplení podlahy, ale také na výměnu oken a vchodových dveří.

„Peníze v tomto programu lze dostat předem a mohou pokrýt až 100 % realizačních nákladů. Práce na zateplení je možné provádět svépomocí nebo je možné najmout si realizační firmu podle vlastního výběru. Pokud byste rádi realizaci i vyřízení dotací svěřili odborníkům, můžete se spolehnout na naše partnery. Stačí vyplnit jednoduchý kontaktní formulář ZDE a zástupce okenářské firmy se vám ozve a připraví nabídku na míru,“ uzavírá Milan Klepsa.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem