BLOG DAVIDA MENCLA - Tentokrát o velké radosti, kterou mně nečekaně přinesla velká invence. O domech, které dokáží aktivně zlepšovat naše zdraví.

David Mencl, ředitel Ekonomických stavebMám rád pokrok. Takový ten opravdový, který zlepšuje životy lidí. Stavebnictví je ale obor, který příliš pokroku a invence v posledních desetiletí nepřinášel. Také proto jsme v Ekonomkách vytvářeli své programy. Hledali jsme inovativnost ve své službě. Stali jsme se tak velmi pokrokovou firmou v nepokrokovém oboru.

A když už jsem žádnou velkou invenci od stavebnictví neočekával, přišla ta úplně největší. Myšlenka tak obrovská, že se mi z toho tají dech. „Iontový dům“. Dům, který aktivně zlepšuje zdraví svých obyvatel.

Představte si dům, který nestojí o mnoho více nežli dům dnešní. Je to však dům, který dokáže aktivně ozdravovat buňky vašeho těla. Pozitivním účinkem na úrovni buňky vám významně zvyšuje ochranu před mnohými z nejčastějších civilizačních chorob. Dům, který způsobí, že vaše buňky stárnou pomaleji. Jen tak. Jen tím, že ve svém domě jste, děláte úkoly s dětmi, milujete se, spíte.

Když jsem se poprvé o myšlence iontových domů dozvěděl, naprosto mi učarovala. Když jsme u velkého historického předělu. Dříve nám stačilo stavět domy, které zdraví neškodí. Tato doba však končí. Nově budeme usilovat o domy, které zdraví aktivně prospívají. Ze kterých ráno odcházíte zdravější, nežli jste odpoledne přišli.

Jiné domy už stavět nechci

Ve světě jsou iontové domy zatím výsadou těch nejbohatších. Hollywoodské hvězdy prodávají své domy a za šílené peníze staví nové iontové. Spojit tuto skvělou technologii nejprve s nejdražšími domy se mnohým zdá logické. Logické to však úplně není. Naše filozofie bude naprosto jiná. Přineseme tuto úžasnou možnost každému, komu budeme moci. A přineseme ji za nízké náklady s technologií spojenou. V Česku, Slovensku a Polsku se iontové domy stanou standardem našeho stavění. Nikoliv exkluzivitou pro hrstku vyvolených. Postavit iontový dům není o moc dražší než dům běžný. Bylo velmi drahé koupit licenci. Je stavebně náročné naučit to řemeslníky. Domy se však staví z běžných zděných materiálů. A vícenáklady se počítají v desítkách tisíc, ne v milionech, jak by se mohlo pohledem do světa zdát.

K tomu, jak přesně ionty fungují a jak bude vypadat Iontový dům od ES, se brzy vrátím na svém blogu www.davidmencl.cz.

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb

logo MessengerPoslat Messengerem