BLOG DAVIDA MENCLA - Ve světě už léta platí pravidlo, že náklady na bydlení (hypotéka, energie a pojištění) by neměly přesahovat polovinu příjmu rodiny. Toto jednoduché pravidlo je překvapivě dobře funkční.

David Mencl, ředitel Ekonomických stavebPojďme si to ukázat na konkrétních příkladech. Mladá rodina čerstvých čtyřicátníků si pro své bydlení vybere bungalov s dispozicí 5 + 1. Ložnice s vlastní koupelnou, dva dětské pokoje a pracovna. Například náš krásný dům Kristýna 36 B. Dům budeme stavět na pozemku za 1 500 000 Kč a použijeme náš program Nulová hotovost. Měsíční splátka domu pak bude 17 385 Kč při splatnosti hypotéky 30 let. S energiemi a pojištěním půjde o měsíční náklad 20 000 Kč. Tento typ domu je tedy vhodný pro rodinu, kde je celkový měsíční příjem okolo 40 000 Kč.

Pokud by se stejná rodina rozhodla pro luxusní dům Dominik 37 a na pozemku mnohem dražším, například za 2 500 000 Kč, pak by splátka stejné hypotéky byla 33 407 Kč. A takovýto dům bych pak mohl doporučit rodině s příjem kolem 60 000 Kč měsíčně.

V páru raději nežli sám

Vlastní bydlení na hypotéku může pochopitelně pořídit i single žadatel. Být na splácení sám je snadné, pokud máte dobrý příjem a fungujete bez problémů. Potíže však nastanou, pokud z nějakého nečekaného důvodu ztratíte dlouhodobě svůj příjem. Například z důvodu nemoci.

Pro dlouhodobé splácení je tak mnohem stabilnější žádat o hypotéku v partnerském vztahu jako dvojice. Dva příjmy vytvářejí záchranou síť, pokud by jeden příjem vypadl. A pokud žádáte sami, vytvořte si finanční rezervu, kterou neutratíte.

Dům Dominik 37 (zdroj: Ekonomické stavby)

Nejistý vztah, nedobrá hypotéka

Hypotéka se hodí pro páry, které vědí, že budou spolu. Naopak je to řešení naprosto nevhodné pro páry, které si svým vztahem nejsou jistí. Tak jak nemá vztah „lepit“ dítě, není vhodným pojítkem vztahu ani hypotéka.

Dvě rady závěrem

Postavte dobrý dům na dobrém místě a z ušlechtilých materiálů. Takový dům bude mít vysokou hodnotu. A vysoká hodnota vás bude vždy chránit, ať se stane cokoliv. A když přijde nějaká pohroma, pamatujte, že v ES za svými klienty stojíme. Každý náš klient má možnost dům vrátit a získat tak zpět většinu peněz, které za splácení domu zaplatil.

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb
Zdroj: www.davidmencl.cz (redakčně kráceno)

logo MessengerPoslat Messengerem