BLOG DAVIDA MENCLA - Máme za sebou roční testování domu nezávislého na sítích. Dnes odpovím na druhou nejčastější otázku, kterou mi v této souvislosti pokládáte: vyplatí se využití Nezávislého domu 2.0?

David Mencl, ředitel Ekonomických stavebOdpovím ano, pokud tento použijete chytře. Technologie nezávislosti něco stojí. Zároveň vám však otevírá možnost vybrat pozemek, který nemá sítě. Tedy vybrat pozemek mnohem levnější, nežli jsou pozemky zasíťované. Úspora při nákupu takového pozemku vám zaplatí technologie nezávislosti a ještě kus stavby. Radost z toho, že nepřichází složenky za energie, je pak bonusem navíc. ovšem hodně radostným bonusem!

Hybridní dům

Pokud uvažujete o nezávislém domě 2.0, ale vybrali jste pozemek připojený na sítě, pak je pro vás ekonomicky výhodnější použít hybridní řešení domu. Jde o řešení, které vychází z nezávislého domu, ale upravuje ho tak, aby použití bylo ekonomické i na připojených pozemcích. Tedy vypouští plynový generátor, když tento nahrazuje přípojka elektrické energie. vypouští čistírnu odpadních vod z toalet tam, kde odpad pouštíme do kanalizace. naopak stále používá čištění vody ze sprch a vany a sběr dešťové vody k zalévání. Také sestava fotovoltaických panelů je u hybridní verze menší, když není nutné vyždímat na maximum i neslunečné dny.

Ostrovní dům - kuchyně (zdroj: davidmencl.cz)

Cena technologií

Základní řešení domu je ve standardní ceně Ekonomek. na samotné stavbě nejsou žádné položky, které zvyšují cenu. Jen je třeba si uvědomit, že zdaleka ne každý dům se k myšlence nezávislého domu 2.0 hodí a dá použít. Doporučuji vybírat domy jednoduchého obdélníkového tvaru, které je možné orientovat na jižní stranu pozemku.

U nezávislého domu 2.0 je pak nutné přidat tyto technologie: fotovoltaickou elektrárnu s bateriemi a střídačem, plynový generátor elektrického proudu, systém sběru dešťové vody ke splachování, systém čištění a sběru vody ze sprch a vany, čistírnu odpadních vod a vrt. Celkem technologie nezávislého domu 2.0 vycházejí na cca 535 000 Kč.

U hybridního domu počítejte fotovoltaickou elektrárnu s bateriemi a střídačem, systém sběru dešťové vody ke splachování a systém čištění a sběru vody ze sprch a vany, to vše celkem cca 315 000 Kč.

Ostrovní dům - ložnice (zdroj: davidmencl.cz)

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb
Zdroj: www.davidmencl.cz (redakčně kráceno)

logo MessengerPoslat Messengerem