BLOG DAVIDA MENCLA - Před třemi roky jsme pro klienta koupili krásný pozemek za 750 tisíc Kč. Dnes stejný kupujeme za 2,3 milionu. Nahoru šly i další položky. Pokud někdo před třemi roky své bydlení odložil větou: „Ještě počkáme,“ pronesl nejspíš nejdražší slova svého života.

David Mencl, ředitel Ekonomických stavebPřesto je i dnes možnost stavby vlastního domu v Česku významně dostupnější nežli v Německu, Španělsku či třeba Portugalsku. V Česku stále postaví dům i dva lidé s podprůměrným platem, což je třeba ve Španělsku či Francii nemyslitelné. Bohužel i nás však čeká postupné zavírání této výhody. Jaká bude tedy dostupnost za dalších 20 až 30 let? Dvěma slovy: Podstatně horší.

Ceny pozemků dál porostou, a porostou hodně. Pozemků je omezené množství. Pozemky jednoduše postupně mizí a jednou i ten poslední pozemek zastavíme. Pozemky tak budou stále vzácnější se stále větší hodnotou. Mít dobrý pozemek bude pro naše děti velké bohatství.

Cena dobrého řemesla prudce roste a dále poroste. Umět řemeslo přestalo být v minulých dekádách sexy. A tak jednoduše máme hodně úředníků, pojišťováků, prodejců aut a málo řemeslníků. Ještě méně těch opravdu dobrých. Blízko je doba, kdy budeme nejlepší řemeslníky platit „zlatými pruty“.

Domy jsou stále technologicky náročnější. Legislativa domy prodražuje. A i vysokou cenou práce budou ceny domů v dalších letech stále růst. Dům, který dnes pořídíte za 3,5 milionu, bude za pár let stát milionů pět. Bydlení ve vlastním domě bude řešením spíše pro ty vyvolené a dobře situované. V Evropě na vlastní dům nemyslí pár, který nedosahuje alespoň průměrných příjmů.

Z výše napsaného vystupují dvě ohrožené skupiny, pro které může být dnes vlastní dům ještě dostupný a za pár let nikoliv. Pozorní by měli být ti, kteří dostávají mzdu významně nižší, nežli je průměr. A také rodiny, jejichž věk překročil čtyřicítku. Obě tyto skupiny, pokud uvažují o vlastním bydlení, musí uvažovat, zda později nebude znamenat nikdy. Mám pro vás ale i dobrou zprávu. Hodnota postavených domů dále a hodně poroste.

Kdo dnes pořídí dům a pozemek za pět a půl milionu, bude za několik let majitelem desetimilionové hodnoty. Za dvacet let to už může být hodnota zajišťující klidné dožití zbytku života.

Více najdete na davidmencl.cz

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb

logo MessengerPoslat Messengerem