Propad ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru zamíchal kartami na burze. Na podzim 2020 se tak zemní plyn obchodoval za pouhých 14 eur za MWh. Bude cena plynu klesat i v roce 2021? A pokud ano, kolik díky tomu ušetří průměrná česká domácnost?

28% meziroční pokles ceny plynu

Pandemie koronaviru, která v roce 2020 zachvátila celý svět, se mimo jiné podepsala i na cenách zemního plynu. Ten se na burze v září loňského roku obchodoval za pouhých 14 eur za MWh. Šlo o 28% meziroční pokles, který samozřejmě nezůstal bez odezvy – jak ze strany Energetického regulačního úřadu, tak samotných dodavatelů.

Z čeho se skládá cena plynu

Cena plynu se skládá ze dvou složek – regulované, jejíž výši určuje Energetický regulační úřad, a neregulované. Ta zahrnuje cenu za spotřebovaný objem plynu v MWh a případné další poplatky. Právě neregulovanou složku ceny plynu můžete ovlivnit výběrem dodavatele – stačí srovnání několika konkurenčních nabídek, z nichž si vyberete tu nejvýhodnější.

Za regulovanou složku zaplatíte v průměru o 1,6 % méně. Pokud nežijete v Praze

Energetický regulační úřad předpokládá pro rok 2021 průměrný pokles regulované složky ceny plynu u maloodběratelů včetně domácností o 1,6 %. Velkoodběratelé se dočkají ještě většího poklesu, a to v průměru o 3,2 %. Zda úsporu pocítíte i vy, závisí na vašem distribučním území.

Zatímco v rámci distribučního území společnosti GasNet ceny klesnou o 2,76 %, v oblasti, kde distribuci zajišťuje E.ON, vás čeká pokles o 0,43 %. Oproti tomu v Praze, která spadá pod distributora Pražská plynárenská, regulovaná část ceny plynu vzroste o 4,74 %, a to z důvodu nutné obměny plynovodů.

Dodavatelé plynu zlevňují o 5–11 %

Většinu ceny plynu tvoří neregulovaná složka, jejíž výši určují samotní dodavatelé. Řada z nich se již na konci roku 2020 rozhodla plyn zlevnit, a to jak stávajícím, tak novým odběratelům. Společnost innogy od října zlevnila plyn o 5 % všem svým zákazníkům, pozadu nezůstal ani ČEZ, který snížil cenu svého základního produktu Plyn na dobu neurčitou, a to o 11 %. Výhodnější sazby představili v průběhu roku 2020 i další dodavatelé – například Centropol Energy zlevnil o 10 % a MND o 6 %.

Většina domácností ušetří za plyn zhruba 7 %

S ohledem na aktuální ceníky by celkové úspory na výdajích za plyn v domácnostech měly činit zhruba 7 % v porovnání s minulým rokem. Růst cen plynu na burze ale naznačuje, že v následujících měsících lze očekávat opětovné zdražování ze strany dodavatelů. Je proto namístě zvážit, zda se vám nevyplatí zafixovat si cenu plynu na rok či ještě delší dobu.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem