Elektrické topné kabely mohou chránit váš chodník či schody před sněhem, ledem a námrazou.

Ochrana proti sněhuSpolečnost FENIX, náš největší výrobce elektrických topných systémů, je široké veřejnosti známá jako výrobce nízkoteplotních velkoplošných topných systémů či sálavých panelů, ale topné kabely z Jeseníku nachází velké uplatnění i u venkovních ploch. Díky jednoduchosti řešení a v podstatě nulovým požadavkům na údržbu zde mají výsadní postavení právě elektrické topné kabely ECOFLOOR.
K těmto aplikacím se používají speciální topné kabely – robustní konstrukce se slaněnou rezistencí a příkony 20-30 W/m. Vyhřívání lze provést z topného okruhu i topné rohože. Jednoduchá je i instalace - topný prvek se u chodníku umisťuje do pískového lože nebo do betonové desky, u schodů, teras, apod. do lepícího tmelu. U pojízdných komunikací je jednoznačně lepší umístit topný prvek do betonové desky, která bude chránit topný kabel před poškozením při zatížení komunikace automobilem.

ECOFLOOR CHODNÍK

1 - Zpevněný povrch, např. dlažba

2 - Čidlo vlhkosti (voda, sníh, led)

3 - Písková zásyp a podsyp kabelu

4 - Topný kabel ECOFLOOR(R) MAPSV/MADPSP nebo rohož MST/MDT

5 - Pevný štěrkový podklad (makadam)

Ecofloor, chodník

Pro vyhřívání venkovních ploch je potřeba počítat s dostatečně vysokým plošným příkonem - až 300 W/m². Takto vysoký výkon je nutný, aby systém mohl správně fungovat i při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Velmi důležitá je i správná regulace, která uvede topný systém do provozu již v době, kdy nebezpečí námrazy vzniká. Tedy regulace, která snímá nejen teplotu, ale i přítomnost vlhkosti ve sledované ploše. U venkovních aplikací je regulaci možné řešit třemi způsoby:

Ochrana proti sněhuNejspolehlivější a nejekonomičtější na provoz, současně však také nejdražší na pořízení, je regulace, která snímá nejen venkovní teplotu, ale také přítomnost sněhu, ledu nebo vody v místě, které je chráněno před námrazou. V praxi je regulátor umístěn v rozvaděči a pomocí kabelové teplotní sondy snímá venkovní teplotu. Pokud teplota klesne pod nastavenou hodnotu (obvykle +1°C) sepne proud do druhého (vlhkostního) čidla, které začne hřát. Sníh nebo led, který je na vlhkostním čidle, roztaje a vzniklá vlhkost vodivě propojí dva kovové snímače. Regulátor „pozná“, že hrozí nebezpečí vzniku námrazy a sepne připojený topný kabel.

Druhou variantou je řízení pouze na základě teploty. Pomocí vhodného termostatu je topný kabel sepnut v případě, že venkovní teplota klesne pod nastavenou hodnotu. V nabídce jsou i tzv. diferenční termostaty – tj. termostaty u kterých lze nastavit zapínací i vypínací teplotu. Tento systém je méně přesný a spolehlivý, nedokáže například reagovat na situaci, kdy mrzne, ale není žádný sníh a topný kabel je v provozu zbytečně, na druhou stranu je zajištěno, že kabel alespoň nebude provozován při teplotách nad bodem mrazu.

Ochrana proti sněhuPoslední možností je ruční ovládání – sepnutí kabelu tedy provede uživatel. Při tomto způsobu bohužel hrozí velmi reálné nebezpečí, že systém v praxi nebude funkční. Pokud uživatel neuvede topný systém v činnost v době, kdy námraza vzniká, dodatečné zapnutí už nemusí mít požadovaný efekt. Obráceně také hrozí nebezpečí, že kabel bude nedopatřením v provozu i v době, kdy je to naprosto zbytečné. Výsledkem budou nejen vysoké provozní náklady, ale může dojít i k výraznému zkrácení životnosti topného kabelu, pokud bude provozován při teplotách nad 10°C.

V případě, že je systém ovládán ručně a je uživatelem uveden do provozu až v době, kdy je venkovní plocha zakryta vrstvou sněhu, může totiž jeho odtávání trvat i více než 12 hodin (dle výšky vrstvy sněhu). Takže lepší je v tomto případě nešetřit a dovybavit systém vhodnou regulací, která se postará o to, aby byl chodník vždy včas bez ledu a sněhu.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem